Előfizetés

Mentők - Május 31-én lesz a tüntetés

D. A.
Publikálás dátuma
2017.05.14. 17:26
Illusztráció: Népszava
Tárgyalásra hívják az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját, a mentőket pedig utcára május 31-én – nyilatkozta a Népszavának Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Mint arról beszámoltunk, szombaton rendkívüli közös elnökségi ülésen tárgyalt a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) a május végére tervezett demonstráció részleteiről.

Kusper elmondta: hétfőn levelet írnak Csató Gábor főigazgatónak, amelyben azt kérik, hogy mielőbb üljön le egyeztetni az érdek-képviselőkkel. A céljuk, hogy a szolgálatnál dolgozók megkapják a korábban már májustól ígért 60 százalékos béremelést. Kusper Zsolt úgy tudja: ezt az összeget az ágazati béremelésen felül kapták volna a dolgozók. Így meghökkentek, amikor a mentők napján Balog Zoltán humánminiszter a „csak” tíz százalékos többletről, és azt is csak januárra időzítve beszélt. Ezért két érintett szakszervezet május 31-én 2 órától demonstrációt tart az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt.

A szakszervezet által bejelentett demonstráció után, péntek délután az OMSZ a belső levelezési rendszerén keresztül írt a dolgozóinak. Az aláírás nélküli levélben arról győzködik munkatársaikat, hogy a feszültség csak a Magyarországi Mentődolgozók Szövetség vezetőinek érdeke, és nem a mentődolgozóké. Jelzik, hogy nyilván nincs olyan, aki ne szeretne többet kapni, mint amennyi most jut, de azt javasolják: "legyünk reálisak. Ilyen mértékű, két éven belüli béremelés-sorozatra nemigen látunk példát máshol." Aki pedig a szakszervezetre hallgat, könnyen úgy járhat, hogy hangzatos jelszavakkal beszervezik valamibe, aminek az árát a végén a megtévesztett embereknek kell kifizetniük. Példaként a kockázati pótlék-pereket említik, amelyben a szakszervezet vesztett, ezért az eljárás során egyszer már az OMSZ-szel kifizettetett járandóságot, a jogerős ítélet után vissza kell fizetniük az érintetteknek.

Végül a levél azzal zárul: "Gondolkozz józanul. A mi hangunk a sziréna, nem pedig a szirén éneke."

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója egyébként korábban azt mondta: nem érti, mi a probléma, miért szervezi  a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) a demonstrációt.

Az MSZP-s képviselő bojkottálta a köztévét és az Echo TV-t

Publikálás dátuma
2017.05.14. 17:02
Korábbi felvétel Burány Sándorról FOTÓ: Népszava
A jövő évi költségvetés az igazságtalanság és a korrupció költségvetése - mondta Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A szocialista képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján - ahogy azt pártja korábban már megígérte - megtagadta a válaszadást a köztévé és az Echo TV riporterétől, hiszen ezek a médiumok szerintük a Fidesz pártsajtójához tartoznak.

Burány szerint a 2018-ra javasolt büdzsé konzerválja azokat a társadalmi egyenlőtlenségeket, amelyek az elmúlt hét évben az elviselhetetlenségig fokozódtak.  Szerinte a kisvállalkozók és a kiskeresetűek túl vannak adóztatva és példátlanul magas adó terheli a minimálbért, amivel az Európai Unióban Magyarország listavezető. Közben a négymillió szegény és a több százezer kivándorló országa lettünk - fogalmazott Burány Sándor, aki szerint ezeket a folyamatokat erősíti tovább a jövő évi költségvetés. 

A politikus úgy fogalmazott: az elmúlt hét évben olyan politikát folytatott a kormány és a Fidesz, amelyben a legjobban keresőket támogatta és a legrosszabbul keresőket büntette. A jövő évi költségvetést "átszövő" politika ráadásul nemcsak azoknak kedvez, akik a legjobban keresnek, hanem azoknak is, "akik közel vannak a tűzhöz, vezető fideszesek családtagjai, barátai, üzletfelei" - vélekedett.

A jövő évi büdzsé szerinte a korrupció költségvetése is, mert miközben a tervezetét benyújtotta a kormány,"a lopás változatlanul és zavartalanul folyik", a lopott pénzekből "lenyúlnak tévéket, rádiókat, kaszinókat, még szociális szövetkezeteket is, kisvasutat, bankot, tavat, ha kell, a Balaton-part nagy részét is". 

A sajtótájékoztatón az M1 és az Echo Tv kérdésére nem válaszolt Burány Sándor, a Hír Tv ugyanolyan tartalmú kérdésére - miszerint Botka László arról beszélt, hogy a 2010-es választási kudarc főszereplőinek háttérbe kell vonulniuk, és ő a 2010 előtti korszak emberének tartja-e magát - viszont igen. Azt mondta: 1994 óta országgyűlési képviselő és reméli, hogy a jövőben is az lesz.  

Arra a kérdésre, hogy eszerint nem vette magára a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének szavait, úgy fogalmazott: "nem, de kész vagyok elszámolni a saját lelkiismeretemmel, hogyha erre sor kerül". Azt is mondta, akkor érdemes erről eszmét cserélni, amikor kiderül, hogy kik tartoznak ebbe a kategóriába. Arra a felvetésre, hogy a jelöltek esetében lehetséges-e radikális változás, azt mondta: elképzelhető. 

A sajtóbojkottot, illetve a sajtószabadságot firtató kérdésekre Burány Sándor azt mondta: ismert az a lista, hogy mely médiumoknak nem válaszolnak, nem a kérdés tartalma miatt, hanem a kérdés mögött álló médium miatt. Úgy fogalmazott: az MSZP nem akar úgy tenni, mintha Magyarországon normális médiaviszonyok lennének, akkor ugyanis az állami hirdetésekhez, a közpénzekhez a médiumok egyenlő módon, de legalábbis a nézettségi, a hallgatottsági, olvasottsági adatoknak megfelelően jutnának hozzá, valamennyi médium kötelességének tartaná a tényfeltárást és a kritikus hozzáállást.

Szerinte ez ma nem mondható el Magyarországon, helyette létezik egy propagandagépezet és az általuk bojkottált médiumok ezekhez tartoznak. Hozzátette, Magyarországon nem beszélhetünk sajtószabadságról, csak abban az értelemben, hogy kérdezni bármit lehet.

Furcsa hét elé nézünk: jégeső is lehet, 25 fokos meleggel

Publikálás dátuma
2017.05.14. 16:51
Illusztráció: Thinkstock
A következő napokban is többször várható zápor, zivatar, ugyanakkor sok napsütésre is számítani lehet, 20-25 Celsius-fok körüli maximumokkal - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzéséből.

Hétfőre virradó éjszaka a Dunántúlon nagyobbrészt felhős idő ígérkezik, szórványos záporral, zivatarral, másutt nem várható csapadék. Délelőtt a Dunántúlon, később a középső területeken is több helyen várható zápor, zivatar, lokálisan felhőszakadás, jégeső is lehet. Emellett a Dunántúlon többfelé megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a szél. A Tiszántúlon viszont több órára is kisüt a nap. A legalacsonyabb hőmérséklet az ország nagy részén 9-14 fok között alakul, de keleten, északkeleten helyenként 6-7 fokig is hűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet 19-24 fok között várható.

Kedden a több-kevesebb napsütés mellett nyugaton néhol, másutt több helyen alakul ki zápor, zivatar. A szél is megélénkül, a Dunántúlon helyenként megerősödik. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 9-14 fok lehet. Napközben 20-25 fokig melegszik a levegő.

Szerdán sok napsütésre lehet számítani, csapadék nem valószínű. Keleten helyenként még erős lehet a szél. A minimumhőmérséklet 7-13 fok között valószínű. A nappali maximumok 20-25 fok között alakulnak.

Csütörtökön csupán a Kisalföldön lehetnek erős széllökések. Emellett túlnyomóan derült, napos idő várható, csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-12, a legmagasabb 20 és 25 fok között valószínű.

Pénteken és szombaton is sok lesz a napsütés, csapadék nem valószínű, de többfelé megélénkül, helyenként megerősödhet a szél. A minimumhőmérséklet mindkét nap 8-13 fok között alakul. Pénteken napközben 21-26, szombaton 22-27 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett szórványosan valószínű zápor, zivatar. A szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat. A leghidegebb órákban 8-13 fok lehet. A nappali maximumok 20-25 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.