Előfizetés

Ujhelyi: Legyen nemzeti ünnep az Európa-nap!

Publikálás dátuma
2017.05.07. 11:21
Népszava fotó
Most, amikor a magyar kormány közpénz-milliárdokból hirdeti, hogy meg kell állítani Brüsszelt, sokkal beszédesebb egy fényképfelvétel, amely 2003. áprilisában készült Athénban, az akkor ellenzéki pártvezető Orbán Viktorról. Karjait egymásba fonva, láthatóan erős sértettséggel figyeli, ahogyan az akkori kormányfő Medgyessy Péter és Kovács László külügyminiszter aláírják a Magyarország uniós csatlakozásáról szóló szerződést - írja közleményében az MSZP EP-képviselője.

 Nyilván soha nem tudja megbocsátani, hogy egy évvel korábban vereséget szenvedett és abban a pillanatban nem ő ült ott az Akropolisz lábánál és nem az ő keze alatt sercent a toll a történelmi papíron. Sokat mutat Orbánból az a tény is, hogy – szemben a többi, akkori parlamenti párt képviselőivel - nem kívánt a hivatalosan kiutazó magyar delegáció tagja lenni, feleségével később, „magánúton" érkezett a ceremóniára. A jelenlegi államfő Áder János pedig – aki akkor a Fidesz frakcióvezetője volt – egyszerűen lemondta a részvételt az eseményen. A baloldal bevitte Magyarországot az Európai Unióba, az illiberális jobboldal pedig igyekszik most kivezetni onnan. Az egykor erősen atlantista és liberális Orbán Viktor korábban még hevesen védte az európai közösséget a szélsőségesekkel szemben, majd tulajdonképpen egyik pillanatról a másikra fordult egyet és azóta megveti az európai értékeket, helyette a szélsőségesekkel és a putyini orosz hatalommal kokettál.

A magyar nemzetközösség egyik súlyos problémája, hogy sem egymás, sem az ország sikereinek nem tudunk igazán örülni; mélyen gyökerező identitásunk része, hogy nemzeti ünnepeink is leginkább vesztes csaták, levert forradalmak és elbukott harcok emlékeire épülnek. Nem vitatva ezek emlékének fontosságát és szükségességét, ideje lenne új szimbólumokat és új ünnepeket a közösbe emelni. Magyarország polgárai annak idején 83,76 százalékos támogatottsággal döntöttek az Európai Unióba való belépésről. A magyarok azóta – még az orbáni propaganda ellenáramlataival szemben is – az egyik legelkötelezettebb támogatói az Uniónak és uniós tagságunknak. Az EU előnyeit azonban (köszönhetően a populista és illiberális szándékoknak) kevesen ismerik, a magyarok többsége nem érzi sajátjának az európai közösséget, nem érzi magáénak az Európai Uniót. Ez elsősorban a kormány feladata lenne, de Orbánék ünnep és figyelem helyett egyszerűen negligálják az uniós évfordulókat. Számukra sem a csatlakozás napja, sem – az egyébként május 9-én ünnepelt - Európa Nap nem jelent semmit. Sőt, inkább igyekeznek adminisztratív és politikai eszközökkel ellehetetleníteni azt. Pedig itt lenne az alkalom, hogy Európa zászlaja alatt együtt emeljük meg a magyar nemzeti lobogót: ezért javaslom, hogy legyen nemzeti ünnep az Európa nap!

Az uniós csatlakozásunk tiszteletére annak idején gigaméretű plakátok (például az Erzsébet hídra kifüggesztett molinók) hirdették az európaiságot. Most a hirdetőfelületeken „Brüsszel" ellen uszít a kormányzat. Nem Európát kell megállítani, hanem a tudatlanságot és a tudatlanságba kényszerítő kormányt. Európa ugyanis mi vagyunk. Mindenki. Ideje így is gondolni rá.

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százharminckilencedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2017. május 7.

Büdös víz folyt a csapból

– Két napja furcsa vegyszeres íze van a víznek Tiszaszigeten – írta a Délmagyaroszág olvasója a lapnak. Egy másik arra panaszkodott, hogy minden előzetes értesítés nélkül egyszer csak vegyszerszagú lett a víz.

Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. PR-irodavezetője azt a tájékoztatást adta, hogy a tiszaszigeti probléma az új víztisztító technológia üzemzavarára vezethető vissza. A múlt hétvégén a technológia utolsó elemeként beépített utófertőtlenítő szer adagolója meghibásodott, és leállt. A rendszer a leállás miatt automatikusan átállt egy teljesen más típusú utófertőtlenítő szer adagolására, ami viszont nem olyan korszerű, mint a másik.

Azonnal hozzákezdtek az üzemzavar elhárításához, de a folyamatos ivóvízellátás érdekében azt a vizet kellett a hálózatba engedniük, amiben az ideiglenes utófertőtlenítő szer volt. Közben folyamatosan ellenőrizték Tiszasziget vizének minőségét. A hibát még aznap elhárították, és visszaálltak az eredeti üzemre, valamint a teljes településen öblítették a hálózatot.

Itt élünk - Kukoricán térdeltette, szíjjal verte a kisfiát

A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat azzal a bokodi férfivel szemben, aki nevelési célzattal folyamatosan veréssel büntette 11 éves gyermekét –írja a kemma.hu.

A kisfiút az anya beleegyezésével a férfi nevelte 2013-tól kezdődően Bokodon, azonban az apa kapcsolata a gyerekével fokozatosan megromlott. Ha a fiú a tanórán beszélgetett, rosszabb jegyet vitt haza, nem segített a házimunkában, vagy nem megfelelően viselkedett, akkor a férfi nevelési célzattal, büntetésből a gyerek fenekére és talpára vágott lovaglópálcával vagy szíjjal, illetve a fiúnak többször kukoricán kellett órákon keresztül térdelnie.

A kormányhivatal a bántalmazások miatt a kisfiút az édesanyánál helyezte el. A férfi a látható sérüléssel nem járó, állandó testi fenyítésekkel a szülői kötelezettségét súlyos fokban megsértette. Büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Járásbíróság dönt, számolt be a lapnak dr. Reszl Ildikó főügyész.