Előfizetés

Gödi otthon - Rárepült a rendőrség a civilekre

 Nyomozást rendelt el különleges személyes adattal való visszaélés vétség gyanúja miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a fogyatékos embereket gondozó gödi Topházban egy civil szervezet által készített fényképek és videofelvételek miatt - közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Gyugyi Csilla elmondta, hogy a Pest Megyei Topház Egyesített Szociális Intézmény képviselője tett feljelentést; a nyomozást a Dunakeszi Járási Ügyészség felügyeli. A feljelentésről elsőként az mno.hu számolt be pénteken.

Czibere Károly államtitkár az Országgyűlés népjóléti bizottságának szerdai ülésén azt mondta, az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) civil szervezet engedély nélkül ment be a szociális intézménybe, illegálisan fényképezett, és nem volt joga ahhoz, hogy a gyerekek beleegyezése nélkül róluk fotót készítsen és azt a gyámok engedélye nélkül közzétegye.

Pénteki, más témában tartott sajtótájékoztatóján az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, hogy a minisztériumi vizsgálat - amely a civil szervezet által készített képeken látható állapotok miatt indult - a jövő héten zárulhat le. Czibere Károly kijelentette: eddig úgy tűnik, hogy a szándékos bűncselekményre, kínzásra, erőszakra vonatkozó jelzéseket nem erősítették meg, viszont jogsértések, mulasztások, tűrhetetlen állapotok vannak, ezeken pedig változtatni kell.

Habony közszereplő - nem kicsit...

Publikálás dátuma
2017.05.12. 15:55
Fotó: Molnár Ádám
Az Orbán Viktor miniszterelnök és több más politikai vezető társaságában fel-felbukkanó, de alapvetően rejtőzködő médiatulajdonos, Habony Árpád beperelte a Jobbikot annak legutóbbi, Ti dolgoztok, ők lopnak feliratú plakátkampánya miatt személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva - írja a Magyar Nemzet.

A felperes azonban nem a lopásról szóló üzenetet kifogásolta, hanem azt, hogy engedélye nélkül használták fel a képmását. Habony ügyvédje - aki kérte a lapot, hogy ne írják le a nevét- azt magyarázta a Fővárosi Törvényszéken, hogy ügyfele miért nem közszereplő. 

Azonban Szabó Csilla bíró számára sem volt egyértelmű a jogász előadása.

„Akkor csak kicsit közszereplő?” – kérdezett vissza, amikor az ügyvéd azt fejtegette, ügyfele közszereplői státusa „nem éri el azt a szintet”, ami alapot adna a plakátokon való megjelentetésre.

Az alperes Jobbikot képviselő Kummer Ákos idézte a Fidesz.hu egyik 2012-es írását arról, hogy Schmitt Pál lemondása után Orbán Viktor és Kövér László társaságában Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó egyeztetett. Ki közszereplő, ha a kormányfő tanácsadója nem? – kérdezte Kummer, hozzátéve, hogy Habonynak komoly befolyása van a közügyek alakulására úgy is mint sajtóorgánumok tulajdonosának. 

A bíróság alapvetően az alperesi érvelést fogadta el. Nem attól közszereplő valaki, hogy a nyilvánosság elé lép, hanem hogy olyan tevékenységet végez, ami azzá teszi – hangzott el a szóbeli indoklásban. A bíró kitért arra is, hogy egy politikai pártnak a véleménynyilvánításhoz való joga kiemelt jelentőségű, különösen a választási kampány közeledtével. 

Nincs elég pénz a metrófelújításra - állítja az MSZP

A Magyar Szocialista Párt közleménye.

Tarlós István az egyetlen ember Budapesten, aki még mindig bizakodó a 3-as metró felújításával kapcsolatban. A legújabb tenderbontáskor ugyanis kiderült, hogy hiába adtak a pályázók a korábbinál alacsonyabb ajánlatokat a rekonstrukcióra, még ezek is tízmilliárdokkal haladják meg a kormány által kőbe vésett 137,5 milliárd forintos összeget.

Két eset lehetséges: vagy a városvezetés képtelen immár sokadik alkalommal reálisan megbecsülni a metrófelújítás költségeit, vagy a Fidesz-közeli cégek árazzák túl a beruházást. Tudjuk, hogy a fideszes korrupció csak akkor zavarja Tarlós Istvánt, ha az árát nem fizetik ki neki, egyébként asszisztál hozzá. Egy biztos: Tarlós Istvánnak a különbözetet Orbán Viktoron és kormányán kell bevasalnia.

Figyelmeztetjük a főpolgármestert, hogy meg se próbálja a hiányzó összeget más fővárosi feladatoktól elvonni! Szóba sem jöhet, hogy a városvezetés a saját alkalmatlanságának vagy a Fidesz-közeli cégek mohóságának árát a budapestiekkel fizettesse meg!

Amennyiben a főváros vezetése nem tudja a kormánytól megszerezni a 3-as metró halaszthatatlan felújításához szükséges összeget, és a tender érvénytelensége miatt a beruházást ezúttal sem tudja megkezdeni, akkor ideje, hogy Tarlós István levonja a következtetéseket és lemondjon a főpolgármesteri posztról.