Kamerák előtt veszett össze a miniszterelnök és az államfő

Nyilvánosan, tévékamerák és újságírók előtt élesen összeszólalkozott a cseh miniszterelnök és az államfő csütörtökön délután a prágai Hradzsinban.

A konfliktust az okozta, hogy míg Milos Zeman a kormányfő lemondását várta, és protokollárisan ennek megfelelően volt előkészítve a Hradzsin egyik fogadóterme is, Bohuslav Sobotka azonban a leköszönését rögzítő dokumentum nélkül érkezett a találkozóra.

Miután Sobotka közölte az államfővel, hogy nem lemondását hozta el, hanem a kialakult helyzetről szeretne tárgyalni. Zeman erre azt felelte, hogy ő a lemondást várta, nem pedig tárgyalni jött. Megköszönte eddigi munkáját és felkérte a miniszterelnököt, hogy kormánya teljesítse feladatait az új kormány kinevezéséig.

Az éles szóváltás után a két politikus mégis elvonult tárgyalni.

Szerző

Mikrofonpróba! - Nyáresti koncertek az Állatkertben

Publikálás dátuma
2017.05.04. 17:57
MTI Fotó: Kovács Attila
A Budapest Klezmer Band, a Budapest Bár, Kern András és Geszti Péter is fellép a Fővárosi Állat- és Növénykert Zenés Állatkerti Esték elnevezésű hét koncertes programsorozatában július 5. és augusztus 16. között - mondta el Sárfalvi Judit főszervező csütörtökön Budapesten.

A fellépők között lesz Bényei Tamás és a Gramophonia Hot jazz Orchestra; a Sárik Péter Trió kiegészülve Berki Tamással, Falusi Mariannal és Szőke Nikolettával, valamint a PapaJazz is, amelynek vendége Malek Andrea és Szolnoki Péter lesz.A Zenés Állatkerti Esték 2002-es indítása óta eddig 111 koncertet rendeztek, amelyeken mintegy 60 ezer zenekedvelő látogatót fogadtak. Az elmúlt másfél évtizedben a sorozat körül törzsközönség is kialakult, a zenés programok az alapítás óta részei az állatkert életének.

Kern András a Lövölde tér című produkcióval lép színpadra Hernádi Judittal és Heilig Gáborral közösen július 5-én az állatkertben. A Budapest Klezmer Band vendége Tompos Kátya lesz, aki magyar, orosz és jiddis dalokat fog énekelni az együttes oldalán július 12-én - mondta el Jávori Ferenc, a zenekar Kossuth-díjas alapítója.

Bényei Tamás kiemelte: július 19-i swing táncosokkal kísért koncertjükön a századelő dzsesszmuzsikáját elevenítik fel, annak a korszaknak a big band zenéjét, amely sokban különbözik a mai, modern áthallásokkal teli zenei nyelvtől.

Július 26-án a Sárik Péter Trió lép fel az állatkertben a Nagytó partján. Szőke Nikoletta elmondta, hogy az együttes a 2010-ben indult Jazzkívánságműsor különleges kiadásával, a trió legnépszerűbb, és eddig ritkán hallott dalaival is készülnek a koncertre.

A Létvágy koncertek állandó énekesnője, Ambrus Rita és Széles Iza (S'Iza) lesz a vendége Geszti Péternek a Főkapu téren augusztus 2-án.

Augusztus 9-én a PapaJazz ad koncertet, amely az 1920-30-as évek amerikai swing zenéjét szólaltatja meg korabeli hangszereken - hangsúlyozta Dennert Árpád, a formáció klarinétosa.

A Zenés Állatkerti Esték idei sorozatát a Budapest Bár augusztus 16-i fellépése zárja. Ferenczi György zenész a koncertről szólva elmondta: a zenekar vendégei őmellette Németh Juci, Kiss Tibor és Szűcs Krisztián lesznek.

Hanga Zoltán szóvivő kitért arra is: az állatkerti alapítvány alapításának 25. évfordulója alkalmából idén egy ráadáskoncertet is rendeznek augusztus 23-án, az est egyik fellépője Tóth Gabi lesz. A koncerten fellépő művészek egy különleges dalt is előadnak, amelyet kimondottan erre az alkalomra ír Rakonczai Viktor és Orbán Tamás.


Szerző

Fábián László lett a MOB új főtitkára

Publikálás dátuma
2017.05.04. 07:53
Fábián László veszi át a stafétát dr. Bartha Csabától FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Lemondott tisztségéről a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, dr. Bartha Csaba. Dr. Kulcsár Krisztián, a MOB keddi közgyűlésén megválasztott új elnöke a főtitkári feladatokkal az olimpiai bajnok öttusázó Fábián Lászlót, korábbi sportigazgatót bízta meg – olvasható a bizottság hivatalos honlapján.

„Tisztelem Kulcsár Krisztián sporteredményeit, elismerem vezetői képességeit. Azonban úgy gondolom, a főtitkári pozíció egy elnökhöz kötődő bizalmi és sportszakmai munkakör, az én esetemben ez Borkai Zsolthoz fűződik, akivel marad a szoros kapcsolatom, hiszen továbbra is a Győri Audi ETO KC elnökeként dolgozom, abban a városban, ahol ő a polgármester. Emellett - rövid szünet után - egyetemi docensként, tanszékvezetőként ismét a Testnevelési Egyetemen fogok tanítani, tehát egyáltalán nem távolodom el a sporttól, a sporttudománytól” - idézi a bizottság honlapja Bartha Csabát, akinek megbízatása a korábbi elnökség mandátumának lejártáig szólt.

Fábián Lászlót dr. Kulcsár Krisztián szerdán megbízott főtitkárnak nevezte ki.

Szerző