Előfizetés

A DK elnöke közzétette családja vagyonnyilatkozatát

Publikálás dátuma
2017.05.05. 14:57
Gyurcsány és felesége, Dobrev Klára FOTÓ: Népszava
A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy az ellenzéki pártok elnökei és miniszterelnök-jelöltjei tegyék nyilvánossá közvetlen hozzátartozóik - tehát a házastársuk és gyermekeik - vagyonnyilatkozatát.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke pénteken azt mondta, hogy a választásig hátralévő kevesebb mint egy évben a Fidesz mindent el fog követni, hogy lejárassa az ellenzék politikusait, az ellenzéknek pedig érdeke, hogy ne lehessen "vagyonnyilatkozatokból kihagyott vagyonelemeket előrángatni".

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ezért a párt honlapján pénteken nyilvánosságra hozta felesége, Dobrev Klára és gyermekei vagyonnyilatkozatát - közölte az EP-képviselő. Hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc nemcsak a vele közös háztartásban élő, hanem az összes gyermeke vagyonnyilatkozatát közzétette, hogy "ne lehessen Orbán Ráhel módjára kibújni a teljes nyilvánosság alól".

A politikus reagált arra, hogy az MSZP kezdeményezte Orbán Viktor miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatását amiatt, hogy a volt miniszterelnök azzal vádolta meg a jelenlegit, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja őt. Molnár Csaba tudatta, ha Orbán Viktor elmegy a bizottsági ülésére, akkor azon Gyurcsány Ferenc is részt fog venni és megosztja a birtokában lévő információkat a testülettel. Ha Orbán Viktor nem megy el az ülésre, akkor Gyurcsány Ferenc sem fog elmenni, de minden birtokában lévő információt át fog adni a nemzetbiztonsági bizottság elnökének, a szocialista Molnár Zsoltnak - közölte.

"Beszólunk Ádernak" - Juhászék tüntetnek az államfő beiktatása ellen (Videó)

Publikálás dátuma
2017.05.05. 14:30
Juhász Péter és Szigetvári Viktor, MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szigetvári Viktor, a párt választmányának elnöke mai, a Sándor-palotánál tartott sajtótájékoztatóján is elmondta, hogy jövő hétfőn Áder János beiktatása ellen fognak tüntetni a Parlamentnél, ahol óriási hangszórókon keresztül üzennek majd az államfőnek.

Az Együtt elnöke a Facebookon megosztott élő videójában azt is elmondta, hogy hatalmas rendőri készültség érkezett a Sándor-palotához miattuk,  és videofelvételt is készítettek róluk, de Juhász megnyugtatott: ma nem vágnak festéket a Sándor-palotához.

Juhász arra szólította fel hallgatóit, hogy küldjenek hangüzenetet az Együttnek, mert a legjobbakat bejátsszák majd hétfőn, a Parlament előtt, hogy az épületen belül is hallhassa Áder János.

Orbánt és Gyurcsányt meghallgatná az MSZP

Publikálás dátuma
2017.05.05. 14:12
Gyurcsánynak Orbánnal kéne meghallgatásra mennie FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az MSZP kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hallgassa meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt, korábbi kormányfőt - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. 

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető a kezdeményezést azzal indokolta: a volt miniszterelnök azzal vádolta meg a jelenlegi miniszterelnököt, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja őt. Ez olyan állítás, amit bizonyítani kell, hiszen az ügy hatással van az ország szuverenitására - tette hozzá. Ha ez az ügy "megáll", akkor annak jogi következményekkel kell járnia a jelenlegi miniszterelnökre, de az állítást bizonyítani is kell - mondta.

Tóth Bertalan szerint Magyarországon és Európában is teljesen egyértelmű, hogy Oroszország különböző eszközökkel próbálja befolyásolni a nemzetállamok politikáját. Hozzátette: erre különböző eszközök vannak, például az "álhírgyárak", és ezek ellen minden demokratikus államnak küzdeni kell. Elmondta, Paks bővítésével az Orbán-kormány hosszú évtizedekre kiszolgáltatja Magyarországot, több ezer milliárdos orosz hitellel adósítja el az országot.

Kitért arra, hogy 2018 után le kell állítani a beruházást és széles körű társadalmi vita után népszavazást kell tartani arról. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt mondta, a testület következő, szerdai ülésére meghívja a két politikust, de nemcsak tőlük várnak magyarázatot az ügyben, hanem a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól is. Hangsúlyozta, az ügyet tisztázni kell, mert a nemzeti szuverenitás a legfontosabb érték, amiből nem lehet engedni. A magyar társadalomnak joga van megtudni, hogy az ország szuverenitása sérült-e - tette hozzá.

A bizottsági elnök szerint ha az ügyben nincsenek minősített információk, akkor a teljes magyar közéletet nyilvánosan kell tájékoztatni. Ebben az esetben nem a nemzetbiztonsági bizottság a hatásköre az ügy további vizsgálata - jegyezte meg. Kérdésre válaszolva Tóth Bertalan elmondta, az MSZP-frakció nem vesz részt az Országgyűlés hétfői ülésén, amelyen az újraválasztott Áder János köztársasági elnök ünnepélyesen esküt tesz. Indoklásként hozzátette: Áder János hozzájárult "az oktatás szabadsága elleni fideszes támadáshoz, ezért nem méltó köztársasági elnöknek". Ez a Fidesz ügye, a Fidesz pártkatonája fog esküt tenni - hangoztatta.

A Fidesz pénteken közleményben úgy reagált az elhangzottakra, hogy az MSZP és Gyurcsány rendezze a belső háborúit egymás között. Mint írták, azt javasolják, hogy Gyurcsány Ferencet a parlament egészségügyekkel foglalkozó bizottsága hallgassa meg, a szocialistákat pedig négyes metró-ügyben az ügyészség.