Előfizetés

A belvárosi jegyző lakásbulija a XII. kerületben

Zsidai Péter
Publikálás dátuma
2017.05.12. 18:26
ÍGÉRET MARADT - A 10 milliós tetőtérért cserébe nem tartott be szinte semmit - A SZERZŐ FELVÉTELE
Sélley Zoltán belvárosi jegyző kedvező áron vásárolt padlásteret lakásához az önkormányzattól, azzal a szerződésben vállalt feltétellel, hogy felújítja a tetőt. Ám azt a XII. kerületi alpolgármester többszöri felszólítása ellenére sem kezdte el, a tető aztán be is szakadt.  

Az V. kerületi önkormányzat jelenlegi jegyzője, Sélley Zoltán 2006-ban lett lakástulajdonos a XII. kerületi Mártonhegyen. A Fodor utcai társasház az önkormányzati többségi tulajdonában áll, ennek az egyik emeleti lakását vásárolta meg. Ez a 60 négyzetméteres lakás akkor már magántulajdonban volt, a másik három lakás jelenleg is a hegyvidéki önkormányzaté. 2013. júliusban Sélley felfelé terjeszkedett tovább, amikor megvásárolta a padlásteret. Az adásvétel előjátékaként Sélley és az önkormányzat úgy döntött, a közös tulajdonban lévő padlásteret a társasházi alapító okirat módosításával önálló albetétté alakítják. Ezzel nyitottak utat az értékesítéshez. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a 90 négyzetméter hasznos alapterületű padlástérért 10 millió forintot fizetett a vevő, azaz Sélley Zoltán.

A vásárlás befektetésnek sem volt előnytelen, az emeleti lakás tetőtéri kiegészítéssel együtt, 150 négyzetméteresre növelve, jóval értékesebb lett. Megnéztük a lakáspiacon, ma mennyit érhet. A Fodor utcában 186 négyzetméteres 2. emeleti lakást 117 millió forintért kínálnak, de 119 millióért egy 117 négyzetméteres lakást is hirdetnek. Ez 620-630 ezer forintos négyzetméter árnak felel meg ebben az utcában. Ha Sélley tehát úgy döntene, eladja a lakást, 100 millió forintot – a kereslet-kínálati viszonyokra figyelemmel – nyugodtan kérhetne érte. Úgy tudjuk, a házban jártak is vevőjelöltek, de végül nem tudtak bejutni Sélley kibővített lakásába.

A tetőtérré alakított padlás kedvező üzletnek bizonyul abból a szempontból is, hogy a házban az egyik 45 négyzetméteres, felújításra szoruló lakást az önkormányzat 13 millió forintért ajánlotta megvételre a bérlőjének, aki végül 4 milliót költött rá, de anyagi helyzete miatt nem tudott élni az ajánlattal.

Sélley Zoltán

Sélley Zoltán

Sélleyről a ház lakói nem őriznek kedves emlékeket. Az adásvételi szerződés 1.4. pontjában a belvárosi jegyző vállalta a tetőszerkezet bontását és felújítását. Ennek nem tett eleget. Olyannyira nem, hogy Pokorni Zoltán polgármester helyettese, Váczi János alpolgármester 2014 augusztusban kétszer is felszólította a szerződésben vállaltak elvégezésére. Hatása nem volt.

Mint az önkormányzattól megtudtuk, válaszleveleiben Sélley arra hivatkozott, még nem kapta meg az építési engedélyt, anélkül nem tudja a munkát megkezdeni. Az építési engedélyt végül – az önkormányzatnál rendelkezésre álló iratok szerint – egy évvel később, 2015 augusztusában kapta meg. Mivel nem halogathatta tovább a felújítást, az önkormányzat újabb felszólítást küldött ki – közölte az önkormányzat megkeresésünkre. Sélley Zoltánt kérdeztük mulasztása okáról, de nem válaszolt.

A helyzet kritikussá vált a Fodor utcai társasházban, amikor a tető beomlott. Az egyik szomszéd kénytelen volt napokig esernyőt használni a beázás miatt. Ezután 8-10 hónap telt el, mire a kijavítását megkezdte tulajdonosa, számoltak be a lakók, akik többször bepanaszolták a hanyagság miatt Sélleyt az önkormányzatnál. Végül összességében két évig tartott elvégezni a szerződésben vállalt felújítást.

A lakók azt állítják, a vállalásait Sélley ezzel még mindig nem teljesítette: a ház vakolásához, a kerítés rendbetételéhez 4 év alatt sem látott hozzá.

980 eurós árcédula ragadt a cipőtalpára
Sélley Zoltán a padlástér vásárlás évében, 2013-ban lett az V. kerület jegyzője. Rogán Antal polgármester az önkormányzat vagyonkezelő cég éléről csábította át, Rónaszéki László jegyző távozásakor. Sélley eddigi legélénkebb figyelmet kiváltó médiaszereplését cipőjének köszönheti. 2014-ben az Origo szúrta ki egy testületi ülésen, hogy Amedeo Testoni márkájú cipője talpán rajta maradt a 980 eurós árcédula. Sélley cáfolta a csaknem 300 ezer forintos vételárat. Azt állította, a cipőt 40. születésnapjára kapta a testvéreitől, akik leértékelve vették, így csak 90 ezer forintba került.

Macron első hivatalos útja Angela Merkelhez vezet

Publikálás dátuma
2017.05.12. 18:10
Emmanuel Macron - Fotó: Thierry Chesnot/Getty Images
Berlinbe utazik bemutatkozó látogatásra  Emmanuel Macron francia elnök hétfőn, beiktatása után egy nappal.

A berlini kancellári hivatal tájékoztatása szerint Angela Merkel várhatóan késő délután tárgyal majd az új francia államfővel, akit katonai tiszteletadással fogadnak. A megbeszélés után közösen sajtótájékoztatót tartanak. Emmanuel Macronnak a berlini lesz az első hivatalos útja elnökként. Legutóbb államfőjelöltként járt a német fővárosban, Angela Merkel meghívására, március közepén. A kancellár több más francia elnökjelölttel is folytatott informális megbeszélést.

Az új francia elnök mindenekelőtt gazdasági kérdésekről tárgyal majd a német kormányfővel. Merkel a független, centrista jelölt megválasztása után rögtön jelezte, hogy Németország támogatja a francia gazdasági reformokat. Ezt egy csütörtök esti rendezvényen is megerősítette, aláhúzva, hogy nyitott a közös beruházási, gazdaságfejlesztési programok gondolatára, azért is, mert Németország lemaradásban van a digitális gazdaság területén.

Angela Merkel az államfőnek megválasztott volt francia szocialista gazdasági miniszter által régóta szorgalmazott euróövezeti közös költségvetés ügyéről elmondta, hogy már 2013 óta foglalkoztatja az elképzelés. Felfogása szerint az eurót használó 19 európai uniós tagország közös költségvetése a szerkezeti reformok iránt elkötelezett tagok támogatására szolgálhat.

A kancellár a Rheinische Post című lap düsseldorfi fórumon arról is beszélt, hogy nagy feladatok állnak az új francia elnök előtt, és szeretne együttműködni vele a munkaerőpiaci helyzetet már rövid távon javító reformok előmozdításában. Az Angela Merkel vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) is a francia gazdasági, munkaerőpiaci reformok támogatását javasolja. Sigmar Gabriel külügyminiszter, alkancellár, az SPD egyik vezetője már Macron megválasztása napján, május 7-én sürgette, hogy Németország és Európa támogassa az új francia elnök törekvéseit, különben az a veszély fenyeget, hogy a következő választáson Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke győz.

Gabriel a CDU/CSU által képviselt szigorú - a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését a középpontba helyező - irányvonalra utalva aláhúzta, hogy szakítani kell a "pénzügyi ortodoxiával", költségvetési mozgásteret kell biztosítani a tervezett reformok végrehajtásához, közös német-francia beruházásokat kell indítani és támogatni kell Emmanuel Macron kezdeményezését a közös euróövezeti költségvetés megteremtéséről.

A második szabadedzés is Hamiltoné Barcelonában

Publikálás dátuma
2017.05.12. 18:04
Lewis Hamilton - Fotó: Dan Istitene/Getty Images
Az elsőhöz hasonlóan a második szabadedzésen is a brit Lewis Hamilton autózta a legjobb időt a Forma-1-es Spanyol Nagydíjon, pénteken.

Érdekesség, hogy a délutáni gyakorláson az első hat sorrendje megegyezett a délelőttivel, vagyis a Mercedes háromszoros világbajnok pilótája mögött csapattársa, a finn Valtteri Bottas lett a második, a Ferrarival versenyző Kimi Räikkönen pedig a harmadik.

Eredmények:
2. szabadedzés (a formula1.com alapján):
1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:20.802 perc
2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:20.892
3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:21.112
4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:21.220
5. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:21.438
6. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:21.585

A további program:
szombat:
3. szabadedzés 11.00
időmérő edzés 14.00
vasárnap:
futam 14.00

korábban:
1. szabadedzés:
1. Hamilton 1:21.521 perc
2. Bottas 1:21.550
3. Räikkönen 1:22.456
4. Vettel 1:22.600
5. Verstappen 1:22.706
6. Ricciardo 1:23.084