Cseh kormányválság - Októberig maradna a kabinet

A hármas cseh kormánykoalíció egyetlen pártja sem kívánja jelenleg felmondani a koalíciós szerződést - közölte Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke a koalíciós tanács szerda délelőtti ülése után.

A koalícióban nézeteltérések vannak Andrej Babis kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter, az ANO mozgalom elnökének tisztázatlan pénzügyeivel kapcsolatban, amiért Bohuslav Sobotka szociáldemokrata kormányfő javasolta az államfőnek a miniszter menesztését. Babist adócsalással vádolják, illetve azzal, hogy a napokban nyilvánosságra derült, ismeretlenek által titokban készített hangfelvételek szerint saját politikai céljaira próbálta meg felhasználni a tulajdonában lévő sajtót.

Belobrádek elmondta: az ANO a koalíciós szerződés felmondására szólította fel a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD), mert Babis lemondására tett javaslatával megsértette azt. A dokumentum szerint a kormányfő csak a koalíciós párt egyetértésével javasolhatja annak minisztere leváltását. A CSSD visszautasította a szerződés megsértésének vádját. A viták ellenére mindhárom párt megerősítette, hogy a koalíciós kormányzást az októberre kiírt képviselőházi választásig folytatni kívánják.

A koalíciós tanács tárgyalását követően ülést tartott a cseh kormány, amely viták után, de jóváhagyta Milos Zeman államfő kínai munkalátogatását, amelyet május 11-től 18-ig tart. A kereszténydemokraták felszólították az államfőt, hogy tekintettel a válságos belpolitikai helyzetre halassza el kínai látogatását. Zeman ezt alaptalannak minősítette, a cseh ipari kamara, valamint a vállalkozói szövetség is kiálltak az elnök mellett. A CSSD három minisztere - a belügyi, a külügyi és az egészségügyi tárcák vezetői - viszont közölték, hogy az eredeti tervektől eltérően nem utaznak Zemannal Kínába.

Zeman továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy Babis ügyével csak Kínából történt visszatérése után fog foglalkozni, ami széles körű bírálattal találkozott a cseh miniszterelnök és az ellenzéki pártok részéről is. Milan Stech, a szenátus elnöke a közszolgálati televízióban kijelentette: amennyiben Zeman jövő keddig, május 16-ig nem dönt Babis menesztéséről, a szenátorok egy csoportja az alkotmánybírósághoz fordul és eljárást kezdeményez az államfő ellen kötelességei súlyos megsértése miatt.

Az ellenzéki jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 pártok kezdeményezésére szerda délután rendkívüli ülést kezdett a parlament alsóháza, a képviselőház, amelynek egyetlen napirendi pontja Andrej Babis nyilvánosságra került, ismeretlenek által készített hangfelvételei. Babis a hangfelvételeken arról beszél a legnagyobb példányszámú cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes egyik újságírójával, hogyan és mikor kellene nyilvánosságra hozni a politikai ellenfeleit érintő, állítólag azokat kompromittáló anyagokat.

Szerző

Lemond minden tisztségéről az osztrák alkancellár

Publikálás dátuma
2017.05.10. 15:15
Fotó: REUTERS/Heinz-Peter Bader
Bejelentette szerdán Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, a kisebbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, tudományos, kutatási és gazdasági ügyekért felelős miniszter, hogy lemond minden tisztségéről.

Döntését azzal indokolta, hogy lehetetlen volt ugyanabban a felállásban "kormányzati munkát végezni és egyúttal ellenzékként is dolgozni", így "levonta a megfelelő konzekvenciát". A kormányfő-helyettes ezzel feltehetően a koalíción belüli ellentétekre utalt.

A miniszteri pozíciójáról Mitterlehner május 15-i határidővel mond le.

Szerző

Megtiltanák az azonos neműek házasságát Romániában

A román kormánypárt népszavazást kezdeményez az Alkotmány módosítása érdekében. 

A Képviselőház befogadta azt az állampolgári kezdeményezést, amely a család fogalmának módosítását célozza Románia Alkotmányában. A beadvány mellett 232, ellene 22 képviselő szavazott, jelenti a helyi Agerpres, 13-an tartózkodtak. Az Alkotmány-módosító népszavazást azonban csak akkor lehet kiírni, ha a Szenátus is zöld utat biztosít a kezdeményezésnek.

A Román Alkotmány jelenleg a családot „házastársak közötti”, szabad akarton alapuló kötelékként határozza meg. A kezdeményezés előterjesztői ezt a megfogalmazást az „egy férfi és egy nő” közötti kapcsolatra kívánják cserélni. A módosítás tehát azt célozza, hogy lehetetlenné tegyék az azonos neműek közötti házasságokat Romániában.

A „Szövetség a Családért” mozgalom tavaly három millió aláírást gyűjtött a kezdeményezés támogatására. Az Ortodox Egyház is támogatta a mozgalmat.

Az Alkotmány szerint az ország alaptörvényének módosítására irányuló kezdeményezést a Képviselőháznak és a Szenátusnak legalább kétharmados többséggel kell elfogadnia. Ha az előkészítő munka eredménytelen marad, a Képviselőház és a Szenátus közös ülésen, a szavazatok legalább három-negyedének megfelelő szavazati aránnyal dönthet.

Az Alkotmány-módosítás akkor történik meg, ha a parlamenti elfogadást követő 30 napon belül megszervezett népszavazás azt megerősíti.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője január végén jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a hagyományos család Alkotmányban rögzített fogalmának módosítása ügyében.

Szerző