Előfizetés

Luxuskocsikat vett közpénzből a fideszes polgármester

Publikálás dátuma
2017.05.10. 23:17
Forrás: Facebook/Nagy Gábor Tamás
Egy év alatt két luxusautót is vásároltatott magának közpénzből Budapest I. kerületének polgármestere – írta a Magyar Nemzet.

Nagy Gábor Tamás először egy hétmilliós elektromos autót, majd egy tizenötmilliós Lexust kapott saját használatra.

Az, hogy a fideszes politikusnak két hivatali járműre is szüksége van, azért is érdekes, mert a lap értesülése szerint a polgármester nem is autóval jár be a munkahelyére. A városháza ugyanis körülbelül 200 méterre áll attól a patinás műemlék épülettől, amelyben szintén az önkormányzat biztosít neki lakást. Mint kiderítették, Nagy Gábor Tamás a saját maga vezette kerülettől „piaci alapon” egy 71 négyzetméteres lakást bérel mindössze 81 ezer forintért, vagyis a valós piaci árak töredékéért.

Figyelemre méltó az is, hogy míg az elektromos Nissan beszerzésével az I. kerület vezetése az önkormányzat környezettudatosságát igyekezett hangsúlyozni, addig a Lexus beszerzéséről hallgattak. Az autóvásárlásnak nincs nyoma az önkormányzat honlapján sem, ahol egyébként csak nyolc-tíz évvel ezelőtt kötött szerződéseket lehet megtalálni.

A lap hiába próbált érdeklődni a vásárlás részleteiről az önkormányzatnál és a polgármesternél is, Nagy Gábor Tamást nem tudták utolérni, a hivatal sajtófőnöke, Lantos Melinda pedig egy idő után már a telefonhívásaikra sem reagált.

A Lexus beszerzését végül a Párbeszéd I. kerületi képviselője erősítette meg, aki maga is aggályosnak tartotta az autóvásárlást. V. Naszályi Márta elmondta, hogy a 2015-ös költségvetési rendeletből derült ki számára az önkormányzat újabb kocsivásárlása. Ezért egy bizottsági ülésen rá is kérdezett, miért szükséges az újabb autó. Mint mondta, azt a választ kapta, hogy ezt a járművet szintén polgármesteri használatra vásárolják meg, méghozzá azért, mert a korábban beszerzett elektromos autó – korlátozott hatótávolsága miatt – nem alkalmas távolsági közlekedésre. De – hangzott a felelet – a szóban forgó terepjáróban négyen is elférnek csomagokkal együtt, tehát alkalmas arra, hogy testvérvárosi kiküldetésekre utazzanak vele.

A képviselő által említett költségvetési rendeletből az is kiderül, hogy a korábbi hivatali jármű rossz állapotával indokolták az új Lexus beszerzését. Mint írták, az önkormányzat Honda márkájú autója rendszeresen meghibásodik, nem üzembiztos. Mindez azért érdekes, mert az I. kerület által korábban kiadott adatok alapján az autót rendszeresen karbantartották. Olyannyira, hogy 2010 és 2014 között az autó szervizköltségeire több mint 3,2 millió forintot adott ki a hivatal - írja a lap.

Erős szél rondíthat a tavaszi melegbe

Publikálás dátuma
2017.05.10. 22:57
Illusztráció: Thinkstock
Csütörtökön is változóan felhős idő lesz a jellemző sok napsütéssel, a délutáni óráktól keleten, északkeleten futó záporok, elvétve egy-egy zivatar is kialakulhatnak. Megélénkül, megerősödik, nyugaton viharossá is fokozódhat a déli, délnyugati szél. A 4-8 fokos hajnal után a nagy mértékű nappali felmelegedés délutánra 22-26 fokot is hozhat. Nem lesz front térségünkben.

Pénteken már országszerte erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, szerte az országban záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet, viharos szél kíséretében. Hajnalban 11-16, napközben 23-27 fok valószínű, de a zivatarokat követően visszaesik a hőmérséklet. 

Szombaton sokfelé záporokra, elsősorban a keleti országrészben újabb zivatarok kialakulására is számíthatunk. Élénk, időnként erős lehet az északnyugati szél. Délután 20-24 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Vasárnap és hétfőn a Dunántúlon és a Duna vonalában ismét számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Az északias szél helyenként megélénkül. Délutánonként 20-24 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók - írja az Időkép előrejelzésében.

Botka: "nem újságírók, hanem provokátorok"

Publikálás dátuma
2017.05.10. 21:46
FOTÓ: Népszava
Felháborító: nemcsak ami történt, hanem amit hazudtak róla, az is - reagált lapunknak Botka László arra, hogy a kormányzathoz köthető portálok szétkürtölték: rendőrrel vitetett el egy stábot a szegedi hivatalából.

"Elmondom, hogy történt valójában. Békésen dolgoztam hétfő délelőtt, ám 8-9 között, mindenféle előzetes bejelentés, bejelentkezés, időpontegyeztetés nélkül, sőt, köszönés vagy más nélkül bejött az épületbe az Echo TV stábja a hírhedt Szabó Bálinttal, akinek oldalán, ismerve a járást - hiszen Szabó randalírozott már itt - felrohantak a lépcsőn a polgármesteri irodához, s megpróbálták rámtörni az ajtót. Én eközben hivatalos kötelességemnek eleget téve egymás után folytattam a tárgyalásokat" - mondta az MSZP-miniszterelnök-jelöltje. 

Botkát egyébként nem először próbálja meg provokálni a kormányzati - ahogy ő fogalmaz - "hazugsággyár", így ő maga nem esett kétségbe a hétfői akciótól. Noha a polgármester titkárságán jelezték a stábnak, hogy más találkozói vannak Botkának, nem fogja őket fogadni aznap, a csapat mégis ott maradt az ajtóban, így az utánuk rohanó, a látogatás célját nem ismerő portás rendőrt hívott a hívatlan vendégekre. "Itt semmiféle interjúkészítés nem volt cél, itt csupán a botránykeltés" - mondta Botka, aki szerint a Fidesz, Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc és Habony Árpád által felvásárolt, s robotkarral mozgatott médiumok "elvesztették médiajellegüket", a rendőrök által kikísért csapat pedig nem méltó a szolidaritásra, hiszen "ezek nem újságírók, hanem provokátorok". Botka szerint nemcsak hétfőn, hanem már az országjárása során is meglepődött azon, hogy e médiumok munkatársai nem a tudósítás céljával mennek el, hanem csak mert botrányt akarnak, mintha csak janicsárképzésen estek volna át. "Ennek ellenére higgadtan, méltósággal kezeltünk minden ilyen eseményt, s most sem ülünk fel a provokációnak. Éppen ezért szerepel a programomban is az, hogy ezt a hazugsággyárat nem csúfolhatjuk médiának, ezt a gépezetet bojkottálni kell" - fogalmazott.

A szocialisták jelöltje egyébként a múlt héten két nap alatt három sajtóhelyreigazítási pert nyert, s most arról tájékoztatta lapunkat: további öt eljárás folyamatban van, de lesz több ügy is, hiszen mindezek után természetesen megteszi a jogi lépéseket.

Megírtuk: az MSZP miniszterelnök-jelöltje kedden a szegedma portál ellen, két napra rá pedig az Origo és Ripost ellen is sajtó-helyreigazítási pert nyert a Fővárosi Törvényszéken, további egy eljárás folyamatban van. Sőt, Botka azt is kilátásba helyezte, hogy miután hatalmas erőkkel indult meg ellene a "fideszes hazugsággyár", minden esetben pert indít. Tény: Botkáról az elmúlt hónapokban sorra születnek a lejárató szándékú cikkek és riportok az állami, illetve kormányzati médiában, aminek a hátterében az is állhat, hogy - mint például a Publicus Intézet legutóbbi kutatásából is kiderült - Botka kihívóként egyes mérések szerint már népszerűbb, mint Orbán Viktor.