Előfizetés

Pápai Joci bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe - Fotók!

Csepelyi Adrienn
Publikálás dátuma
2017.05.12. 01:21
Forrás: Facebook/Pápai Joci
Bejutott Pápai Joci az Origo című dallal az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe csütörtökön este Kijevben. "Nekem már az győzelem, hogy egyetlen romaként a döntő résztvevője lehetek" - fogalmazott az énekes. A FŐ KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Jól jellemzi Magyarország jelenlegi állapotát, a gyűlöletkampány sikerét, mekkora felbolydulás támadt abból, hogy 2017-ben Pápai Joci– egy roma! – jutott az Eurovízó kijevi döntőjébe Origo című, a cigányzenei hagyományra épülő dalával.

Pedig az a károgóknak is hamar egyértelművé válhatott, hogy a második elődöntő mezőnyéből alig néhányan vannak, akik a tatai srácéhoz hasonlóan karakteres dallal készültek – ami, ugye, nem haszontalan, ha a nézőnek tizennyolc, a giccs határán egyensúlyozó számot kell végighallgatnia. Románia például jódlival támadott, ami önmagában is felfogható az emberiség elleni bűntettként, ám ha képesek vagyunk elengedni azt a vágyunkat, hogy egy 2017-es dalversenyen kurrens, innovatív dalokat halljunk, mégsem kellett a falnak mennünk. A holland testvértrió, az OG3NEDestiny’Childot – vagy még inkább Motown-csajzenekarokat – idéző performansza például kifejezetten jól sikerült. Az idei verseny mottója az: „Ünnepeld a sokszínűséget”, és tényleg kaptunk is mindent: az ír Brendan Murrayhez képest James Blunt cérnavékony hangja valóságos kontrabasszus, a horvát Jacques Houdek pedig önmagával énekelt duettet, hol opera-, hol popénekesként frazírozva.

Amiatt talán lehetett bennünk félsz, hogy Jocin és a fehérorosz duón kívül mindenki angolul énekelt (már persze, ha nem számítjuk, hogy az észt női versenyzőek egy mukkját sem lehetett érteni), ám az Origo energikus, hatásos dal, magyarul is működött. Az országok többsége nagyívű, teátrális tucatballadával/partihimnusszal indult, üdítő kivételt csak az osztrák Nathan Trent könnyed dala jelentett – amennyiben üdítő lehet egy Jamie Cullum/Jason Mraz-utánlövés. Az érzelmi szavazatokra is sokan utaztak: volt lánykérés, terhesség-bejelentés, akadt, aki elhunyt édesanyja emlékére írt dallal indult. Láttunk léghajót, csónakot, gigantikus félholdat – a színpadkép és az animációk még a leggyengébb produkciókat is feldobták valamelyest.

A YouTube-kommentek tanúsága szerint a magyar dalt imádják Kanadától Görögországig, egybehangzó vélemény, hogy ez az idei verseny legegyedibb, legizgalmasabb dala. Milyen kár, hogy itthon mi már magunkkal sem tudunk megbékélni.

A bolgár Krisztian Kosztov Beautiful Mess c. száma:

A norvég JOWST Grab The Moment c. száma:

Az idei dalfesztiválon 42 ország vesz részt. Automatikusan döntős a rendező ország - amely az előző évi győztes, azaz idén Ukrajna -, valamint a dalfesztivált alapító öt állam, Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság.

A horvát Jacques Houdek My Friend c. száma:

Elhunyt Rigó Béla

Publikálás dátuma
2017.05.11. 21:35
FOTÓ: TÓTH GERGŐ

74 éves korában elhunyt Rigó Béla költő, író, irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő – adta közre a hírt a Magyar Írószövetség. Rigó Béla 1974-1988 között a Móra Ferenc Könyvkiadó szerkesztője, majd főszerkesztője volt. 1989-1990 között a Zrínyi Nyomda Kiadójanak (ma: Unikornis Kiadó) alapító főszerkesztője lett. 1992-1995 között a Kincskereső főmunkatársa, 1995-től főszerkesztője volt 2006-ig. Rigó Béla gondozta Romhányi József hagyatékát.

Sziget - Ezer program a 25. fesztiválon

Publikálás dátuma
2017.05.11. 15:33
Sokan kint is laknak a szigeten a fesztivál ideje alatt FOTÓ: Tóth Gergő
A Sziget az elmúlt negyedszázadban Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciójává vált - mondta Gerendai Károly csütörtökön Budapesten, a 25. alkalommal megszervezett fesztiválról tartott sajtótájékoztatón, amelyen elhangzott: 52 országból érkeznek fellépők a több mint ezer programot felvonultató  rendezvényre.

Az idei, augusztus 9. és 16. közötti Sziget fellépői között lesz mások mellett Pink, PJ Harvey, Wiz Khalifa, a Kasabian, a Chainsmokers, Jamie Cullum, a Kensington, DJ Shadow, a Bad Religion, a GusGus, az Interpol, Goran Bregovic, a Klezmatics és a Tamikrest, a Nagy Utcaszínházat egy argentin-spanyol és egy francia társulat adja, a Cirque du Sziget sátra ezer férőhelyesre bővül.

Kádár Tamás cégvezető kiemelte: a Sziget változatlanul a szabadság, a sokszínűség, a tolerancia, a befogadás értékét képviseli. Idén több mint ezer program lesz, 52 országból érkeznek fellépők. Tovább színesedik a látvány és egyre nagyobb a hangsúly a környezettudatosságon: a tervek szerint a vízhasználat jelentős részét ivóvíz helyett a Duna vizéből oldják meg.