Jégesővel, viharos széllel indul a hétvége

Publikálás dátuma
2017.05.11. 22:00
Illusztráció: Thinkstock
Pénteken már erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, szerte az országban záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet, viharos délnyugati szél kíséretében. Hajnalban 10-15, napközben 21-27 fok valószínű. Nem lesz front térségünkben - írja az Időkép.

Szombaton mindenütt készülhetünk záporokra, és számíthatunk újabb zivatarok kialakulására is. Élénk, időnként erős lehet a nyugati, északnyugati szél. Hajnalban 9-16 fokos minimumokat, délután 20-26 fok közötti maximumokat mérhetünk. 

Vasárnap a nyugati és a középső országrészben ismét számíthatunk záporok kialakulására, a Dunántúlon zivatarok is előfordulhatnak. Az északias szél helyenként megélénkül. Délután 19-24 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók.

Hétfőn leginkább az ország nyugati felében, kedden országszerte ismét számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Az északias szél helyenként megélénkül, kedden viharossá fokozódik. Hétfőn napközben 20-23, kedden 16-20 fokig melegszik a levegő.

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki szinte minden megyére
Négy dunántúli megye kivételével az egész országra figyelmeztetést - köztük több megyére másodfokút - adott ki heves zivatarok veszélye miatt péntekre a meteorológiai szolgálat. Több megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök esti veszélyjelzésében azt írta: leginkább péntek hajnaltól, a középső és keleti országrészben a záporok mellett zivatarok is kialakulhatnak. Délelőtt átmenetileg stabilizálódik a légkör, csökken a felhőzet. A déli, kora délutáni óráktól - először az északi országrészben - intenzív zivatarfelhők alakulhatnak ki. Lásd még: Jön a vihar - Másodfokú riasztást adtak ki 

Szerző
Frissítve: 2017.05.11. 23:09

Hadházy: a semmire fizetett ki 900 milliót a Klik

Publikálás dátuma
2017.05.11. 21:09
Forrás: Facebook
Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a semmire fizetett ki 900 millió forintot, amikor egy európai uniós támogatás részeként megvett egy mai napig nem használt számítógépes programot. A Klik közleményben cáfolta Hadházyt.

Hadházy Ákos csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, belső információk alapján úgy tudják, a fiókba került a Köznevelés az iskolákban nevű, összesen 10 milliárd forintos EU-s projekt szoftvere. Kiemelte, a Klik 2016 novembere óta nem teszi lehetővé, hogy az LMP politikusai működés közben beletekinthessenek a programba, idén március óta pedig már nem is válaszolnak a megkereséseikre. Hadházy emellett beszélt arról is, hogy szerintük a kormányoldal által tervezett nyugdíjas szövetkezetek könnyen a visszaélések melegágyaivá válhatnak, amennyiben azokat a több ezer "bizonyíthatóan visszaélésekre" létrehozott szociális szövetkezet mintájára szervezik meg.

A Klik reagálásában az áll, hogy a projekt során létrehozott szoftverek szinte mindegyike működik, használják azokat, jelenleg is folyamatosak az adatfeltöltések. Az elvégzendő feladat méretét jól mutatja, hogy habár maguk a szoftverek a projekt 2013 és 2015 közötti megvalósítási időszakában jöttek létre, az irányító hatóság az üzembe helyezésükre 2017. december 31-i határidőt állapított meg - tették hozzá, azzal együtt, az előírt dátumra minden szoftver működni fog.

Szerző

Babosék elődöntősök Madridban

Publikálás dátuma
2017.05.11. 21:05
FOTÓ: Getty Images
Bejutott a legjobb négy közé a Babos Tímea, Andrea Hlavackova kettős a madridi salakpályás tenisztorna női párosversenyében.

Az ötödik helyen kiemelt magyar, cseh páros a Kiki Bertens, Johanna Larsson holland, svéd párost győzte le két szettben csütörtökön. Babos és Hlavackova nem számíthatott könnyű mérkőzésre, mivel ellenfele egy nappal korábban a spanyol fővárosban elsőként rangsorolt, háromszoros Grand Slam-győztes Bethanie Mattek-Sands, Lucie Safarova amerikai, cseh párost búcsúztatta.

Ehhez képest az első szett simán alakult: 1:1 után ugyan Babosék elvesztették adogatójátékukat, de utána sorozatban öt gémet nyertek. A másodikban 5:4 után sikerült fogadóként három meccslabdához jutniuk, melyből a harmadikat sikerült kihasználni. Az összecsapás 1 óra 6 percig tartott.

Minden pont sokat számított - kezdte értékelését saját honlapján, a babostimea.hu oldalon a magyar játékos. "Kevés hibával játszottunk, agresszívak tudtunk lenni Andreával. Az ellenfél az alapvonalról játszott az én szervámnál, ez nehezítette a feladatunkat, de nagyon jó volt a taktikánk, jó csapatot alkottunk."

Babos még elmondta, hogy eddig nagyszerűen alakul az együttműködése Andrea Hlavackovával, jól érzik magukat a pályán, jól egészítik ki egymást.  A múlt heti, rabati tornán győztes Babos és Hlavackova ellenfele a döntőbe kerülésért az Irina-Camelia Begu, Simona Halep román kettős lesz pénteken.
    
Eredmény (a WTA honlapjáról):

páros, negyeddöntő:
Babos Tímea, Andrea Hlavackova (magyar, cseh, 5.)-Kiki Bertens, Johanna Larsson (holland, svéd) 6:2, 6:4

Szerző