Felhőszakadásra figyelmeztetnek 15 megyében

Publikálás dátuma
2017.05.05. 19:08
FOTÓ: Thinksock

Pénteken késő estig több helyen -főként a középső és keleti országrészben- alakulnak ki zivatarok, amelyeket nagy mennyiségű csapadék és jellemzően kis méretű jég kísérhet - írja a hirado.hu.

Az éjszaka második felére, illetve reggelre a legtöbb zivatar megszűnik. Holnap főként az ország északkeleti, keleti felén várható elszórtan zivatar, elsősorban a délutáni, esti órákban.

Szerző

Itt élünk - Leromboltak egy gólyafészket Jászszentlászlón

Publikálás dátuma
2017.05.05. 18:19
Illusztráció/Thinkstock
A Kiskunsági Nemzet Parkhoz lakossági bejelentés érkezett, hogy levertek a villanyoszlop tetejéről egy évek óta lakott gólyafészket Jászszentlászló külterületén, május 4-én. A helyszínre érkező természetvédelmi őrkerület-vezető sajnos csak megerősíteni tudta, hogy valóban bekövetkezett a természetkárosítás. A nemzeti park feljelentést tett a rendőrség és a Kormányhivatal felé- tudatja a park a honlapján.

A hatályos jogszabályok a természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt kiemelt figyelmet fordítanak. A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan a törvény hatálya alá esnek, ezért pusztításuk, a fészkek és fészkelőhelyek engedély nélküli bolygatása törvénytelen. Azt nem tudni, hogy hány tojás lehetett a fészekben, vagy hogy kikeltek-e már a fiókák- írják a szakemberek. Az elkövetkezendő napokban megfigyeli a gólyapár viselkedését, és ha újból fészekrakásba kezdenek, akkor fészekemelőt helyeznek a villanyoszlopra, valamint egy mesterséges fészekalappal segítik az újbóli családalapítást. A nemzeti park munkatársai bíznak abban, hogy a madárpár pótolni tudja a veszteséget. 

A fehér gólyák márciusban tértek vissza afrikai telelőhelyeikről. A párok ilyenkor azonnal a fészek tatarozásába kezdenek és áprilisban lerakják 3-5 tojásukat. Május elejére már sok fészekben kikelt fiókák is vannak.

Szerző

Vasárnap a futóké lesz Budapest

Futóverseny miatt forgalomkorlátozás lesz vasárnap a főváros I., II., III., V. és XIII. kerületében, lezárják délelőtt a budai és a pesti alsó rakpart egy-egy szakaszát is - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Lezárják vasárnap 7 óra 30 perctől 11 óráig a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Halász utca között, valamint a pesti alsó rakpartot az Eötvös tér és a Margit híd északi oldalán lévő felhajtó között - olvasható a közleményben.

Hozzátették: szakaszosan és időszakosan lezárják 9-től 12 óráig a többi között a Szabadság teret, a Zoltán utca és a Széchenyi felső rakpart egy szakaszát, a Garibaldi utcai lehajtót, az id. Antall József rakpart egy részét, a Markó utcai fel- és lehajtót, a Széchenyi rakpart és a Jászai Mari tér egy részét, a Margit hídon a járda mindkét oldalát, az Üstökös utcai felhajtót, a Germanus Gyula park egy részét, a Slachta Margit rakpart egy szakaszát, az Angelo Rotta rakpartot, a Sztehlo Gábor rakpartot a Halász utca előtt, a Margit hídi felhajtót, valamint a Liptay utca egy szakaszát.

Vasárnap az Európa-nap alkalmából tartanak egész napos fesztivált és futóversenyt Budapesten.

Szerző