Mesék a CÖF-ös félmilliárdról

Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:01
FOTÓ: NÉPSZAVA
Az MVM tiltott módon a Fideszt finanszírozta félmilliárd forinttal a CÖF-ön keresztül - állítja az MSZP. A szocialista párt feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt.

A kormánypárti Civil Összefogás Fórum (CÖF) önmagát az ország egyik legnagyobb civil szervezetének tartja. Ehhez képest jóval kevesebb egyszázalékos felajánlást kap az adófizetőktől, mint például az Átlátszó oknyomozó portál alapítványa. A Csizmadia László-féle CÖF néhány hete ezzel a magyarázattal rukkolt elő: „Soros pénzeiből jut azoknak, akik feladatul kapták, hogy 1 százalékos támogatásokat fizessenek az Átlátszónak”.

Pikáns helyzet. Miközben a CÖF szerint Soros György még az adófelajánlásukról rendelkező állampolgárokat is dróton rángatja, éppen az Átlátszó derítette ki, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) tavaly 508 millió forintos támogatásban részesítette a CÖF-öt, illetve alapítványát.

Így már persze az is érthetővé válik, hogy a CÖF miért nem aktivizálja magát jobban az egyszázalékos kampányok idején: túl sok macera, túl kevés pénz. Ha egy szervezetnek ilyen nagyvonalú támogatói vannak, miért is hajolgatna le az apróért.

Annak érzékeltetésére, milyen sok pénzről van szó, a 444.hu a pártok támogatását hozta fel példaként. Tavaly a Jobbik teljes évi állami támogatása sem érte el a félmilliárdot (476 millió forint), az MSZP ennél is kevesebbet kapott (427 millió forint), az LMP, az Együtt vagy a Demokratikus Koalíció egyaránt 200 millió alatt maradt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy véli, nincs itt semmi látnivaló, az MVM „saját forrásból”, nem pedig közpénzből támogatta – egyebek mellett – a CÖF-öt. Csakhogy az állítás ebben a formában értelmezhetetlen. Korábban jogerősí bírósági ítélet mondta ki, hogy az állami tulajdonú MVM közfeladatot lát el, közpénzből gazdálkodik. A cég honlapján közölt ismertető sem utal arra, hogy a támogatások elosztásakor az MVM-es milliárdok elveszítenék közpénz jellegüket.

Hasonló okfejtéssel Matolcsy György MNB-elnök is hiába próbálkozott a jegybanki alapítványok esetében, ahogyan a bíróságot arról sem sikerült meggyőzni, hogy nem minősülnek közpénznek a sport támogatására szánt tao-támogatások.

A CÖF közleményben tudatta, hogy az MVM-től kapott félmilliárdot „civil missziójára” fordítja. Ennek szerves része – érdemes szó szerint idézni – „a népfelség elvére alapozott civilitika tudományágának kidolgozása, az alapok megteremtése, minél több szellemi honvédő közreműködésének elérésével bel- és külföldön egyaránt”.

Az ellenzéki pártokat kevéssé hatotta meg az „civil missziójról” szóló okfejtés. Az MSZP például szánalmasnak és átlátszónak tartja a CÖF magyarázkodását a „titkolt állami támogatás felhasználásáról”. Mindenki tudja – állítja a szocialista párt -, hogy a CÖF a Fidesz politikai alvállalkozója, egyedüli tevékenysége a fröcsögő gyalázkodás, finanszírozása mindig is a politikai alvilág színvonalán zajlott. Az MSZP úgy gondolja, a CÖF-ön keresztül az MVM valójában a Fideszt támogatta félmilliárddal, ami tiltott pártfinanszírozás. Az MSZP hűtlen kezelés jogcímén feljelentést tesz.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a CÖF-nek, az „állampárt álcivil szervezetének” juttatott félmilliárd forint vélhetően csak a jéghegy csúcsa: biztosnak tűnik, hogy Orbán álciviljei több pénzt kaptak, mint az összes ellenzéki párt együttvéve. A DK szégyennek tartja, hogy „amíg a valódi civil szervezetek, amelyek az állam által magára hagyott magyaroknak segítenek, folyamatos pénzhiánytól szenvednek, Orbán álciviljei milliárdos nagyságban kapnak közpénzeket a politikai ellenfelek lejáratására”. A DK azt kérdezi a miniszterelnöktől, hogy mennyi közpénzt kaptak a „civilnek sminkelt fideszes pártkatonák”. A szintén tiltakozó Együtt közérdekű adatigényléssel fordul az MVM-hez.

Vészesen szegényedik a Fidesz
Csaknem félmilliárd forinttal több kiadása volt a Fidesznek tavaly, mint bevétele – írta a Magyar Nemzet. A Magyar Közlönyben megjelent pénzügyi beszámoló szerint a Fidesz tavaly 876,6 millió forintnyi támogatást kapott a központi költségvetésből, tagdíjakból 157 milliót. Emellett többen 500 ezer forint feletti adományt is küldtek a Fidesznek. A legtöbbet – 3,2 millió forintot – Bajkai István VII. kerület alpolgármester adta, Papcsák Ferenc 2,1 millió forinttal, Kósa Ádám európai parlamenti képviselő majdnem 1,8 millió forinttal segített. Az adományozók között találni más EP-képviselőket is, például Bocskor Andreát, Schöpflin Györgyöt és Deli Andort. A Fidesznek mindennel együtt 1,1 milliárdos bevétele volt tavaly, ám kiadásai megközelítették az 1,6 milliárdot.Szerző
Témák
civilek MVM CÖF

Vesztett a TV2

Publikálás dátuma
2017.05.12. 23:35
FOTÓ: Népszava
A védjegyperben első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék kötelezte a TV2-t, hogy 15 napon belül hagyja abba a Chili TV megjelölés használatát.

Az elsőfokú bíróság ideiglenes intézkedésében azonnali hatállyal eltiltotta a TV2-t a Chili TV név használatától, ám a másodfokú bíróság ezt hatályon kívül helyezte, mondván: a fogyasztók nem tudják mi, az a chili, így nem tévesztik össze a paprikával. Egy ezerfős közvélemény-kutatás ennek ellenkezőjét mutatta, így ez az AMC Networks javára döntötte el a védjegypert. 

Szerző
Témák
TV2 Chili TV

A mentők főigazgatója nem érti, miért a tiltakozás

Publikálás dátuma
2017.05.12. 23:00

Rendkívüli elnökségi ülésen dönt szombaton a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) a május végére tervezett demonstráció részleteiről - mondta a Népszavának Kusper Zsolt, a MOMSZ elnöke. Lapunk ma számolt be arról, hogy a mentők csalódottak, mert a januárra ígért tíz százalékos béremelést keveslik, ezért két érintett szakszervezet demonstrációt tart.

A harmadik, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MOSZ) nem csatlakozik, ők kivárnak, remélve, hogy a költségvetési vitában még kaphatnak többlet forrást. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója viszont nem érti, mi a probléma, miért szervezi a MOMSZ a demonstrációt. Mint mondja: hivatalosan ez a szakszervezet hozzá be sem jelentkezett. Szerinte viszont úgy biztosan nem lehet tárgyalni, hogy valaki bekiabál az utcáról.

„A főigazgatónál aligha van érdekeltebb abban, hogy a dolgozónak jó legyen.” Így minden dolgozói jólétet segítő lobbizásban partnere kíván lenni az érdek-képviseleteknek. Hozzátette: 2016 és 2018 között az egészségügyben 67 százalékos béremelés történik, és ha ez nem is elegendő az összes probléma megoldására, azért ez nem kis pénz. Az ágazatban dolgozók közül csak a mentők kapnak jövő januárban tíz százalékos extra-emelést, miután megkapják novemberben az átlagos 12 százalékot, valamint 2018 és 2019 őszén az újabb 8-8 százalékot. Hozzátette: ő sem gondolja, hogy itt meg kellene állni, de azt is látni kell, valami elkezdődött. Ő is reméli, hogy a költségvetési vita végéig még bővül valamit a mozgástér.

A szakszervezet által bejelentett demonstráció után, péntek délután az OMSZ a belső levelezési rendszerén keresztül írt a dolgozóinak. Az aláírás nélküli levélben arról győzködik munkatársaikat, hogy a feszültség csak a Magyarországi Mentődolgozók Szövetség vezetőinek érdeke, és nem a mentődolgozóké. Jelzik, hogy nyilván nincs olyan, aki ne szeretne többet kapni, mint amennyi most jut, de azt javasolják: "legyünk reálisak. Ilyen mértékű, két éven belüli béremelés-sorozatra nemigen látunk példát máshol." Aki pedig a szakszervezetre hallgat, könnyen úgy járhat, hogy hangzatos jelszavakkal beszervezik valamibe, aminek az árát a végén a megtévesztett embereknek kell kifizetniük. Példaként a kockázati pótlék-pereket említik, amelyben a szakszervezet vesztett, ezért az eljárás során egyszer már az OMSZ-szel kifizettetett járandóságot, a jogerős ítélet után vissza kell fizetniük az érintetteknek.

Végül a levél azzal zárul: "Gondolkozz józanul. A mi hangunk a sziréna, nem pedig a szirén éneke."

119 mentős a parlamentben
Pénteken a Parlamentben, a Mentők Napján 119 mentős kapott elismerést, miniszteri, főigazgatói dicséretet a munkájáért. A kormányzatot Ladányi Márta helyettes államtitkár képviselte a rendezvényen és ő tolmácsolta Balog Zoltán miniszter és Ónody-Szűcs Zoltán államtitkár jókívánságait is a teremben ülőknek.Szerző