Mesék a CÖF-ös félmilliárdról

Publikálás dátuma
2017.05.13 07:01
FOTÓ: NÉPSZAVA
Az MVM tiltott módon a Fideszt finanszírozta félmilliárd forinttal a CÖF-ön keresztül - állítja az MSZP. A szocialista párt feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt.

A kormánypárti Civil Összefogás Fórum (CÖF) önmagát az ország egyik legnagyobb civil szervezetének tartja. Ehhez képest jóval kevesebb egyszázalékos felajánlást kap az adófizetőktől, mint például az Átlátszó oknyomozó portál alapítványa. A Csizmadia László-féle CÖF néhány hete ezzel a magyarázattal rukkolt elő: „Soros pénzeiből jut azoknak, akik feladatul kapták, hogy 1 százalékos támogatásokat fizessenek az Átlátszónak”.

Pikáns helyzet. Miközben a CÖF szerint Soros György még az adófelajánlásukról rendelkező állampolgárokat is dróton rángatja, éppen az Átlátszó derítette ki, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) tavaly 508 millió forintos támogatásban részesítette a CÖF-öt, illetve alapítványát.

Így már persze az is érthetővé válik, hogy a CÖF miért nem aktivizálja magát jobban az egyszázalékos kampányok idején: túl sok macera, túl kevés pénz. Ha egy szervezetnek ilyen nagyvonalú támogatói vannak, miért is hajolgatna le az apróért.

Annak érzékeltetésére, milyen sok pénzről van szó, a 444.hu a pártok támogatását hozta fel példaként. Tavaly a Jobbik teljes évi állami támogatása sem érte el a félmilliárdot (476 millió forint), az MSZP ennél is kevesebbet kapott (427 millió forint), az LMP, az Együtt vagy a Demokratikus Koalíció egyaránt 200 millió alatt maradt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy véli, nincs itt semmi látnivaló, az MVM „saját forrásból”, nem pedig közpénzből támogatta – egyebek mellett – a CÖF-öt. Csakhogy az állítás ebben a formában értelmezhetetlen. Korábban jogerősí bírósági ítélet mondta ki, hogy az állami tulajdonú MVM közfeladatot lát el, közpénzből gazdálkodik. A cég honlapján közölt ismertető sem utal arra, hogy a támogatások elosztásakor az MVM-es milliárdok elveszítenék közpénz jellegüket.

Hasonló okfejtéssel Matolcsy György MNB-elnök is hiába próbálkozott a jegybanki alapítványok esetében, ahogyan a bíróságot arról sem sikerült meggyőzni, hogy nem minősülnek közpénznek a sport támogatására szánt tao-támogatások.

A CÖF közleményben tudatta, hogy az MVM-től kapott félmilliárdot „civil missziójára” fordítja. Ennek szerves része – érdemes szó szerint idézni – „a népfelség elvére alapozott civilitika tudományágának kidolgozása, az alapok megteremtése, minél több szellemi honvédő közreműködésének elérésével bel- és külföldön egyaránt”.

Az ellenzéki pártokat kevéssé hatotta meg az „civil missziójról” szóló okfejtés. Az MSZP például szánalmasnak és átlátszónak tartja a CÖF magyarázkodását a „titkolt állami támogatás felhasználásáról”. Mindenki tudja – állítja a szocialista párt -, hogy a CÖF a Fidesz politikai alvállalkozója, egyedüli tevékenysége a fröcsögő gyalázkodás, finanszírozása mindig is a politikai alvilág színvonalán zajlott. Az MSZP úgy gondolja, a CÖF-ön keresztül az MVM valójában a Fideszt támogatta félmilliárddal, ami tiltott pártfinanszírozás. Az MSZP hűtlen kezelés jogcímén feljelentést tesz.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a CÖF-nek, az „állampárt álcivil szervezetének” juttatott félmilliárd forint vélhetően csak a jéghegy csúcsa: biztosnak tűnik, hogy Orbán álciviljei több pénzt kaptak, mint az összes ellenzéki párt együttvéve. A DK szégyennek tartja, hogy „amíg a valódi civil szervezetek, amelyek az állam által magára hagyott magyaroknak segítenek, folyamatos pénzhiánytól szenvednek, Orbán álciviljei milliárdos nagyságban kapnak közpénzeket a politikai ellenfelek lejáratására”. A DK azt kérdezi a miniszterelnöktől, hogy mennyi közpénzt kaptak a „civilnek sminkelt fideszes pártkatonák”. A szintén tiltakozó Együtt közérdekű adatigényléssel fordul az MVM-hez.

Vészesen szegényedik a Fidesz
Csaknem félmilliárd forinttal több kiadása volt a Fidesznek tavaly, mint bevétele – írta a Magyar Nemzet. A Magyar Közlönyben megjelent pénzügyi beszámoló szerint a Fidesz tavaly 876,6 millió forintnyi támogatást kapott a központi költségvetésből, tagdíjakból 157 milliót. Emellett többen 500 ezer forint feletti adományt is küldtek a Fidesznek. A legtöbbet – 3,2 millió forintot – Bajkai István VII. kerület alpolgármester adta, Papcsák Ferenc 2,1 millió forinttal, Kósa Ádám európai parlamenti képviselő majdnem 1,8 millió forinttal segített. Az adományozók között találni más EP-képviselőket is, például Bocskor Andreát, Schöpflin Györgyöt és Deli Andort. A Fidesznek mindennel együtt 1,1 milliárdos bevétele volt tavaly, ám kiadásai megközelítették az 1,6 milliárdot.122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző