Előfizetés

Robbanás egy hulladékfeldolgozó üzemben

Tűz ütött ki és robbanás történt egy hulladékfeldolgozó üzemben a Madridtól dél-keletre található Arganda del Reyben csütörtökön - közölték a hatóságok. A helyi mentőszolgálat szerint összesen harmincan sérültek meg, hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A sérültek közül tíz embert kellett kórházba szállítani.

A szemtanúk két robbanásról is beszámoltak, amelyek néhány környező épületben is kárt tettek; ablakok törtek be, tetők rongálódtak meg. A hatóságok elővigyázatosságból kiürítették az üzem 500 méteres körzetét, így öt oktatási intézményből hazaküldték a diákokat. A tűzoltóság tájékoztatása szerint a robbanások oka egyelőre ismeretlen, annyit közöltek, hogy egy olajat újrahasznosító részlegben keletkezett a tűz, majd itt következtek be a robbanások is.

A spanyol sajtó szerint az ipari hulladékok begyűjtésével, raktározásával és feldolgozásával foglalkozó Requimsa nevű cég üzemcsarnokáról van szó. A vállalat veszélyes hulladékokkal is dolgozik, de az első környezetvédelmi mérések azt mutatták, hogy nem került mérgező anyag a levegőbe. A spanyol sajtó felidézte, hogy négy évvel ezelőtt volt már egy tűzeset ugyanezen a 10 ezer négyzetméteres telephelyen.

Hároméves börtönre ítéltek egy tizenévest "dzsihadista porpagandáért"

Három év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek első fokon Romániában egy 18 éves craiovai fiatalembert, aki az Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezetet népszerűsítő üzeneteket terjesztett az interneten - közölte a Mediafax hírügynökség.

Constantin Luigi Boigeát 17 éves korában, 2015 decemberében hatósági felügyelet alá helyezték, miután a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) egy házkutatás során dzsihadista propagandaanyagokat tartalmazó számítástechnikai berendezéseket foglalt le lakásán.

A gyanúsított a hatósági felügyelet szabályait rendszeresen megszegte, és - bár eltiltották az internettől - a terrorszervezet népszerűsítését tavaly szeptemberi nagykorúvá válása után is folytatta a világhálón. Emiatt elrendelték előzetes letartóztatását. A rendezetlen családi körülmények között élő fiatalember három éve tért át a muzulmán vallásra. A DIICOT szerint a közösségi fórumokon az Iszlám Állam jelvényeivel mutatkozott, kifejezte készségét, hogy az IÁ-hoz csatlakozzék, és a terrorszervezet mártírjává váljék, az Iszlám Állam (IÁ) által elkövetett lefejezéseket bemutató filmeket és életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó üzeneteket terjesztett az interneten.

A vádhatóság szerint a gyanúsított több felhasználónevet létrehozva fenyegető üzeneteket küldött a terrorszervezet bíráló közéleti személyiségeknek, és másokat erőszakos cselekményekre buzdított, új híveket szerezve az IÁ-nak. A fiatalember radikalizálódására a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) hívta fel a DIICOT figyelmét.
A craiovai táblabíróság csütörtöki döntése ellen a legfelsőbb bíróságnál lehet fellebbezni.

Európai Történelem Háza - A belépés díjtalan (fotó)

Publikálás dátuma
2017.05.04. 18:52
Forrás: House of European History/Facebook
Hosszú csúszás után hivatalosan is megnyitották csütörtökön az Európai Történelem Háza elnevezésű múzeumot Brüsszelben, amelynek alapvető rendeltetése a kontinens történelmének bemutatása.

Az átadáson Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és egyik elődje, a múzeum létrehozásának egyik legnagyobb pártolója, Hans-Gert Pöttering is részt vett.

Beszédében Tajani visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a múzeum propagandacélokat szolgálna az Európai Unió válsága idején, a múlt megismerése nyomán jobb jövő várhat ránk. Sajtóhírek szerint a múzeum létrehozása 55 millió euróba került, ennek kapcsán Tajani leszögezte, hogy az oktatásra és a kultúrára költeni mindig jó befektetés. Pöttering pedig kiemelte, a kiállítás az európai értékeket dicsőíti egy olyan időben, amikor a növekvő populizmus és instabilitás megkérdőjelezi azokat. Ha nem védjük meg az Európai Uniót, akkor nehéz sors várhat rá - figyelmeztetett.

A hét minden napján nyitva tartó múzeum az Európai Parlament brüsszeli épületeihez közel, az uniós negyed szívében lévő Léopold Parkban található. Kiállításai az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén elérhetőek, a belépés díjtalan.Mint az uniós parlament honlapján írták, az Európai Történelem Házának állandó kiállításai végigkalauzolják a látogatókat a kontinens történelmén. A látogatókat arra buzdítják, hogy gondolkodjanak el napjaink Európájáról, az Európai Unió állapotáról és helyzetéről, valamint arról, hogy miként járulhatnak hozzá az egyes emberek Európa jövőjének alakításához.