Gyerekeket siratnak - Borzalmas buszbaleset Tanzániában

Publikálás dátuma
2017.05.06. 20:54
Illusztráció/Thinkstock
Legkevesebb 35-en életüket vesztették, amikor egy diákokat szállító kisbusz balesetet szenvedett Tanzánia északi részén - jelentette a helyi rendőrség. Charles Mkumbo, a tanzániai Arusha régió rendőrfőnöke szerint az általános iskolásokat vizsgázni szállító kisbusz belecsúszott az útról egy árokba a Mlera folyó közelében. A baleset akkor történt, amikor a jármű egy meredek lejtőről ereszkedett le, mégpedig esőben. Mkumbo szerint vizsgálatot indítottak a baleset okának megállapítására - írja a hvg.hu.

Más tisztségviselők elmondták, hogy a szerencsétlenségben 32 fiatal diák, két tanár és a buszsofőr is életét vesztette, mindegyikük holttestét megtalálták. John Magufuli tanzániai elnök nemzeti tragédiának nevezte az esetet, és részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak. Tanzánia Kelet-Afrika második legnagyobb nemzetgazdasága. Részben a rossz állapotú utak miatt 2014 és 2016 között több mint 11 ezer ember vesztette életét közúti balesetekben.

Szerző

Prágában a marihuánafogyasztás legalizálásáért tüntettek

Néhány ezer, többségében fiatal ember tüntetett szombaton Prágában a marihuána szabad fogyasztásának törvényi engedélyezéséért. A Million Marihuana March elnevezésű akciót 20. alkalommal rendezték meg a cseh fővárosban.

A marihuánafogyasztás legalizálásának hívei délután a városközpontban lévő Károly téren gyűltek össze, majd a Vencel teret érintve a Moldva folyó Stvanice szigetére vonultak, ahol késő éjjelig kulturális műsor várja a résztvevőket, elsősorban különféle zenekarok lépnek fel. A hosszú menetben több, karneváli alkalmakhoz díszített kocsi is volt, közben zenekarok szórakoztatták a közönséget.

A rendezők szerint a szigeten késő délután már mintegy 8-10 ezer ember gyűlt össze. A rendezvénynek gyakorlatilag zenei fesztivál jellege van, nagyobb incidensekről egyelőre nem érkezett hír. A felvonulás során a rendőrség tucatnyi fiatalt állított elő, a rendőrségi szóvivő szerint tiltott marihuánaárusítással, illetve -fogyasztással összefüggésben. Csehországban e könnyű drog birtoklása saját célokra nem tilos, nem büntethető. A tüntetők azonban a marihuánatermesztés, -kereskedelem és -fogyasztás korlátlan legalizálását követelték. Országos felmérések szerint a megkérdezett csehek 53 százaléka engedélyezné a marihuána szabad használatát. 

2013 áprilisától kezdve a marihuána egészségügyi felhasználása engedélyezett Csehországban. A marihuána alapú gyógyszerek orvosi előírásra lennének kaphatóak a gyógyszertárakban, de a szállítók és az állami hivatalok közötti különféle nézeteltérések miatt az ellátás akadozik, amire a tüntetők transzparenseken hívták fel a figyelmet.

Cseh orvosi szakértők és szociológusok véleménye megoszlik ebben a kérdésben. Az egyik oldal a gyakori fogyasztást nagyon veszélyesnek tartja, míg a másik tábor szerint a kender élvezete kisebb károkat okoz az emberi szervezetben, mint például a rendszeres dohányzás. Csehországban a marihuána a legelterjedtebb drog, felmérések szerint a 15 és 64 év közötti lakosság mintegy 35 százaléka kipróbálta már. Harminc év alatti fiatalok körében ez az arány 60-70 százalék.

Szerző

Szijjártó a működő demokráciáról

Publikálás dátuma
2017.05.06. 19:35

A magyar fiatalok olyan országot szeretnének, ahol működik a demokrácia

A magyar fiatalok olyan országot szeretnének, ahol működik a demokrácia, és azt komolyan is veszik – hangoztatta néhány ezres hallgatóságának Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a Parlament előtt, a párt rendezvényén.

Székesfehérváron Spányi Antal megyéspüspöknek a Mi újság című baloldali lapban való „megtámadtatása” ellen tiltakoztak. (Az újság néhány hete tudósítást közölt a megyéspüspök demonstráción való részvételéről.) A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Magyarok Világszövetsége által szervezett demonstráción a mintegy két és fél-háromezren vettek részt, előbb Balsay István, a megyei közgyűlés alelnöke, majd Spányi Antal megyéspüspök szólt az egybegyűltekhez.

Népszava 2006. október 17.

Szerző