Mesék a CÖF-ös félmilliárdról

Publikálás dátuma
2017.05.13 07:01
FOTÓ: NÉPSZAVA
Az MVM tiltott módon a Fideszt finanszírozta félmilliárd forinttal a CÖF-ön keresztül - állítja az MSZP. A szocialista párt feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt.

A kormánypárti Civil Összefogás Fórum (CÖF) önmagát az ország egyik legnagyobb civil szervezetének tartja. Ehhez képest jóval kevesebb egyszázalékos felajánlást kap az adófizetőktől, mint például az Átlátszó oknyomozó portál alapítványa. A Csizmadia László-féle CÖF néhány hete ezzel a magyarázattal rukkolt elő: „Soros pénzeiből jut azoknak, akik feladatul kapták, hogy 1 százalékos támogatásokat fizessenek az Átlátszónak”.

Pikáns helyzet. Miközben a CÖF szerint Soros György még az adófelajánlásukról rendelkező állampolgárokat is dróton rángatja, éppen az Átlátszó derítette ki, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) tavaly 508 millió forintos támogatásban részesítette a CÖF-öt, illetve alapítványát.

Így már persze az is érthetővé válik, hogy a CÖF miért nem aktivizálja magát jobban az egyszázalékos kampányok idején: túl sok macera, túl kevés pénz. Ha egy szervezetnek ilyen nagyvonalú támogatói vannak, miért is hajolgatna le az apróért.

Annak érzékeltetésére, milyen sok pénzről van szó, a 444.hu a pártok támogatását hozta fel példaként. Tavaly a Jobbik teljes évi állami támogatása sem érte el a félmilliárdot (476 millió forint), az MSZP ennél is kevesebbet kapott (427 millió forint), az LMP, az Együtt vagy a Demokratikus Koalíció egyaránt 200 millió alatt maradt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy véli, nincs itt semmi látnivaló, az MVM „saját forrásból”, nem pedig közpénzből támogatta – egyebek mellett – a CÖF-öt. Csakhogy az állítás ebben a formában értelmezhetetlen. Korábban jogerősí bírósági ítélet mondta ki, hogy az állami tulajdonú MVM közfeladatot lát el, közpénzből gazdálkodik. A cég honlapján közölt ismertető sem utal arra, hogy a támogatások elosztásakor az MVM-es milliárdok elveszítenék közpénz jellegüket.

Hasonló okfejtéssel Matolcsy György MNB-elnök is hiába próbálkozott a jegybanki alapítványok esetében, ahogyan a bíróságot arról sem sikerült meggyőzni, hogy nem minősülnek közpénznek a sport támogatására szánt tao-támogatások.

A CÖF közleményben tudatta, hogy az MVM-től kapott félmilliárdot „civil missziójára” fordítja. Ennek szerves része – érdemes szó szerint idézni – „a népfelség elvére alapozott civilitika tudományágának kidolgozása, az alapok megteremtése, minél több szellemi honvédő közreműködésének elérésével bel- és külföldön egyaránt”.

Az ellenzéki pártokat kevéssé hatotta meg az „civil missziójról” szóló okfejtés. Az MSZP például szánalmasnak és átlátszónak tartja a CÖF magyarázkodását a „titkolt állami támogatás felhasználásáról”. Mindenki tudja – állítja a szocialista párt -, hogy a CÖF a Fidesz politikai alvállalkozója, egyedüli tevékenysége a fröcsögő gyalázkodás, finanszírozása mindig is a politikai alvilág színvonalán zajlott. Az MSZP úgy gondolja, a CÖF-ön keresztül az MVM valójában a Fideszt támogatta félmilliárddal, ami tiltott pártfinanszírozás. Az MSZP hűtlen kezelés jogcímén feljelentést tesz.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a CÖF-nek, az „állampárt álcivil szervezetének” juttatott félmilliárd forint vélhetően csak a jéghegy csúcsa: biztosnak tűnik, hogy Orbán álciviljei több pénzt kaptak, mint az összes ellenzéki párt együttvéve. A DK szégyennek tartja, hogy „amíg a valódi civil szervezetek, amelyek az állam által magára hagyott magyaroknak segítenek, folyamatos pénzhiánytól szenvednek, Orbán álciviljei milliárdos nagyságban kapnak közpénzeket a politikai ellenfelek lejáratására”. A DK azt kérdezi a miniszterelnöktől, hogy mennyi közpénzt kaptak a „civilnek sminkelt fideszes pártkatonák”. A szintén tiltakozó Együtt közérdekű adatigényléssel fordul az MVM-hez.

Vészesen szegényedik a Fidesz
Csaknem félmilliárd forinttal több kiadása volt a Fidesznek tavaly, mint bevétele – írta a Magyar Nemzet. A Magyar Közlönyben megjelent pénzügyi beszámoló szerint a Fidesz tavaly 876,6 millió forintnyi támogatást kapott a központi költségvetésből, tagdíjakból 157 milliót. Emellett többen 500 ezer forint feletti adományt is küldtek a Fidesznek. A legtöbbet – 3,2 millió forintot – Bajkai István VII. kerület alpolgármester adta, Papcsák Ferenc 2,1 millió forinttal, Kósa Ádám európai parlamenti képviselő majdnem 1,8 millió forinttal segített. Az adományozók között találni más EP-képviselőket is, például Bocskor Andreát, Schöpflin Györgyöt és Deli Andort. A Fidesznek mindennel együtt 1,1 milliárdos bevétele volt tavaly, ám kiadásai megközelítették az 1,6 milliárdot.Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart májusban

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:26
Fotó: Vajda József
Karbantartás miatt, május 13-tól 26-ig.
A lezárás idején a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más pályaudvarokra és állomásokra kerül át. A MÁV jelezte: a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére és indítására a vasúttársaság olyan menetrendet alkotott, amit összehangolt a Kelenföld-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel. A lezárás érinti a többi közt a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalat. Felhívták a figyelmet: a lezárással kapcsolatos információk elérhetők a mav.hu/keleti oldalon. A Keleti pályaudvar teljes lezárásakor olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom - olvasható a közleményben. Azt írták: több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron "javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma". Úgy folytatták: a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökken a műszaki üzemzavarok száma. Részletezték: a két hét alatt javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, és a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat. Karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba, lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.
Szerző

Az utcákról eltüntetett címlappal tiltakoztak a HVG-sek a cenzúra ellen

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:17

Fotó: HVG/ Reviczky Zsolt
Ők maguk mutatták meg azt, amit plakátként, hirdetésként már nem fogunk látni.
A Széll Kálmán téren mutatták meg azt, amit plakáton már fogunk látni.
"A sajtószabadság kicsi szigetekbe vonult, szorult vissza, a hirdetési piacot teljes mértékben eltérítették a lakájmédia irányába, és most ezt a csatornát is el akarják zárni.”
Hozzátette, politikai megrendelésre bontották fel velük a szerződést, más érdemi magyarázata, oka nincs annak, hogy a HVG címlapjait nem tűrték el többé a kormányközeli kézbe került plakátcégnél. A Mahir amúgy azzal indokolta a szerződésbontást, hogy a cég nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig az érdekeivel ellentétes.  Éppen ma jött ki egyébként a Riporterek Határok Nélkül friss sajtószabadság-rangsora, amelyen Magyarország tavalyhoz képest 14 helyet zuhanva már csak a 87. pozíciót foglalja el a 180 ország között.
Témák
HVG
Frissítve: 2019.04.18 18:18