Előfizetés

Orbánt és Gyurcsányt meghallgatná az MSZP

Publikálás dátuma
2017.05.05. 14:12
Gyurcsánynak Orbánnal kéne meghallgatásra mennie FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az MSZP kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hallgassa meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt, korábbi kormányfőt - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. 

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető a kezdeményezést azzal indokolta: a volt miniszterelnök azzal vádolta meg a jelenlegi miniszterelnököt, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja őt. Ez olyan állítás, amit bizonyítani kell, hiszen az ügy hatással van az ország szuverenitására - tette hozzá. Ha ez az ügy "megáll", akkor annak jogi következményekkel kell járnia a jelenlegi miniszterelnökre, de az állítást bizonyítani is kell - mondta.

Tóth Bertalan szerint Magyarországon és Európában is teljesen egyértelmű, hogy Oroszország különböző eszközökkel próbálja befolyásolni a nemzetállamok politikáját. Hozzátette: erre különböző eszközök vannak, például az "álhírgyárak", és ezek ellen minden demokratikus államnak küzdeni kell. Elmondta, Paks bővítésével az Orbán-kormány hosszú évtizedekre kiszolgáltatja Magyarországot, több ezer milliárdos orosz hitellel adósítja el az országot.

Kitért arra, hogy 2018 után le kell állítani a beruházást és széles körű társadalmi vita után népszavazást kell tartani arról. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt mondta, a testület következő, szerdai ülésére meghívja a két politikust, de nemcsak tőlük várnak magyarázatot az ügyben, hanem a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól is. Hangsúlyozta, az ügyet tisztázni kell, mert a nemzeti szuverenitás a legfontosabb érték, amiből nem lehet engedni. A magyar társadalomnak joga van megtudni, hogy az ország szuverenitása sérült-e - tette hozzá.

A bizottsági elnök szerint ha az ügyben nincsenek minősített információk, akkor a teljes magyar közéletet nyilvánosan kell tájékoztatni. Ebben az esetben nem a nemzetbiztonsági bizottság a hatásköre az ügy további vizsgálata - jegyezte meg. Kérdésre válaszolva Tóth Bertalan elmondta, az MSZP-frakció nem vesz részt az Országgyűlés hétfői ülésén, amelyen az újraválasztott Áder János köztársasági elnök ünnepélyesen esküt tesz. Indoklásként hozzátette: Áder János hozzájárult "az oktatás szabadsága elleni fideszes támadáshoz, ezért nem méltó köztársasági elnöknek". Ez a Fidesz ügye, a Fidesz pártkatonája fog esküt tenni - hangoztatta.

A Fidesz pénteken közleményben úgy reagált az elhangzottakra, hogy az MSZP és Gyurcsány rendezze a belső háborúit egymás között. Mint írták, azt javasolják, hogy Gyurcsány Ferencet a parlament egészségügyekkel foglalkozó bizottsága hallgassa meg, a szocialistákat pedig négyes metró-ügyben az ügyészség.

Lex CEU - „Nincsen teljes bizalmunk a kormányban”

Publikálás dátuma
2017.05.05. 14:06
Fotó: Molnár Ádám
Ezentúl munkavállalási engedélyhez kötött a nem EU-s országból érkező oktatók alkalmazása a CEU-n. Fodor Éva, az egyetem rektor-helyettese a Klubrádióban arról beszélt, hogy ez jóindulattal értelmezve teljesíthető feltétel, hiszen ha, transzparensen és kiszámítható módon meglehet kapni, akkor nincsen semmi gond. „De talán érthető, hogy nincsen teljes bizalmunk a kormányban”. 

Nem is meglepő a bizalmatlanság, hiszen lapunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszából megtudta: a kabinet már a CEU dolgozóit is vegzálná. Ugyanis "a külföldi egyetemek foglalkoztatási jogviszonyainak vizsgálata, munkavállalóik tartózkodási és munkavállalási engedélyének vizsgálata" lesz a feladata annak a munkacsoportnak, amelyet hivatalosan a Közép-európai Egyetemmel, s más intézményekkel történő megegyezés céljával hoztak létre. 

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Fodor elmondta, hogy még senki munkavállalási engedélyét nem ellenőrizték, „de nyugodtan megtehetik, mert mindenkié rendben van”. „A munkacsoportnak feladata, hogy tisztázza ennek a kérdésnek a menetét is, de jó lenne, ha fontosabb dolgokkal is foglalkoznának” - hangsúlyozta Fodor.

A rektor-helyettes jelezte, még mindig nagyon várják, hogy végre felvegye velük a kapcsolatot, hiszen a szakmai grémium ezt még nem tette meg.

Fodor a tegnapi Schmidt Mária-féle beszélgetés után nem lett nem lett optimistább a CEU jövőjét illetően. Szerinte a kormány képviselői nem tették világossá, hogy pontosan milyen feltételek teljesítését várják el az egyetemtől. 

"Indítsuk be Magyarországot" – Plakátokon üzen a Momentum

Publikálás dátuma
2017.05.05. 14:00
Forrás: Momentum Mozgalom/Facebook
A plakátkampány költségeit közösségi finanszírozásban gyűjtötték össze, összesen 11 millió forintot kaptak a felajánlónktól – írja a 444.

Ebből most pozitív kampányt indítanak, aminek elmondásuk szerint célja, hogy ellensúlyozza a kormány téves és gyűlöletkeltő „Állítsuk meg Brüsszelt!” plakátjait, valamint lehetővé tegye, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket a www.inditsukbe.hu oldalon".

Mint közleményükben írják, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy nem külföldi városokat kell megállítani, hanem a hazánkat beindítani, mert jelenleg kamukormányzás zajlik.

Forrás: Momentum Mozgalom/Facebook

Forrás: Momentum Mozgalom/Facebook

Összesen 26 város 455 felületén fognak megjelenni a kampánnyal.