Előfizetés

Ujhelyi: a hazugsággyárak nem részei a magyar sajtónak

Publikálás dátuma
2017.05.14. 15:12
FOTÓ: Népszava
Azt mondták, hogy vége van a politikai korrektség időszakának, ideje nevén nevezni a dolgokat. Rendben, ne legyünk hát megengedőek és elfogadóak tovább, mondjuk ki az igazságot: a pénztárosok és politikai kegyeltek által lerabolt magyar médiapiac számos szereplője ma gyakorlatilag nem más, mint a Fidesz propagandaosztályának helyi kirendeltsége, a kormányzati csúsztatások, ámítások és nem ritkán puszta hazugságok szolgalelkű közvetítői - írta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szokásos vasárnapi nyílt levelében.

Ezek a hazugsággyárak nem tekinthetőek a magyar sajtó érdemi részének, mert nem tartják be a nyilvánosság legalapvetőbb törvényét sem, tudniillik, hogy „a hír szent, a vélemény szabad”. Nem egyszer bizonyították, hogy számukra a hírek, a tények sem szentek, ha úgy hozza a szükség vagy a felülről lecsorgó utasítás, már nem csak elhallgatják, de meg is hamisítják a kormány számára kellemetlen közléseket. A fideszes rezsim az elmúlt években átlépett egy olyan határt, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa. Totális és semmilyen eszköz használatától vissza nem riadó médiaháborút indított, képes volt a kritikus médiumok gazdasági ellehetetlenítése vagy hatósági vegzálása mellett nem egyszer a konkrét fizikai megsemmisítésükre is.

Ez fehérorosz tempó, nem pedig európai. Védhetetlen és megmagyarázhatatlan, ahogyan hiteltelen kormánypropagandává silányították a közmédiát, ahogyan – az újkori magyar demokráciától eddig ismeretlen módon – olyan lejárató riportok készítésére adtak utasítást, amelyek célja nem az oknyomozás, vagy a törvénytelenségek leleplezése volt, hanem a politikai ellenfelek zsarolással felérő, személyükben történő megalázása. Ez semmiképpen sem nevezhető újságírói munkának, ezt minden felvilágosult országban egyszerű aljasságnak nevezik. 

A jobboldali sajtó egy jelentős (és az oligarchikus és kitartotti befolyásoltság miatt jól behatárolható) része vállaltan és bizonyíthatóan nem a nyilvánosságot, hanem kizárólag a kormánypártokat szolgálja. A habony-, mészáros-, fideszes média az orbáni rezsim részei, amelyek politikai munkát végeznek. Legyen világos: a kritikai hangvétel, a politikailag elfogult publicisztikai vélemény, az egyetlen oldalra koncentráló oknyomozói munka is része a sajtószabadságnak.

A médiumok saját döntésük alapján támogathatnak egy adott értékrendet vagy politikai oldalt. Joguk van hozzá. És olykor gyomruk is. Az azonban, amikor meg sem próbálnak törekedni a tényszerűségre, amikor már meghamisítanak tényeket, nyilatkozatokat, eseményeket, amikor letagadnak, elhazudnak, kitakarnak megszólalásokat, az nem a médiaszabadság alkotta szerkesztői jog gyakorlása, hanem a nyilvánosság iránt vállalt kötelesség és felelősség teljes megcsalása. Az a médiaszabadsággal való tudatos és bűnös visszaélés. Amikor a riporter nem válaszokat akar, mert az nem fér bele az előzetesen elkészített „tényfeltáró” koncepciójába, csak egy kiprovokált elutasítást, a látszatvegzálást akarja rögzíteni. Ez nem újságírás, ez egyszerű pártpropaganda munka. Ez pontosan az, amiről a magyar sajtó kihaló félben lévő, valódi képviselői beszéltek a legutóbbi Media Hungary konferencián saját szakmájuk lezüllése kapcsán: egy olyan kutyagumi, amiről nem kell félnünk kimondani, hogy büdös. 

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száznegyvenedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom - írta az MSZP alelnöke nyílt levelében.

 

Kamu volt a "Vállalkozz itthon, fiatal!"?

Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője szerint több korábbihoz hasonlóan becsődölt a Vállalkozz itthon, fiatal! program is, és ez is azt mutatja, hogy a kormány csak "kamuprogramokat" indít a fiatalok hazahozataláért. 

Kanász-Nagy Máté vasárnap azt mondta, Magyarország egyik legsúlyosabb problémája a folyamatos elvándorlás, havonta több ezer fiatal hagyja el az országot. Sajtóhírekre hivatkozva közölte, a Vállalkozz itthon, fiatal! programmal, amely a fiatalok hazacsábítását szolgálná, hárommillió forintos támogatást biztosítottak volna, de eddig csak 116 ember került be a programba, amely tavaly januárban indult, tehát "lett volna idő népszerűsíteni". Hangsúlyozta, a 116-ból csupán öt ember kérelmét támogatták, de ők sem kapták meg az összeget. Jelezte: sokan létrehozták cégüket, már adózniuk is kell úgy, hogy vállalkozásuk nem indult el.

Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott: a magyar állam akadékoskodása, "szívatása" miatt a fiatalok kedvét elveszik attól, hogy itthon vállalkozzanak. Az LMP kikéri a program adatait, hogy kivel kötöttek szerződést, ki segíti a program megvalósulását - tette hozzá.

Ismertette, hogy a programba bekerülőknek képzésen is részt kell venniük, és a sajtóban megjelentek szerint "az volt az elsődleges szempont", hogy a képzéseket végző cégnek minél hamarabb támogatást adjanak EU-s pénzből. Felmerül a gyanú, hogy "ismét a haverokat pénzelték", és másodlagos volt, hogy mi lesz a fiatalokkal - mondta. Kanász-Nagy Máté a "látszatintézkedések" befejezésére szólította fel a kormányt. Olyan programokat kell indítani, amelyek minden fiatalnak lehetővé teszik a munkába állást, az olcsó lakhatáshoz jutást és a bekerülést a családtámogatásokba - jelentette ki.

Nincs az a botrány, ami miatt a Fidesz eltüntetné Fodor Ibolyát

Publikálás dátuma
2017.05.14. 14:12
Forrás: Fodor Ibolya/Facebook
Fodor Ibolyát javasolta tagnak a Pécsi Értéktár Bizottságba a város fideszes polgármestere - írta a Szabad Pécs a Pécsi Stop által kiszúrt, Páva Zsolt által jegyzett bizottsági előterjesztés alapján. A Mediaworks-től elbocsátott újságírókból létrejött portál felidézte, hogy Páva Zsolt két éve még azt írta a sikkasztásért elítélt volt fideszesnek, hogy a viselkedése elfogadhatatlan, példátlan és méltatlan Pécs bármelyik választott képviselőjéhez. Fodor Ibolya úgy reagált a hírre, hogy ő maga kérelmezte, hogy részt vehessen valamelyik a városházi bizottság munkájában, nem a polgármester.

Az előterjesztésből kiderül: Páva Zsolt a Pécsi Értéktár Bizottságba javasolja tagnak a botrányairól elhíresült, folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettében bűnsegédként egy év hat hónap, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, korábban a közgyűlés Fidesz-frakciójába ülő Fodort.

A Pécsi Értéktár Bizottságot azért hozták létre, hogy meghatározza, melyek "a leginkább megbecsülendő pécsi értékek".

Páva Zsolt két éve még így írt Fodor Ibolyának: "Ön becsapta a Fideszt, mint jelölő és támogató pártot, amikor a párt helyi vezetése előtt - a világos és egyértelmű kérdés ellenére - elhallgatta azt a tényt, hogy Önt jogerősen elítélték bűnsegédként sikkasztásban való részvételért....Tudnia kell, hogy az Ön viselkedése, az, ahogyan és amiket ír, mond a pécsieknek a különféle közösségi oldalakon, fórumokon, elfogadhatatlan, példátlan és méltatlan Pécs bármelyik választott képviselőjéhez!"

Páva két évvel ezelőtt írt levele ellenére Fodor nem mondott le mandátumáról, hanem függetlenként folytatta. A Szabad Pécs-nek úgy nyilatkozott: saját maga kérelmezte azt, hogy részt vehessen valamelyik pécsi városházi bizottság munkájában,  mert ő az egyedüli képviselő, akinek jelenleg egyetlen egy bizottságban sincs helye. A kérelmét Őri László alpolgármesternek nyújtotta be. Páva Zsoltot továbbra is úriembernek tartja, de azon kívül, hogy a közgyűléseken üdvözlik egymást, nem beszélnek, nem állnak kapcsolatban.

A pécsi független kertvárosi képviselő a portálnak felidézte: daganatos megbetegedést diagnosztizáltak nála azután, hogy - szerinte - karaktergyilkosságot követtek el ellene.

Ha valaki nem emlékezne, mi volt a "karaktergyilkosság" mögött: valójában az történt, hogy miután próbálta elhallgatni, de kiderült, hogy sikkasztás bűntettében bűnsegédként egy év hat hónap, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, Facebookos bejegyzésével újabb botrányt keltett. Lehazaárulózta az Orbán ellen tüntetőket, lemajmozta a róla érdeklődő riportereket. Ha ez nem lenne elég, korábban az is felvetődött, hogy albérletét közmunkások újítanák fel, de számos más eljárásban is felmerült az érintettsége.

Fodor közösségi oldalán most sem hagyta szó nélkül a történteket: Azt írta: "Szép ez a mai nap, még akkor is, ha a baloldali vicclap, a Kunbéla.hu újra megtalált, és az ő IQ-val megáldott olvasótábora végre újra kigyűlölködheti magát az ő számunkra ismert, kifütyülnivaló stílusukban. Visít a komcsi bagázs! Érzik hogy nem lesz számukra hely! (...) Javaslatom számukra Juhász fütyülője, és Szabó Timike fabábuja, pinokkió kivitelben, no meg széllel bélelt Bernadette parlamentben kötött pulóvere."

Ha valaki teljes terjedelmében elolvasná az igényesnek nem nevezhető bejegyzést, alább találja: