MSZP: Tarlós István lemondhatna a fizetéséről

Publikálás dátuma
2017.05.10. 12:20
Horváth Csaba MTI Fotó: Bruzák Noémi
Az MSZP azt várja Tarlós István főpolgármestertől, hogy a kormánytól kérje el a BKV-dolgozók jogos fizetésemelésének fedezetét.

Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kabinetnek "kutya kötelessége lenne" kifizetnie a 125 milliárd forintos költségvetési hiánnyal rendelkező fővárosnak ezt a 7,1 milliárd forintot annak tudatában, hogy a budapestiek összességében átlagosan napi 20 milliárd forint adót fizetnek be az államnak. Kiemelte, az MSZP elfogadhatatlannak tartaná, ha a főváros ezt az összeget járatritkításból, továbbá a szolgáltatás minőségének csökkentéséből, valamint beruházások elhalasztásából fedezné.

Horváth Csaba kitért arra is, szerinte a főpolgármesternek ideje lenne lemondania a fizetéséről, mivel a reggel ismét leálló 3-as metró felújítása még biztosan nem kezdődik el hosszú hónapokig. A szocialista politikus emellett ismételten kezdeményezte a Szabadság híd hétvégénkénti lezárását a nyári szünetben azért, hogy ez lehessen "Budapest legjobb közösségi tere".

Szaniszló Sándor, az MSZP másik budapesti képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy több fővárosi cégnél sem történtek szankciók a feltárt szabálytalanságok után. Példaként említette, hogy az FKF-nél azt követően maradtak el fegyelmi ügyek, hogy egy belső ellenőrzés milliárdos nagyságrendben tárt fel károkat.

Hangsúlyozta továbbá, elvárják a Fővárosi Közgyűléstől, hogy a 4-es metró ügyéhez hasonlóan a Főváros Szíve programról készített OLAF-jelentést is hozza nyilvánosságra, majd tárgyalja.

Szerző

Érettségi - Horthy és Sztálin is a témák között

Horthy-idézet, határon túli magyarok és a magyarországi cigányság is téma a mai középszintű töriérettségi első feladatlapján - írja az eduline.hu.

Julius Caesarral kezdődik az idei töriérettségi első, rövid válaszokat igénylő feladatrésze. Kaptak a vizsgázók kérdést a középkori városokkal és Hunyadi Mátyás uralkodásával kapcsolatban is. Az egyik feladat a kora újkori európai kereskedelmi útvonalakkal kapcsolatos.

Szintén a rövid választ igénylő feladatok közt található egy grafikonos feladat a 18. századi demográfiai változásokkal és az Emberi és polgári jogok nyilatkozatával kapcsolatban. Van még 1848-hoz kötődő feladat, és sztálini diktatúrával, közelebbről a nagy ukrajnai éhínséggel (holodomor) kapcsolatos is.

A két világháború közti Magyarországgal kapcsolatban olvashatnak a diákok Horthy-idézetet, de szól feladat a berlini falról és a határon túli magyarság második világháború utáni helyzetéről. Az utolsó rövid válaszos feladat a magyarországi cigányságról szól.

Szerző

Robogóval ment egy tanár az érettségiző diákért

Publikálás dátuma
2017.05.10. 10:42
A kép a hétfői érettségin készült. FOTÓ: Molnár Ádám
Több fővárosi gimnáziumban előfordultak késések a történelemérettségiről a reggeli metróleállás miatt. A Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban több módszerrel próbálták legyőzni a káoszt - írja a hvg.hu.

A 3-as metró reggeli leállása sokaknak gondot okozott a szerdai történelemérettségire siető diákok közül. A Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban egy szép emberi gesztusról számoltak be: az egyik diákért robogóval ment el egy tanár, egy másik telefonon jelentkezett be, neki azt mondták, üljön taxiba. Egy harmadik késő diákot pedig megvárt a csoportja, így öt perccel később kezdték el a vizsgát.

Az érettségi rendjét szabályozó rendelet szerint az önhibáján kívül késő diák még aznap pótló vizsgát tehet az adott tárgyból, ha az igazgató engedélyezi.

Arról persze nem szólhat a rendelet, hogy az egyébként is vizsgadrukkos diákok teljesítményét mennyire ronthatja egy ilyen gigszer...

Szerző