Rendőrökkel érkeztek a vizes vb szervezői a Városligetbe

Publikálás dátuma
2017.05.10. 17:05

Bő egy órás késéssel érkeztek a júliusi vizes világbajnokság képviselői a ligetvédőkkel való egyeztetésre a Városligetbe kedd délelőtt. A találkozón a rendőrség is megjelent, eredménytelen egyeztetés esetén rájuk várt volna a feladat, hogy a demonstrációs területről kiszorítsák a zöld aktivistákat. Erre nem került sor, a ligetvédők három napot kaptak, hogy eljuttassák alternatív javaslataikat a kivitelezőnek.

A civil aktivisták kifogásolták, miért nem januárban hívták őket egyeztetni, miért akkor, amikor már javában tart a szinkronúszó helyszín építése a Városligeti tavon. Négy hónapjuk lett volna az egyeztetésre, nem éltek vele. A ligetvédők márciusban demonstrációs területük rovására engedtek át területeket az építőknek, akik akkor azt mondták, ennyi elég lesz. Egy héttel ezelőtt viszont újabb területi követeléssel léptek fel, hogy tágítva az építési helyszínt, konténereket helyezzenek el, valamint a fák között kialakítsák a beléptető kapukat a tómederhez.

A ligetvédők álláspontja az, hogy nem engedik, hogy a konténereket a több száz éves fák közelébe telepítsék, amivel tönkreteszik a gyökérzetüket és parkot. Azt se fogják tolerálni, hogy az ott található táborukat felszámolják. Erre jó okuk van: az év végig demonstrációs területként foglalhatják a ligetnek ezt a részét egészen a tómederig. A kivitelező képviselője - aki a ligetvédők tevékenységét következetesen fesztiválozásnak minősítette - azt hangoztatta fő érvként, hogy ezt az építési területként a Városliget Zrt. bocsátotta rendelkezésükre, ők tudnak engedményt adni. Nem sokkal később azonban bemutatták neki az érvényes területfoglalási engedélyt, aminek a létezését addig nem hitte. Felhívták a figyelmét, hogy a gyülekezési jog, mint alkotmányban biztosított jog, erősebb értékű a birtokjog érvényesítésénél. Ráadásul a demonstrációjukat 419 napja folytatják ott.

Első körben a szervezők semmilyen engedményt nem akartak adni, mondván, ezeken a terveken már nem lehet változtatni. A katasztrófavédelem írta elő, ötezer ember közlekedését kell megoldani, menekülési útvonalak miatt szükséges az adott helyeken megoldani a ki-beléptetést, a konténerekre is szükség van. A ligetvédők alternatív helyeket mutattak a szervezőknek a bejáratok és a konténerek elhelyezéséhez a Vajdahunyad váránál. A szervező képviselője közölte, válaszolni fognak az észrevételeikre, de minden úgy marad, ahogy a vázlatokon látható.

Ezt követően konzultált feljebbvalójával, kompromisszumkészsége ekkor kezdett megmutatkozni. Előbb 24 órát adott a ligetvédőknek szakmai javaslataik előadására, végül a civilek nyomására három napra bővítette. Azt nem lehet tudni, hogy az eljuttatott javaslatokból a szervezők elfogadnak-e majd valamennyit. Annyit előrebocsátottak, hogy nyilván nem lesz teljesen elfogadható, egyik fél számára sem kompromisszumos ajánlatuk.

Szerző

Hónapokig nem járnak a hűvösvölgyi villamosok

Publikálás dátuma
2017.05.10. 17:01
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Május végétől várhatóan a nyár végéig az északi szakaszon nem közlekedik Budapesten az 56-os, az 56A és 59B jelű, valamint a 61-es villamos - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán.

A Hűvösvölgyi úti villamospálya mellett húzódó Ördög-árok menti támfal állapota erősen leromlott, átépítése halaszthatatlanná vált - írták. Mivel a munka akadályozza a villamosforgalmat, május 27-étől a nyár végéig az 56-os, az 56A és 59B jelű, valamint a 61-es villamos a Széll Kálmán tér felől részben a Budagyöngye megállóhelyig, részben pedig a Szent János kórházig közlekedik majd. Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér között 61-es jelzéssel pótlóbuszok járnak, ezt a Vadaskerti út és a Kelemen László utca között ideiglenes buszsáv segíti majd.

Szerző
Frissítve: 2017.05.10. 19:01

"A Fidesz-kormány a fák ellensége"

Publikálás dátuma
2017.05.10. 16:42
Az LMP akcióval egybekötött sajtótájékoztatója az Etele úti fák megmentéséért. Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese
A fák ellenségének nevezte a kormányt az LMP gazdasági szakszóvivője szerdán, a madarak és fák napján tartott sajtótájékoztatóján, mert szerinte a kabinet sokat tesz azért, hogy hosszú távon se fa, se madár ne maradjon az országban. 

Heltai László arra hivatkozott, hogy a költségvetés funkcionális területei közül egyedül a környezetvédelem az, amelyre összegszerűen is kevesebb forrás jut jövőre, mint idén, a keret 361 milliárd forintra csökken 387 milliárdról. A politikus a problémák közé sorolta, hogy "zöld energiatermelés" gyanánt az ország nagy erőművekben égeti el a tűzifát, csökkentve ezzel az erdőterületek nagyságát, de a mezőgazdaságban is a pillanatnyi termelési érdek a fő szempont.

Az LMP akcióval egybekötött sajtótájékoztatója az Etele úti fák megmentéséért. Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese és Gajárszki Áron, az LMP XI. kerületi önkormányzati képviselője MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az LMP akcióval egybekötött sajtótájékoztatója az Etele úti fák megmentéséért. Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese és Gajárszki Áron, az LMP XI. kerületi önkormányzati képviselője MTI Fotó: Balogh Zoltán

A szakszóvivő kevesellte például a kárenyhítésre vagy a tíz éve "szinte kivéreztetett" nemzeti parkok finanszírozására szánt forrásokat épp úgy, ahogy a hatékony hulladékgazdálkodást is hiányolta. Emlékeztetett: a környezetvédelem intézményrendszerét beolvasztották a kormányhivatalokba, így szerinte egy politikailag irányított, az alapcéljait nem teljesítő hatóságot hoztak létre. Heltai László "embervédelemnek" nevezte a környezetvédelmet, mondván, annak célja az élet feltételeit megteremtő környezet megóvása.

Szerző
Témák
Fidesz LMP
Frissítve: 2017.05.10. 18:57