Botrányt keltett a spanyol diktátor exhumálása

Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:34
AZ ELESETTEK VÖLGYE Az emlékművet a diktátor építtette - FOTÓ: REUTERS/SUSANA VERA
„A Franco-éra áldozataként gyalázatosnak tartom, hogy a diktátor földi maradványainak otthont adó emlékmű még áll. Hitlert és Moussolinit eltüntették… Spanyolországban azonban normális, hogy egy hozzájuk hasonló embernek sírhelye legyen – mondta a 91 éves Nicolás Sánchez-Albornoz a The Guardian tudósítójának, nem sokkal azelőtt, hogy a spanyol parlament megszavazta azt a – nem kötelező erejű – határozatot, amely engedélyezi az egykori diktátor földi maradványainak exhumálását az Elesettek Völgyéből.

Sánchez-Albornoz hozzátette, hogy a Madrid-közeli emlékmű, amelyet Franco részben hadifoglyokkal építtetett – hogy emléket állítson a polgárháború áldozatainak – a fasiszta diktátor kegyetlenségére emlékezteti. „1948-ban ott raboskodtam, ahol most az emlékmű áll. Találkoztam olyanokkal, akik már a polgárháború vége óta ott voltak. Kilenc éve nem látták a külvilágot” – tette hozzá. Az emlékmű eleve vitatott történelmi helyszín, hiszen azt Franco építtette, ráadásul az idős túlélőhöz hasonlóan sokan érzik úgy, hogy már máshol kellett volna elhelyezni Franco maradványait.

Az El País azt írja, hogy az új nyughely vélhetően a családi kripta lesz, ahova az 1975-ben elhunyt diktátor feleségét is eltemették. A madridi vezetés csütörtökön nem kommentálta, hogy exhumálják-e Franco földi maradványait, de nagy valószínűséggel így lesz, hiszen csupán egy képviselő szavazott a határozat ellen: a néppárti Célia Alberto Pérez később Twitteren azt írta, hogy véletlen rossz gombot nyomott meg. Az ellenzéki szocialisták, a radikális baloldali Podemos és a centrista Ciudadanos is támogatta a határozatot, míg a kormányzó Néppárt és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) tartózkodott.

Szerző

Életveszélyes törvényjavaslatot hozhat a kormány

Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:24
Illusztráció: Thinkstock
Eddig 22-en haltak meg a 2016. ősze és 2017. májusa közötti fűtési szezonban szénmonoxid mérgezésben. Többen, mint a korábbi években - összegezte a Népszavának a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke. 

Vámos Csaba egyebek mellett ezért is tartja elfogadhatatlannak, hogy a Belügyminisztérium még enyhítene is a jelenlegi előírásokon. A szakszervezet ugyanis megkapta a minisztériumtól a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának, valamint annak szakmai szabályairól szóló módosításokat.

Életveszélyes lehet például az a változtatás, hogy ha a kémény, vagy a tüzelőberendezés előzetes szakhatósági véleményét, műszaki felülvizsgálatát nem végezte el a szakember és ezt a kéményseprő a helyszínen megállapítja, akkor az nem számít majd szabálytalanságnak. Eddig, ha a tüzelőberendezés és a kémény közötti füstcső kötőeleme laza vagy erodált volt, akkor a kéményseprő úgynevezett 1-es, életveszélyes állapotot jelző kódot adhatott ki, és a hibát záros határidőn belül ki kellett javítani. A szakember szerint elfogadhatatlan, hogy a módosítás szerint megszűnne a sürgős javítási kötelezettség és egy évet kapna az ügyfél az intézkedésre. Tervezetet május 19-ig lehet véleményezni, de lapunk információi szerint a szakszervezet elutasítja a tervezetet.

Jelenleg a 900 szakképzett kéményseprőből mintegy 550-es dolgoznak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kötelékében. Így is kevés a szakember, ezért a szakszervezet "Újra háztetőre" címmel programot tervez és pályázik támogatásért. Mások mellett hátrányos helyzetű embereket vonnának be a képzésbe.

Az Orbán-kormány minden szakmát, hivatást igyekszik egymással szembeállítani, így a tűzoltókat és a kéményseprőket is - figyelmeztetett Vámos Csaba. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben elvették a tűzoltóktól a korkedvezményes nyugdíjat, most azzal kompenzálnák az állományt, hogy átképeznék őket kéményseprőnek. A KOSZ elnöke szerint a tűzoltókat anyagilag is úgy kellene megbecsülni, hogy ne kényszerüljenek másodállásban kéményseprőként dolgozni, esetleg olyanok elől elvéve a munkát, akik ezt főállásban, hivatásként végeznék.

Szerző

Perlik Mészárost

Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:22

Törvénysértések történtek Mészáros Lőrinc cége, az Opimus Group múlt heti közgyűlésén a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szerint, amely ezért az összes ott hozott döntést támadja - írta a hvg.hu. Köztük van az a határozat is, amellyel a saját lányait ültette a vezetőségbe a tőzsdeguruvá avanzsált gázszerelő.

 A Tebész részvényesét ugyanis nem engedték be a közgyűlésre, ezért arról sem tudott tájékozódni, mi volt a 2016 őszén, az egykori Népszabadságot is kiadó Médiaworks megvásárlásának és gyors átalakításának pénzügyi háttere, így az ezt lehetővé tevő nagy összegű – 20 millió eurós – zártkörű kötvénykibocsátás mögötti esetleges garanciarendszer. Az ügyet a Fővárosi Törvényszék bírálja el.

Az Opimus Group Nyrt. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében cáfolta és visszautasította a Tebész állításait, amellyel tendenciózusan próbálja lejáratni a társaságot. Nem történtek törvénysértések az Opimus Group Nyrt. május 2-i évi rendes közgyűlésén, a társaság a 2017. évi rendes közgyűlését a Ptk-ban foglaltaknak, valamint alapszabályuk rendelkezéseknek megfelelően hívta össze - állítják. A közgyűlési meghívóban részletesen felhívták a részvényesek figyelmét a részvétel feltételeire és kellő időt biztosítottak a részvételi szándék bejelentésére, de a Tebész képviselője ezzel nem élt - írták. Az érdekvédelmi szervezet a részvénytulajdonosi igazolását sem mutatta be, a részvénykönyvi bejegyzésüket nem kérték, ezért nem vehettek részt az Opimus közgyűlésén - közölte a társaság.

Szerző