Boldog anyák napja - Megszületett a népszerű modell kisbabája

Publikálás dátuma
2017.05.07. 21:17

Az egykori szépségkirálynő és modell, aki ma már ismert műsorvezető is, vasárnap világrahozta gyermekét. A kisfiú és az édesanyja jól van. A kismama korábban azt nyilatkozta a Story magazinnak, természetes úton szeretne szülni egy közkórházban - emlékeztet a Bors.

Azt is hozzátette, szeretné, ha gyermeke apja mellette lenne a szülőszobában, de annak nem örülne, ha videóval örökítené meg az eseményt. Ám annak örülne, ha a kisbabát az apja fogná először a kezébe. Szülése előtt utoljára ezt a képet posztolta az Instagramon:

Vasárnap pedig ez jelent meg a Facebook-oldalán: 

Szerző

Nem szirupos, de azért kicsit rózsaszín

Publikálás dátuma
2017.05.06. 07:49
Toldi mozi - Forrás:Facebook
Szülés utáni depresszió, egyedülálló gyereknevelés, karrier: ezekről beszélni szinte tilos az anyasággal kapcsolatban Magyarországon. Máté Krisztina ezért akart tabuk és álszent pátosz nélkül rövidfilmet készíteni.

A 13 anyát megszólaltató és az anyaság sokféleségét bemutató Anyamonológokat pénteken vetítették le a Toldi Moziban. A 23 perces filmben a nők valóban beszélnek -néha humorral - kétségeikről, arról, hogy nem éreztek azonnal kötődést, hogy néha legszívesebben kiszállnának, de csak egy kis időre. összességében azonban anyának lenni mégiscsak szép és jó, boldog élmény.

Végül megjelennek a gyerekek egy anyák napi ajándékkal, ami igazán cukivá teszi a filmet. Ugyan kilóg a sorból az autista gyerekét egyedül nevelő anya, a fogyatékos gyerekeket örökbe fogadó nő, vagy a kutató, aki nem adta fel tudományos karrierjét. Mégis túlzás tabudöntögetésről beszélni. Az anyák ugyanis abban hasonlóak, hogy megfelelő életkörülményeket tudnak biztosítani gyerekeiknek, életükben az anyaság játssza a legfontosabb szerepet és ezzel azonosulni is tudnak.

Az idő sajnos kevés a mélyfúráshoz, pedig a nők előtörténete tovább árnyalhatná a képet. A sokféleség így hiányos: nincsenek olyan anyák, akik nem akartak gyereket. Akik nem órákra, hanem évekre ugranak ki a gyerekeik életéből. Akik nem tudják őket ellátni és elveszik őket tőlük. Az anyák sokféleségéhez ez is hozzátartozik, és innen nézve a rövidfilm, mégiscsak halványrózsaszín.

Info: Az Anyamonológok itt is megtekinthető

Gyilkosság jelen időben

Publikálás dátuma
2017.05.06. 07:48

Igazán nem szeretném, ha sértődés lenne a vége, de tény, ami tény: legutóbb ilyen jó magyar krimit szegény Kristóf Attila tollából olvastam. Ez persze nem csoda, hiszen a Gyilkosság a templomlépcsőn szerzője, Hegyi Gyula is újságíróként kezdte a pályáját, abban a New York-palotában, ahol egykor Kristóf is dolgozott. Igaz, míg az utóbbi perifériára szorult Orbán-hívő publicistaként fejezte be a pályáját, Hegyi öt éven át az Európai Parlament képviselőjeként ténykedett, és ma is szabad, européer értelmiségiként éli az életét.

Valószínűleg ebből a felszabadultságból fakad, hogy Hegyi Gyula - miközben kerek, izgalmas krimitörténetet kanyarít a kóristanőnek öltözött férfi históriájából - szellemes, de sohasem túlzó fricskákat is megenged magának a jelen Magyarországa felé. Van itt erőszakváddal illetett látványkeresztény államtitkár, gazdag és törtető, de cinizmusán olykor mégis felülemelkedni képes sztárügyvéd, sőt még bölcsészhajlamú, biszexuális gyilkossági nyomozó is. És az olvasó, aki úgy van szoktatva, hogy prímán eligazodjon a New York-i vagy újabban a koppenhágai, esetleg reykjaviki bűntények helyszínén, egyszer csak rájön, hogy működik ez akkor is, ha a Budai Sándor nevű zsaru a békásmegyeri lakótelepen bóklászik, vagy épp egy terézvárosi gangos házba betérve morfondíroz azon, mennyire idegen tőle ez a hardcore Pest.

Bónuszként pedig megkapjuk a felnőtt kórusok mikrokozmoszát: a templomi fellépések és külföldi meghívások bűvkörében forgó sajátos, jobbára női - legfeljebb kórusférjekkel kiegészülő - közösség ábrázolása annyira pontos, hogy mostantól saját szókincsünk részének tekintjük a korábban sosem hallott "oszlophang" kifejezést is.

Info:

Hegyi Gyula: Gyilkosság a templomlépcsőn

Kossuth Kiadó, 2017

213 oldal, 2800 forint

Szerző