Dehogy korlátozzuk a szólásszabadságban!

Publikálás dátuma
2017.05.08. 22:44
PÁPAI GÁBOR RAJZA
.

.

Szerző

Megkezdődött a Közösségek Hete rendezvénysorozat

Országszerte csaknem kilencszáz rendezvényt fog egybe hétfőtől a Közösségek Hete; a május 14-ig tartó rendezvénysorozat olyan programoknak ad teret, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást és ráirányítják a figyelmet a helyi kezdeményezésekre.

A Közösségek Hete a Cselekvő közösségek, aktív közösségi szerepvállalás elnevezésű, 3 milliárd forint értékű uniós pályázati projekt keretében valósul meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) együttműködésében - közölték a szervezők.

Mint emlékeztettek, a Közösségek Hetére intézmények, civil szervezetek és közösségek egyaránt jelentkezhettek olyan programmal, amely felhívja a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, a közösségekben rejlő értékekre, az intézményekben és azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre.

Ennek köszönhetően a legkülönfélébb csoportok vesznek részt az országos eseményen: közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, valamint sportklubok is bekapcsolódtak a Közösségek Hetébe.

A mintegy hatszáz regisztráló összesen 877 különböző programmal jelentkezett az eseménysorozatra, az ország 325 pontjáról. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Csongrád és Bács-Kiskun megyéből érkezett a legtöbb jelentkezés; a legtöbb programmal Miskolc, Budapest és Szekszárd városa készült.

A borsodi megyeszékhelyen népművészeti ifjúsági tehetségkutató versenyt szerveznek Dunán innen, Tiszán túl címmel, Orosházán négyezer darab monogramos téglát készítenek, amelyekből később egy mini középkori templomot fognak felépíteni, a Magyar Nemzeti Galériában önkéntesek által ajánlott múzeumi útvonalakat látogathat végig az érdeklődő, a szentendrei Skanzen portáin néptánc- és énektanítás, játék- és népviseleti bemutató lesz. A Győr-Moson-Sopron megyei Écsen a betelepülőknek szervezik meg a Gyüttmentek bemutatkozó estjét egy Ki Mit Tud? keretében, míg Mosonmagyaróváron vásári komédiával fűszerezett népi vásárt rendeznek.

A csaknem kilencszáz programról itt lehet bővebben tájékozódni: az eligazodást dátum és helyszín szerinti szűrés segíti, de a Közösségek Hetéhez interaktív okostelefonos alkalmazást is fejlesztettek.

Szerző

Változóan felhős, záporos, szeles és hűvös keddünk lesz

Publikálás dátuma
2017.05.08. 20:50

Éjszaka északnyugat felől mindenütt megnövekszik, megvastagszik, majd kedd hajnaltól szakadozik, csökken a felhőzet. Szórványosan - legnagyobb eséllyel a Duna-Tisza közén és a nyugati határvidéken - várható eső, záporeső. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, néhol viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban 6-11, napközben 11-16 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett legfeljebb néhol északon lehet gyenge eső. A minimumhőmérséklet -2 és + 3 fok között valószínű. A csúcshőmérséklet 11-16 fok között alakul.

Csütörtökön ismét több helyen megerősödik, a Dél-Dunántúlon akár viharossá fokozódhat a szél. Elsősorban a délutáni, esti órákban alakulhat ki záporeső, egy-egy zivatar. Hajnalban 2-7, napközben 17-23 fok körül várható a hőmérséklet.

Pénteken több helyen - délután főként északon, északkeleten - alakulhat ki zápor, helyenként zivatar. A szél helyenként erőssé, zivatarban viharossá válhat. A leghidegebb órákban 9-15 fok lehet. A nappali maximumok 18-25 fok között alakulnak, északkeleten lehet a hűvösebb.

Szombaton is többfelé várható zápor, zivatar, erős, akár viharos széllel. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-16, a legmagasabb hőmérséklet többnyire 20-26 fok között valószínű.

Vasárnap is megerősödhet a szél és szórványosan zápor, főként keleten néhol zivatar is lehet, de már napsütés is várható. A leghidegebb órákban 9-15 fok lehet. Napközben 18-24 fokig melegszik a levegő.

Szerző
Témák
időjárás