Reménytelen helyzet Dél-Szudánban

Publikálás dátuma
2017.05.09. 07:39
FOTÓ: REUTERS/JAMES AKENA
Több mint kétmillió gyermeknek kellett elhagynia lakhelyét a dél-szudáni konfliktus következtében – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), valamint a világszervezet menekültügyi szerve, az UNICEF közös jelentéséből. 

A külföldre, Ugandába, Kenyába, Etiópiába, valamint Szudánba menekült 1,8 millió dél-szudáni 62 százaléka gyermek. Az UNHCR Afrikáért felelős igazgatója, Valentin Tapsoba azt közölte, „a világ egyetlen másik menekültválsága sem aggaszt jobban a dél-szudáninál”.

A világ legfiatalabb államában 2013 óta tart a konfliktus, amely Salva Kiir elnök és akkori helyettese, Riek Machar tábora között bontakozott ki.Az államban 5,5 millióan vannak élelmiszersegélyre utalva.

Szerző

A nagyobb bevétellel tartható a hiánycél

A magasabb áfabevételnek köszönhetően a költségvetés jobban áll, mint egy évvel ezelőtt. Az év első négy hónapjában 121,5 milliárd forint volt a központi alrendszer hiánya, ami 23 milliárd forinttal kevesebb, mint egy éve ilyenkor. Az április 76,6 milliárd forintos többletet hozott – közölte az NGM. 

Január és április között a központi költségvetés 100,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 61,1 milliárd forintos deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapok azonban 39,9 milliárd forintos többletet értek el. A bevételi többletek között kiemelkedik az áfa, a foglalkoztatáshoz köthető adóbevételek, valamint a földértékesítés bevétele is. A kiadások között az uniós programok hazai finanszírozása volt számottevő. Az idei büdzsé tervezett módosítása a tervezett 2,4 százalékos hiánycélt nem befolyásolja - ígéri az NGM.

Szerző

Emelnek a reklámadón

Kósa Lajos, Fidesz-frakcióvezető 7,5 százalékos reklámadó kulcsra tett javaslatot – derült ki a parlament honlapjára tegnap kikerült dokumentum szerint. A törvénytervezet szövege alapján az adó mértéke 2017. január 1. és 2017. május 31. között 0 százalék lenne, míg 2017. június 1-jétől 7,5 százalék. Ez persze csökkenés a korábbi 9 százalékos az eredeti tervhez képest, ám durva emelés a jelenlegi 5,3-as kulcshoz viszonyítva. 

 Az Európai Bizottság (EB) egyszer már betiltotta a korábban sávos, majd egykulcsosra módosított, ám még mindig súlyosan diszkriminatív adó beszedését. A mostani elképzelés szerint már az EB számára is szabályos módon vetnék ki a terhet. A reklámadó újabb módosítása miatt a Magyar Reklámszövetség társszervezeteivel tiltakozott, emlékeztetve arra, hogy a közterhet mindig is károsnak ítélték a szakma számára. 

Szerző