Erre költ Soros Magyarországon

Publikálás dátuma
2017.05.11. 12:45
FOTÓ: Getty Images
Repkednek az összegek, pedig a Nyílt Társadalom Alapítvány honlapján megtalálhatóak az éves beszámolók, amikből kiderül milyen célra, és pontosan mennyit költött el Soros György, írja a Forbes.

Soros az amerikai Forbes listája szerint a 29. leggazdagabb ember a világon (Amerikában pedig a 19.), vagyonát 25,2 milliárd dollárra becsülik. A szervezet ma az egész világra kiterjed, több mint 30 helyi szervezete van.

A Soros-alapítvány adataiból az is teljesen jól megállapítható, hogy mire és mennyit költ Magyarországon az üzletember. 2015-ben összesen 1,1 milliárdot ítélt meg magyar alapítványoknak és egyesületeknek, 2016-ban 1 milliárdot osztottak szét.

A Nyílt Társadalom Alapítvány ezeket támogatja leginkább a 24.hu összegzése szerint:

- Oktatás
- Egyenlőség, integráció (antidiszkrimináció)
- Egészségügyi jogok
- Demokrácia
- Emberi jogok
 -Információszabadság

Szerző

Csányitól vesz repülőgépet a kormány

Publikálás dátuma
2017.05.11. 10:41
Az üzletben is van barátság FOTÓ: Tóth Gergő
Kormánygéppel kezdenék a honvédség légi szállító képességének a modernizációját: az OTP-vezér üzleti gépét veszik meg az állami vezetők szállítására - írja a Magyar Nemzet.

Miközben a tavaly év végi nagyszabású kormányzati kommunikáció ellenére semmi hír nincs a honvédség légi szállító képességének igencsak időszerű modernizációjáról és problematikus a magyar katonai missziók légi úton történő váltásának biztosítása is, a lap információi szerint az eddig Csányi Sándor OTP-vezér által használt üzleti repülőgépet veszi meg kormánygépnek az Orbán-kabinet.

A három hajtóműves, 12 éves Dassault Falcon 900EX típusú, interkontinentális hatótávolságú gépet, mely az OTP csoporthoz tartozó Air Invest Kft. tulajdonában szolgálta a milliárdost és cégét, korábban már többször bérelte nemcsak a mostani, hanem a korábbi szocialista–szabaddemokrata kormány is.

Az ügylet értékéről nem tudtak információt szerezni, de a használtgép-piaci viszonyok alapján forintban számolva mindenképpen milliárdos nagyságrendű beszerzésről van szó. A lap úgy tudja: a gép honvédségi színekben repül majd, de karbantartását – mint az ilyen típusok és az egy-két gépes flották esetében lenni szokott – magáncég végzi.

Szerző

Érettségi - Az angol vizsgák jönnek

Az angol írásbelikkel megkezdődnek ma az idegen nyelvi érettségik a középiskolákban. 

Az eddigi tárgyakhoz hasonlóan idegen nyelvből is vannak változások az idén: a vizsga korábbi kilenc témaköre kiegészül egy tizedikkel, a gazdasággal.

A Nemzeti alaptantervhez igazítva az élő idegen nyelvi érettségi vizsga középszintje a Közös Európai Referenciakeret (KER) értelmében a B1 szintnek, az emelt szint továbbra is a B2 szintnek felel meg. Ennek alapján mind a követelményekből, mind a vizsga leírásából kikerültek az A2-re vonatkozó magyarázatok, az A2 szintnek megfelelő feladatok - tette közzé honlapján az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az "Olvasott szöveg értése" 60 perces, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.
Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár - a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható.

Az egyes vizsgaösszetevők értékelése emelt és középszinten is független egymástól, és a javítás központilag kidolgozott útmutató alapján történik.

Szerző