Előfizetés

Öngyilkos merénylet Mogadishuban

Hatalmas robbanás rázta meg tegnap este a szomáliai fővárost. Mogadishu központjában öten életüket veszítették, több mint húszan megsebesültek, amikor egy autóba rejtett pokolgép robbant a bevándorlási hivatal közelében. Az al-Shabab iszlamista terrorszervezet honlapján magára vállalta a merénylet elkövetését.

Az al-Dzsazira hírtévének egy újságíró a helyszínről azt jelentette, hogy a robbanószerrel megrakott autó egy kávézó előtt állt, épp a bevándorlási hivatallal szemben. A Reuters hírügynökségnek pedig egy rendőrtiszt elmondta, hogy öngyilkos robbantó hajtotta végre a terrortámadást.

Az al-Shabab dzsihadista szervezetet a szomáliai kormányerők már kiszorították a fővárosból, illetve a nagyvárosokból, de a jelek szerint még mindig képes nagy merénylek végrehajtására. Korábban már szállodákban, bevásárlóközpontoknál, katonai ellenőrző pontoknál, még az elnöki palota közelében is robbantottak. Szomáliában polgárháborús állapotok uralkodnak 1991 óta, mikor megdöntötték Sziad Barré akkori államfő uralmát, s a klánok egymás ellen fordultak.

Ezért pislog ma ránk a Google keresője

Publikálás dátuma
2017.05.09. 10:15

A világ egyik legnagyobb hatású szemésze előtt tiszteleg ma keresője főoldalán a Google. Egy olyan szakemberről van szó, aki életének legfontosabb művével mindenki találkozott – fedezte fel a hvg.hu.

Napra pontosan 181 év telt el azóta, hogy Ferdinand Monoyer megszületett, de az 1836. május 9-én napvilágot látott orvos munkássága máig meghatározó. Ő alkotta meg ugyanis a látás élességének sztenderdizált meghatározására szolgáló Monoyer-skálát. Ennek közismert mértékegysége a dioptria, mérőeszköze pedig a Monoyer-féle látásvizsgáló tábla. Ez az, amelyiket gyerekkorukban kívülről betanulnak azok, akik semmiképp nem akarnak szemüvegesek lenni.

A dioptriák rendszerét 1872-ben bevezető elzászi szemész tiszteletére látható ma a különleges, szemekkel “o” betűsített Google-logó a kereső főoldalán, mellette pedig a jól ismert táblák.

A Gazprom és az állam szponzorálta a Budapest Open tetnisztornát

A világ minden táján óriási esemény és szponzorokat vonzó üzlet egy ATP-tenisztorna, nálunk 2/3-os állami támogatásból sikerült megrendezni. Úgy, hogy az érkező vendégeket egyesével kapták el a közterületesek, mert parkoló híján a bokrokban álltak autóikkal, a kiakadt környékbeliek pedig a rendőrséget hívogatták. A rendező teniszszövetség szerint ezek csak az első év nehézségei, de azért hosszú távon is a közpénzért tartják a markuk. Szerintük igenis volt 6 nagy szponzoruk – ebből egy a Gazprom, plusz 3 közintézmény – számol be a hvg.hu.

Sikerült Budapesten olyan helyen, a III. kerületben található Nemzeti Edzésközpontban (NEK) megrendezni a nemzetközi versenyt, amely erre köztudottan alkalmatlan. Ezért a bő egyhetes rendezvényre először fel kellett építeni a szükséges lelátókat, és minden egyéb létesítményt, majd miután győztest hirdettek, elbontani azokat. Csak ez az oda-vissza mutatvány a kormányhatározat értelmében egyszer bruttó 461 millió forintba került, ez a „felállítás” az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetéséből ment el, az „eredeti állapot helyreállítása” szánt további bruttó 237,5 millió forintot pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium finanszírozta.

Az esemény névadó szponzora az orosz Gazprom volt, néha azonban úgy tűnt, mintha a szponzort nem szerepeltetnék szívesen, például még a sporteseményt végig közvetítő MTI is a legtöbb esetben lehagyta a „Gazprom Hungarian Open” névadóját, és inkább budapesti ATP-tenisztornaként számolt be a meccsekről. Információink szerint a támogatás az utolsó pillanatban dőlt el, az viszont feltűnő volt, hogy a központban, a pályák környezetében csak nagyon kevés szponzorlogót lehetett látni, holott a világon mindenhol ezek jól értékesíthető felületek.

„A Gazprommal egy hosszú folyamat végén sikerült megállapodni, a részletek azonban üzleti titkot képeznek” – Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke, aki főállásban a Fidesz országgyűlési képviselője. Tagadta, hogy kevés hirdető lett volna, hiszen a Gazprom és az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett „a teljesség igénye nélkül a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Peugeot, az Emirates, és az m4” is feltűnt a pályák mellett szponzorként – csakhogy ezek közül három közpénzből fenntartott intézmény. „További közel 10” kisebb támogatójuk is volt, de ők a kisebb mértékű hozzájárulás ellenében csak más módon, így standon, műsorfüzetben jelentek meg, illetve jegyeket kaptak a VIP-szektorba.