Orosz hackerek gyakorlatozhattak nálunk

Publikálás dátuma
2017.05.08. 07:07
Illusztráció/Thinkstock
Ugyanaz az orosz titkosszolgálati hátterű hackercsapat törhette fel Emmanuel Macron pártjának elektronikus levelezését, amely 2014-ben megkísérelte "lehalászni" a magyar Honvédelmi Minisztérium (HM) email-jelszavait is - derül ki az adatokból. 

A szociálliberális, uniópárti Macron mozgalma, az En Marche! (Előre!)  közölte: péntek este „jelentős és összehangolt számítógépes támadás" révén több gigabájtnyi belső levelet, képet és más belső dokumentumot tettek elérhetővé a magukat „Emleaksnek" nevező hackerek a Pastebin nevű portálon. (A háttérhatalmi összeesküvés bizonyítékait Szent Grálként kutató oroszpárti jobbosoknak valószínűleg csalódniuk kellett, hisz az anyagból mindeddig nem jelentek meg különösebben szaftos részletek. Mindazonáltal az En Marche! előre levédte magát, mondván, a levelekbe idegen bejegyzések is keveredtek, így azok hiteltelenek.) A Trend Micro nevű biztonsági cég szerint a támadást a Power Storm nevű, Oroszországhoz köthető kémcsoport hajtotta végre. A New York Times ennek kapcsán arra emlékeztet, hogy ugyanez a csapat törhette fel az amerikai elnökválasztás előtt a Demokrata Párt levelezését is.

A Trend Micro legfrissebb elemzése mindemellett a Power Storm (más néven Fancy Bear, APT28, Sofacy vagy Strontium) "áldásos" tevékenységei közé sorolja a magyar honvédelmi tárca ellen elkövetett 2014-es támadást is. A hazai eset azért kitüntetett, mert ez az orosz kormányhackerek szinte legelső észlelt kísérlete. Mondhatni rajtunk gyakorlatoztak (pedig akkor Orbán már megkötötte a hűségeskünek ható atomerőmű-megállapodást Putyinnal). Lapunk korábbi kutatásai szerint először a bolgár-francia lakcímű Nyikoláj Mladenov egy francia domaincégen keresztül távbejegyzéssel levédette a qov.hu nevű magyar címet. Majd létrehozta a HM nyilvános, mail.hm.gov.hu alatti levelezés-belépőjére kísértetiesen hasonlító mail.hm.qov.hu-t. Ezután HM-es dolgozók népszerű haditechnikai oldalakra mutató trükkös linkeket kaptak. Ezekre kattintva a háttérben felpattant a qov.hu végű ál-levelezőoldal. Egy óvatlan „belépés" után a név és a jelszó máris Moszkvába került. Az álnevet a Trend Micro még ugyanazon évben összefüggésbe hozta az orosz hackermozgalmakkal, a „qov-trükköt" azóta több más kormány ellen bevetették és "Mladenov" tavalyig utalta a qov.hu előfizetési díját is - tehát könnyen lenyomozhatták volna -, kutatásaink szerint az illetékes magyar szervek a fülük botját se mozdították az orosz kémgyanú kapcsán. Az ügyészség egy, a 444.hu ez év márciusi tudósítására hivatkozó feljelentést azzal utasított el, hogy a cikk bizonyítékok helyett csak véleményt közölt.

A franciák elleni támadást részletező motherboard.vice.com a nálunk kikísérletezett módszerre megtévesztésig hasonlító eljárásról számol be: egy bizonyos Johny Pinch négy, az En Marche! mail-belépőjére emlékeztető weboldalt jegyezett be. A botrány kitörése óta ezeket lekapcsolták, de az újabb álnév felkerült a gyaníthatóan Putyinék által „harcba küldött" online bűnözők tevékenységét követő listákra.

Mivel a módszer – amolyan orosz-módra – egyszerű, de működik, hasonló támadásokkal bizonyára a jövőben is számolhatunk.

Szerző

Tisztességtelen az idei érettségi

Publikálás dátuma
2017.05.08. 07:06
Népszava fotó
Nehezebb lesz, sőt több tízezer diák számára a továbbtanulás szempontjából hátrányos eredményeket is hozhat az idei érettségi Mendrey László szerint. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az érettségiszezon indulása kapcsán arról beszélt lapunknak, az elmúlt hónapokban hiába emeltek szót többen is elsősorban a szakgimnazistákat érintő érettségi szabályok gyors megváltoztatása ellen, a kormány nem változtatott a vitatott jogszabályokon, figyelmen kívül hagyta nemcsak a tiltakozó tanárok, diákok, szülők, de az oktatási ombudsman véleményét is.

A szakgimnazistáknak egy olyan új szakmai érettségi tárgyból kell idén érettségizniük, amelynek követelményeit - például, hogy pontosan milyen tantárgyat, milyen szinten kérnek számon - egy mindössze négy hónappal korábban, december végén megjelent rendelet szabályozza, így a felkészülési idő meglehetősen lerövidült. Mendrey szerint ez rendkívül tisztességtelen a diákokkal, de a tanárokkal szemben is. Emellett megszűnt az ötödik érettségi tárgy szabadon válaszhatósága, minden szakgimnazistának kötelező az újonnan bevezetett szakmai tárgyból érettségizni.

Ez igencsak megnehezíti azoknak a dolgát, akik továbbtanulnának, de a kötelező tárgyak (matek, magyar, történelem, idegen nyelv, és most már a kötelező szakmai tárgy) mellett olyan más tárgyból is érettségizniük kell, amit a választott egyetemi, főiskolai szak megkövetel (biológia, kémia, stb.).

108 500-an adnak számot tudásukról

Nekik így nem öt, hanem hat tantárgyból kell vizsgázniuk a kötelező szakmai érettségi miatt. "A vizsgaszabályok gyors és szerintem jogszerűtlen módosítása kitűnő eszköz arra, hogy csökkentsék a felsőoktatásba kerülő diákok számát. Nem titok, hogy ez a cél" - fogalmazott Mendrey.

A mostani vizsgákon összesen 108 500-an (köztük 73 ezer végzős középiskolás) adnak számot tudásukról, hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelik kerülnek sorra. Mint az Eduline felhívta a figyelmet, itt is történtek szigorítások: középszinten nem egy, hanem kettő szövegalkotási feladat lesz, a műelemzés pedig kötelező (eddig választható volt). A középszintű matekérettségin több a részfeladat, az algebra arányát 20-ról 25 százalékra emelték. Az idegen nyelvi középszintű vizsga szintje eddig az A2-B1-es szintnek felelt meg, mostantól azonban az A2-es szintű, vagyis a legegyszerűbb feladatrészek kikerültek a feladatsorból.

Szerző

Ügynököznek a támadók

Publikálás dátuma
2017.05.08. 07:05
Fotó: Szergej Markosov
Több százan tüntettek szombaton, s tiltakoznak a hazai sajtó-szakmai szervezetek is, miután a Fidesz nemhogy nem szégyenkezett, de vádaskodásba kezdett egy újságíró bántalmazása után.

Nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása, megalázása és kitiltása - közölte együtt négy sajtóval és médiával foglalkozó szervezet: a Főszerkesztők Fóruma, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete. Ami ugyanis Halász Júliával, a 444.hu újságírójával történt, korábban nem volt elképzelhető, mára ez a hozzáállás mégis egy sorozat része lett. A sajtó munkatársai elleni erőszak nem csak az egyéni újságírónak fáj, hanem minden polgárnak - szögezték le.

Egyetlen nap alatt több száz fős tüntetés is szerveződött azért, ami Halásszal történt csütörtökön. Megírtuk: Halász Júlia, a 444.hu újságírója esett áldozatul csütörtökön egy fideszes lakossági fórumon Szabó Lászlónak. Az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese elvette a telefonját, képeket törölt le róla, és az újságírót karjánál megragadva kivezette az épületből. A 444 újságírója videóriportot ment készíteni a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, ahol egy nemzeti konzultációval foglalkozó lakossági fórumot tartott Varga Mihály gazdasági- és Simicskó István honvédelmi miniszter.

Jogsértő kitiltások
Sajtótudósítások szerint a házelnök döntése alapján hatvan ember van kitiltva a parlamentből; jelentős részük újságíró. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a parlamenti tudósítók munkájának ilyetén akadályozása jogtalan, súlyosan sérti az alkotmányt és a médiatörvényt, ezért felszólították a parlament elnökét a jogalap nélküli, nyilvánosságkorlátozó intézkedés haladéktalan felszámolására, a tudósítói munka alkotmányos garanciáinak biztosítására.

Halász a nyilvánosnak meghirdetett eseményt a Fidesz.hu oldalán találta, ahol semmi nem utalt arra, hogy arra regisztrálni kellene. A helyszínen a szervezők közölték vele, hogy nem forgathat, amit tudomásul vett. Szabó Lászlóval abban egyeztek meg, hogy beül és meghallgatja a fórumot. Több mint egy órát volt bent, senki nem jelezte neki, hogy nem látja ott szívesen, és semmilyen provokáció nem történt - mondta Halász Júlia. Egy helyben állt, nem szólt közbe, hallgatóként vett részt a fórumon. Amikor a lakossági kérdések jöttek, hívta az egyik kollégája, ezért kiment, hogy beszéljen vele. Szabó László a folyosón közölte vele, hogy nem mehet vissza. Kivette a kezéből a telefonját, és azt mondta, nem is hajlandó visszaadni azt. Szabó azzal vádolta meg, hogy engedély nélkül a videókamerájával mégis felvételt készített, ami nem volt igaz. Halász azt mondta: a közönségből többen is készítettek fényképeket a telefonjukkal, ő három fényképet csinált, amin Varga Mihály és az általa vetített diák látszanak, de ezzel sem volt baja senkinek. Olyan képet is készített, ami azt mutatja, hogy mások is fotóznak mobillal a teremben.

Szabó fenyegetően lépett fel, és elkezdte lökdösni, taszigálni az újságírót. Halász Júlia ekkor azt mondta, hogy hívják ki a rendőrséget és előttük tisztázzák a helyzetet. Ezután az újságíró egyre hangosabban kiáltott segítségért, azt remélve, hogy a teremben lévők is meghallják ezt. A kiabálást ugyan többen hallották, de senki nem segített neki, néhányan még bele is szálltak a lökdösődésbe. Halász elmondása szerint ezután Szabó László a jobb karjánál erősen, agresszíven megfogva lerángatta őt az emeletről, és kivitte az épület elé. Az újságíró végig azt kérte tőle, hogy adja vissza a telefonját. Végül az iskola egyik alkalmazottja adta kölcsön a mobilját neki, hogy kihívja a rendőrséget.

Szabónak lett volna lehetősége tisztázni az esetet, ha megvárja a rendőröket, hiszen az újságíró odaszólt még neki, hogy hamarosan érkezik a rendőrség, Szabó erre kitörölte a képeket az újságíró mobiljáról, és letette a készüléket a portán. Halász szerint Szabó valamelyik hátsó kijáraton hagyhatta el az épületet, mert ők a főbejáratnál álltak és nem látták többet.

Az újságíró arra is emlékezett: volt, aki a mobiljával róla készített videót. Miután a Fidesz helyi szervezete ezzel vádolta meg, azt is mondta: ha "azt gondolják, hogy én provokatívan léptem fel, akkor nem értem, miért nem publikálják ezeket a felvételeket, vagy miért nem publikálják azoknak a stáboknak a felvételeit, akik a helyszínen forgathattak." A 444.hu jogászával igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az iskola kameráinak bizonyító erejű felvételei ne tűnhessenek el, és nyilvánosságra kerülhessenek.

A négy médiaszervezet szerint "ugyan nem minket lökdöstek le a lépcsőn, de mindannyiunknak rosszabb lesz attól, ha a sajtó nem végezheti a feladatát szabadon és félelemmentesen." Felháborítónak és jogsértőnek tartják azt az atrocitást, s jogi lépéseket terveznek.

Az MSZP szerint Magyarországon nem válhat normává a fizikai erőszak alkalmazása. Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke, parlamenti képviselője úgy fogalmazott: a "fideszes gyűlölet- és erőszakkultúra újabb áldozatot szedett". Kunhalmi egyébként maga is részt vett azon a szombat délutáni tüntetésen, amelyen több százan fejezték ki tiltakozásukat az eset kapcsán a Fidesz újbudai irodájánál. Az egyórás demonstráción a sajtó képviselői és civilek is tiltakoztak, ennek jeléül sokan üzeneteket ragasztottak az iroda kirakatára. Mindeközben Németh Szilárd fideszes képviselő azt találta mondani: "a Soros által fenntartott médiabirodalom embereit nem tartom valódi újságíróknak. Inkább provokálni szoktak, és ügynöki tevékenységet folytatnak."

Ki a bántalmazó
Szabó László, az újbudai polgármester egyik kabinetfőnök helyettese, kerületi alpolgármesterként a szentimrevaros.blog szerint egymillió forint felett keres. Munkakörének jó részét a PR és politikai akciók szervezése teszi ki, valamint őt tekintik az önkormányzatnál Simicskó István meghosszabbított kezének. A honvédelmi miniszter ugyanis a kerület országgyűlési képviselője, , így nem is meglepő, hogy Szabó László a Honvédelmi Minisztérium Rendezvényszervező Hivatalának vezetője, ezért a tisztségéért is csaknem egymillió forintos fizetést vesz fel. Ezen túl a Fővárosi Önkormányzat városfejlesztési bizottságának is tagja, amiért további százezres tiszteletdíjban részesül.Szerző