Előfizetés

Kiállás a bántalmazott újságíró mellett - Utcára vonulnak

Publikálás dátuma
2017.05.05. 22:05
Forrás. Nem maradunk csendben/Facebook
Nem maradhatunk csendben! - szól a felhívás a Nem maradunk csendben csoport szervezésben szombatra meghirdetett demonstrációra. A népszava.hu is megírta, mi történt a 4444.hu fiatal munkatársnőjével, aki elment a Fidesz  konzultácós országjárásának budapesti állomására, hogy meghallgassa varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, ám olyasmi történt, amire egy még egy kimondottan dörzsölt kormánykritikus újságírót is meglepne.  

Az elmúlt időszakban a kormánypárti média és politikusok folyamatos verbális támadás alá vették a tőlük független, velük egyet nem értő sajtó munkatársait. Hazugságokat terjesztenek róluk, elszabotálják munkájukat, felvásárolják a kormánytól független médiatermékeket.Nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása. 

Gyertek el a 11. kerületi Fidesz iroda elé, és békésen, agresszió nélkül demonstráljunk. Mutassuk meg, hogy nem hagyjuk magukra a média munkatársait. Azt kérjük tőletek, hozzátok el a helyi és országos Fidesz vezetésnek az ügy kapcsán címzett (lehetőleg nem trágár, és nem agresszív üzeneteiteket), és ragasszuk fel azt a Fidesz XI. kerületi irodájára!- szól a felhívás.

Az időpont: május 6, szombat 17 óra. 

Ilyen időnk lesz szombaton

Publikálás dátuma
2017.05.05. 21:55
Illusztráció/Thinkstock
Szombaton északkeleten, keleten kevesebb, máshol többórás napsütés várható. Főként a Dunától keletre lehet több helyen zápor, zivatar. Hajnalban 6-13, napközben 19-23 fok között alakul a hőmérséklet.

 Vasárnap többfelé várható eső, zápor, de az előrejelzés szerint több órás napsütés is várható.  A minimumhőmérséklet 7-13, a maximum  16-21 fok között alakul.

Hétfőn eleinte többnyire erősen, majd változóan felhős idő várható. Eső, zápor előfordulhat. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik. Hajnalban 10, napközben 18 fok körül alakul a hőmérséklet.

Kedden változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható, de zápor is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, a legmagasabb 15 fok körül alakul.

Így konzultál a Fidesz - Lerángatták a lépcsőn a tudósítót

Publikálás dátuma
2017.05.05. 19:26
Varga Mihály - Népszava fotó/Molnár Ádám
A kormánnyal gyakran kritikus hangot megütő 444.hu munkatársa csütörtök délután videóriportot akart készíteni a Fidesz konzultácós országjárásának budapesti állomásáról. Amikor az eseménysorozatot Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató beharangozta, azt mondta, hogy 120-130 helyen tartanak nyilvános fórumokat országszerte a nemzeti konzultáción feltett kérdések témájában.

A 444.hu munkatársa mondja: Leültem az előadóteremben és vágóképeket készítettem, majd három fiatalember felszólított, hogy menjek el, mert regisztráció nélkül nem lehet forgatni.

Az újságíró érdeklődésére, miszerint milyen minőségben szólították őt fel a terem elhagyására, nem adtak választ, ám megjelent Ludányi Attila önkormányzati képviselő, aki megígérte, hogy a sajtómunkást bemutatják a szervezőnek, Szabó Lászlónak. (Szabó László az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese.)

A 444.hu munkatársával Szabó azt közölte, hogy maradhat a teremben, de nem forgathat. Az újságíró, miután tapasztalta, hogy telefonjaikkal mások is fotókat készítenek, ezt ő is megtette.  Később kiment telefonálni, de a holmiját bent hagyta a teremben. Ám Szabó utánament, meggyanúsította azzal, hogy mégis készített mozgófelvételt a kamerájával, és az épület elhagyására szólította fel az újságírót. Ő azonban jelezte, hogy bent hagyta a holmiját a teremben, mindenképp visszamenne érte. Innentől ismét folytassa az érintett, aki amúgy egy fiatal hölgy: 

...kértem, hogy rendőrség előtt tisztázzuk a helyzetet. Miután nem adta vissza a telefonomat, és elkezdett lökdösni, hangosan segítségért kiáltottam. ( senki nem segített neki, sőt, a folyosón állók közül is többen rátámadtak.) Szabó László a karomnál fogva lerángatott az emeletről és az épület előtt folytatta a fenyegetőzést. Több kollégája vagy barátja is körülállt, és azt mondták, hogy csak akkor kaphatom vissza a telefonom, ha előbb megmutatom nekik a kamerámat. Folyamatosan fenyegetőztek és megpróbáltak megfélemlíteni. Körülbelül 10 percig kértem, hogy adják vissza a telefonomat, mindannyiuktól többször segítséget kértem. Mikor elmondtam Szabó Lászlónak, hogy úton van a rendőrség, a fotóimat kitörölte a telefonomból, és visszament a rendezvényre.

A tájékoztatót tartó Varga Mihály munkatársai később odavitték a kameraállványt a 444.hu munkatársának, és azzal az ajánlattal próbálták elsimítani az ügyet, hogy kárpótlásul készíthet egy interjút a miniszterrel.  Halász Júlia azonban feljelentést tett a XI. kerületi rendőrkapitányságon. ( az idézetek a feljelentésből származnak.) 

update

Szombatra utcára hívott a Nem maradunk csendben csoport, tiltakozásul a független újságírókkal szembeni verbális és fizikai atrocitások ellen.