Előfizetés

"Aggályos" az Éjjel-nappal Budapest

Publikálás dátuma
2017.05.10. 15:34
Már túl vannak az 1000. epizódon FOTÓ: Facebook
Számos aggályt fogalmazott meg, illetve lehetséges veszélyt tárt fel az RTL Klubon futó Éjjel-nappal Budapest című sorozattal kapcsolatban a kutatás, amelynek összegző tanulmányát e heti ülésén fogadta el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A NMHH közleményében az áll, a testület szerint "szükséges a társadalom figyelmét felhívni azokra a gondokra is, amelyeket a jogszabályok nem rendeznek, és túlmutatnak azon a minimumon, amelyet a törvény képvisel". Megjegyezik: a sorozatból áprilisban vetítették az ezredik epizódot; ezzel összefüggésben a Médiatanács szükségesnek látta, hogy átfogó elemzés készüljön a műsorról, amely rávilágít annak jellemzőire, esetleges visszásságaira. Utalnak arra, hogy a hatóság korábban több alkalommal is vizsgálta a műsort, és a kábítószer-használat, a szexualitás, valamint az agresszivitás kifogásolható bemutatási módjai miatt hozott elmarasztaló határozatokat. 

A tájékoztatás szerint a médiatanács honlapján hamarosan megjelenő tanulmány két megközelítésből mutatja be az Éjjel-nappal Budapest által képviselt aggályos jellemzőket: egyrészt egy közvélemény-kutatás segítségével felmérte azokat a befogadói véleményeket, amelyek a műsorszámmal kapcsolatban a magyar társadalomban léteznek, másrészt feltérképezte a program valóságábrázolását, amely számos rosszallást váltott ki a befogadók részéről.

A reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatás rámutatott, hogy a műsor nézőinek 67 százaléka nő, és kiemelkedően magas (73 százalékos) az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező rendszeres nézők aránya.

A műsorszám által megjelenített életstílust a megkérdezettek túlnyomó többsége nem tartja elfogadhatónak: 83 százalékuk úgy vélekedik, az egyáltalán nem szolgálhat mintául a mai fiatalok számára.  A nézők zöme - 90 százaléka - azt vallja, hogy a programban bemutatott baráti és párkapcsolatokban nagyon sok probléma, konfliktus jelenik meg - írják.

A válaszolók általános meggyőződése, hogy az a mód, ahogyan a fiatalok a programbeli párkapcsolatokban a partnerükkel, szerelmükkel viselkednek, a mai fiatalság számára egyáltalán nem követendő, nem példaértékű. A sorozatot követők 59 százaléka úgy gondolja, a széria készítői túl nagy hangsúlyt fektetnek a szexualitás bemutatására a műsorban - áll a közleményben.

Mellár Tamás: csökken a Fidesz szellemi holdudvara

Publikálás dátuma
2017.05.10. 15:04
Mellár Tamás FOTÓ: Tóth Gergő, Népszava
Választási költségvetésnek nevezte a 2018-ast Mellár Tamás a Hír TV Egyenesen Kálmán Olga című műsorában. A szakember szerint érthető és jól megfigyelhető az a folyamat, ahogy csökken a Fidesz szellemi holdudvara, mert a kormány már a jobboldali értelmiség számára is vállalhatatlan dolgokat művel.

A közgazdász felhívta rá a figyelmet, a jövő év még messze van, így sok mindent fognak a büdzsén módosítani, „most még nem néz ki annyira tipikusan választási költségvetésnek, amikor odaérünk, akkor majd olyan lesz”. Szerinte ez egy taktikai fogás. Emlékeztetett, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyan több alkalommal hangoztatta, hogy nem egy választási, hanem egy nagyon kiegyensúlyozott költségvetésről van szó, de... Bözsi néni is pontosan tudta ezt, hiszen azt mondta a miniszterelnöknek, milyen kár, hogy nincs minden évben választás, akkor emelnék a nyugdíjakat.

A közgazdász rámutatott: hazánkban egy olyan gazdasági vezetés van, amit nem lehet összevetni egy piacgazdasági vezetéssel. A piacgazdaságban a gazdasági növekedés esetében a vállalkozók konjunktúráról alkotott véleménye a mérce és nem az, hogy milyen magánberuházásokat akarnak végrehajtani. „Magyarországon az elmúlt években az állami beruházások pörgették az egész gazdaságot, hiába lesz ekkora a gazdasági növekedés, nem lesz az a folyománya, hogy bővülni fog a tőkeállomány, korszerűsödik, a versenyképességi rangsorban előrébb tudunk lépni, a termelékenységet tudjuk növelni: ezek a fontos tényezők, amik kimaradnak, helyettük lesz egy viszonylag magasabb gazdasági növekedés, meg most, mivel választási év van, lesz valamekkora béremelés is, de ez a kettő önmagában nem elég.”

Szó esett a CEU ellehetetlenítéséről is a műsorban, és ehhez szorosan fűződően arról, hogy több, köztudottan jobboldali értelmiségi is elhatárolódott a kormánytól, nemtetszését fejezte ki. A közgazdász úgy vélte, az egyre inkább látszik, hogy a Fidesz szellemi holdudvara az elmúlt időszakban rohamosan csökkent.

Ha a CEU-val ezt meg lehet csinálni, akkor bármelyik egyetemmel holnapután meg lehet csinálni. Folytatta, „én is azok közé tartoztam, akik beadták ezt a kérvényt, hogy a közgyűlés tárgyalja (az MTA a 188. közgyűlésén közös javaslatot tett a kormánynak, amelyben az javasolja, hogy a CEU működjön tovább a jelenlegi formájában), és 63 százalékos többséggel megszavazta azt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke közvetítsen a kormány és a CEU között abban a tárgyalásban, amelynek az eredményének annak kellene lennie, hogy az egyetem maradjon itt továbbra is Magyarországon.”

Mellár szerint ez egy nagyon jó hír, hiszen a többség úgy gondolta, hogy lépni kell valamit, hiszen „ez már a mindennapi életünket is veszélyezteti”.

Zárásként hozzáfűzte még: Lehet, hogy az elmúlt egy-két hónapban jött el az az embereknél, hogy nemet kell mondani.

Választási manipulációtól tart az MSZP

 Az MSZP szerint egy esetleges választási manipulációt készíthet elő a nemzeti konzultáció - mondta Gúr Nándor, szocialista országgyűlés képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

A képviselő felidézte: egy hónappal ezelőtt vetődött fel a személyes adatokkal való visszaélés gyanúja a nemzeti konzultációval kapcsolatban, amikor kiderült, hogy magyar emberek érzékeny adatai kerültek a Yandex nevű cég oldalán keresztül orosz kézbe. Hozzátette: a cég 2011-ben elismerte, hogy az orosz titkosszolgálatnak adott át adatokat.

"Mi ez ha nem egy esetleges választási manipulációnak az előkészítési folyamata?" - tette fel a kérdést Gúr Nándor, aki szerint érdemes végiggondolni, hogy orosz hackerek milyen próbálkozásokat tettek az amerikai és a francia elnökválasztás kapcsán.

A politikus a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra: a hatóság elnöke egy hónapja indított vizsgálatot az ügyben, de a kérdés annyira fontos, hogy célszerű lenne ennek minél hamarabb a végére járni és a vizsgálati eredményt a nyilvánosság elé tárni.

Úgy vélte: ez nem egy egyszerű, mindennapi ügy, hanem a demokrácia próbája is egyben a hatóság részéről. A képviselő ezért azt kérte a hivataltól, hogy tegyen eleget morális kötelezettségének is, és mutasson tiszta és világos képet az ügyben.

Hangsúlyozta: bár Orbán Viktor a Parlament falai között azt állította, hogy minden törvényesen történt, azonban ha így lett volna, akkor emberek személyes adatai nem kerülhettek volna ki az országból. Szerinte tisztázni kell, ki adott felhatalmazást a kód használatára, és miért nem hagyták, hogy a nemzetbiztonsági bizottság foglalkozzon a kérdéssel. Úgy vélte: "jobb helyen" ezért nem a miniszterelnök, hanem ez egész kormány lemond.
Úgy fogalmazott: többen azt kérdezik joggal, hogy nem egy "digitális hazaárulás"-e, ami itt zajlik.