Ismét sokfelé okozott gondokat a felhőszakadás

Egy úgynevezett tuba is kialakult Szolnokon a zivatarfelhőkből, a képződmény akár tornádóvá is átalakulhat, ha a tölcsére földet ér - adja hírül a Híradó.hu.

A Pest megyei Püspökhatvan egy részét péntek este elöntötte a villámárvíz. Még lakóházak is veszélybe kerültek, több száz homokzsákkal védték ezeket. A videón látható felvételek árvízhez hasonló állapotokat rögzítettek. A pest megyei település utcáin hömpölygött a víz, ami köveket és faágakat sodort magával. Több helyen az aszfalt is megrepedt, mert alámosta az eső.“Innen a hegyről elindult a víz, akkora, hogy még az aszfaltot is fölszaggatta, ez döbbenetes, döbbenetes, ilyen még nem volt” – mondta az M1-nek Bátyi József, a település polgármestere.

A hirtelen jött vihar és a hatalmas mennyiségű lezúduló csapadék miatt a tűzoltók egész este dolgoztak a településen. Az eső pincéket és kerteket árasztott el, a beáramló víz szintje helyenként a fél métert is elérte, több lakóházat is homokzsákokkal kellett védeni.

Szerző
Témák
felhőszakadás

Demonstráció az újbudai Fidesz-irodánál - Videó

Publikálás dátuma
2017.05.06. 19:03
Népszava fotó
Nem maradhatunk csendben! - szólt a felhívás a Nem maradunk csendben csoport szervezésben szombatra meghirdetett demonstrációra. A népszava.hu is megírta, mi történt a 444.hu fiatal munkatársnőjével, aki tudósítani szeretett volna  a Fidesz konzultácós országjárásának budapesti állomásán. A történtek után ráadásul bocsánatkérés helyett, a - mondhatni szokásos - arrogáns válasz érkezett. 

Az elmúlt időszakban a kormánypárti média és politikusok folyamatos verbális támadás alá vették a tőlük független, velük egyet nem értő sajtó munkatársait. Hazugságokat terjesztenek róluk, elszabotálják munkájukat, felvásárolják a kormánytól független médiatermékeket. Nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása. Gyertek el a 11. kerületi Fidesz iroda elé, és békésen, agresszió nélkül demonstráljunk. Mutassuk meg, hogy nem hagyjuk magukra a média munkatársait. Azt kérjük tőletek, hozzátok el a helyi és országos Fidesz vezetésnek az ügy kapcsán címzett (lehetőleg nem trágár, és nem agresszív üzeneteiteket), és ragasszuk fel azt a Fidesz XI. kerületi irodájára! - szólt a felhívás a szombati demonstrációra.

A meghirdetett időpontban, 17 órakor néhány százan gyülekeztek a helyszínen, majd a tömeg hamarosan mintegy ezerfősre duzzadt az újbudai Fidesz-irodánál. Az Átlátszó videója a demonstrációról: 

Két újságírónőt ért atrocitás két nap alatt, a Fidelitas ezekben a percekben egy jogsértő, az indexesek arcát mutató videót tett közzé:

A demonstráció elején Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely szakértője sorolta fel, miféle támadások érték a szabad sajtót, a sajtószabadságot 2010 óta.

Mindeközben az MTI:Tömegesen tüntettek a kormány ellen Varsóban
Az egész országból érkező tüntetők a varsói városháza előtti téren gyűltek össze, politikusok szónoklatai után a főváros egyik fő közlekedési útvonalán, a Marszalkowski utcán vonultak végig lengyel és uniós zászlókat lobogtatva. A résztvevők a "szabad európai Lengyelország", "Lengyelország itt van" jelszavakat skandáltak, valamint azt kiabálták, hogy felelősségre fogják vonni a "jó változás" meghirdetőit. Ez utóbbi a Jog és Igazságosság (PiS) kormányának mottójára utalt ("Jó változás"). Az összegyűltekhez többek között a PO elnöke, Grzegorz Schetyna fordult beszédével, közös ellenzéki listákat helyezve kilátásba a jövőre esedékes önkormányzati választásokon. Győzelmet ígért a 2019-es parlamenti és európai parlamenti, valamint a 2020-as elnökválasztásokon, bejelentve: az újból kormányra kerülő PO jogi felelősségre vonja majd a PiS politikusait, amiért - mint fogalmazott - "jogellenesen cselekednek". "

Két fotót azért később (18.16-kor) dobtak a tüntetésről, ez az egyik: 

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A budapesti demonstráción Diószegi Nóra, a Kettős Mérce újságírója arról beszélt, hogyan korlátozza a Fidesz a sajtómunkásokat, hogyan nem válaszolnak, és miként fajult az arogancia agresszióvá.

A tüntetés "hivatalos részét" a szervezők háromnegyed 6 tájban berekesztették, és felszólították a résztvevőket, hogy helyezzék el a Fidesz-irodánál az üzeneteiket. 

És:

Na és még:

Közben az Euronews: Moszkvában az emberi jogok tiszteletben tartásáért tüntettek sok százan az öt évvel ezelőtti, Bolotnaja téri demonstráció évfordulóján.Az engedélyezett megmozduláson pártok és civil szervezetek vettek részt.A belügyminisztérium szerint körülbelül ezren vonultak fel a Szaharov sugárúton - adja hírül a tudósítás.
Szerző

Vasárnap: több felhő, kevesebb nap

Publikálás dátuma
2017.05.06. 18:51
Thinkstock illusztráció
Vasárnap eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de estig délen és keleten több maradhat a felhő. Késő délután már inkább csak a Dunától keletre várható eső, zápor, helyenként zivatar. Zivatarok környezetében egy-egy viharos lökés is előfordulhat. Hajnalban 8-14, napközben 16-21 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőn eleinte többnyire erősen, majd változóan felhős idő várható. Eső, zápor előfordulhat. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik. Hajnalban 10, napközben 18 fok körül alakul a hőmérséklet.

Kedden változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható, de zápor is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, a legmagasabb 15 fok körül alakul.

Szerző
Témák
időjárás