Előfizetés

Újabb fontos sikert aratott Angela Merkel

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.05.14. 22:08
Armin Laschet és Angela Merkel az az észak-rajna-vesztfáliai Aachenben FOTÓ: REUTERS/Thilo Schmuelgen
A vártnál nagyobb arányú győzelmet arattak a német kereszténydemokraták az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választáson.

Ezzel a CDU mindhárom 2017-es tartományi választást megnyerte, s mindet meglepően nagy fölénnyel. A vereség rossz hír Martin Schulz szociáldemokrata elnök számára. Azt remélte, egy esetleges diadallal az SPD országosan is felzárkózhat Angela Merkel pártja mögé, s így Schulznak esélye lenne a kancellárral szembeni győzelemre a szeptember 24-én esedékes parlamenti választáson. Reményei azonban nem váltak valóra.

Közlések szerint a CDU 34,5 százalékot szerzett, az SPD 30,5 százalékot. Ez azt is jelenti, hogy a szociáldemokrata Hannelore Kraft helyett a kereszténydemokrata Armin Laschet lesz a tartományi miniszterelnök. Az SPD visszaesését híven illusztrálja, hogy legutóbb, 2012-ben kilenc százalékkal szerepelt jobban . Igen jól szerepelt a liberális FDP 12 százalékkal. A Zöldek 11,3 százalékra tettek szert, a jobboldali radikális Alternatíva pedig 7,5 százalékot kapott.

Putyin beavatkozna a brit választásba?

Publikálás dátuma
2017.05.14. 15:19
Boris Johnson FOTÓ: REUTERS/Jack Hill/Pool/File photo
„Valósnak tekinthető az a lehetőség, hogy Oroszország megpróbál beavatkozni a jövő hónapban esedékes brit országgyűlési választásokba" -  jelentette a The Telegraph-ban megjelent külügyminiszteri nyilatkozat alapján a Newsweek hírügynökség.

Boris Johnson szólt arról is, hogy Vladimir Putyin „nagyon örülne annak”, ha a június 8.-i választást Jeremy Corbyn Munkáspártja nyerné, írta a Newsweek. Vladimir Putyinra utalva Boris Johnson kijelentette: „A magunk részéről egyértelműen úgy véljük, hogy az oroszok ezt tették az Egyesült Államokban és a napnál is világosabb, hogy ugyanezt tették Franciaországban is (ahol a megválasztott elnök, Emmanuel Macron számítógépes rendszerét támadták meg). A Nyugat-Balkánon Vladimir Putyin egy sor mocskos vállalkozást támogat, szóval ébereknek kell lennünk”. 

A brit külügyminiszter szerint az orosz elnök „alá akarja ásni a demokráciába vetett hitet és hiteltelenné akarja tenni a demokratikus folyamatok egészét.”

Amint azt az UNIAN a korábbiakban jelentette, közvetlenül a francia elnökválasztás második fordulója előtt Emmanuel Macron kampányának vezetői bejelentették, hogy egy „súlyos” számítógépes támadás célpontjává váltak, amely során levelezésüket nyilvánosságra hozták. A Kreml igencsak nyíltan Macron ellenfelét, Marine Le Pen-t, a francia Nemzeti Front elnökét támogatta. 

Az Egyesült Államokban időközben zajlik az a vizsgálat, amely a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozást vizsgálja. A vádak szerint betörtek Hillary Clinton kampányának számítógépes rendszerébe, ismételten kiszivárogtatták elektronikus leveleit. Sokan úgy vélik, mindez sokat rontott választási esélyein.  

A Brexit után válhatnak az EU tagjaivá a balkáni államok

Sokan arra számítottak, hogy a Brexit dominó-hatást vált ki. Az Európa-barát francia elnökjelölt győzelme azonban azt igazolja, tévedtek. 

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az olasz La Stampa újság munkatársának nyilatkozva megjegyezte: ha az Egyesült Királyság 2019 tavaszán elhagyja az EU-t, a jelenlegi jelentkezők közül Albánia, Montenegró, Szerbia és Macedónia válhat az Unió tagjává.

„Biztos vagyok abban, hogy az Európai Unió a jövőben nem korlátozza tagjainak számát a jelenlegi, 27 ország szintjén, és újabbakat vesz fel. Azt hiszem, ezek a Balkán államai lehetnek, amelyekkel tárgyalunk a belépésről. Sokan úgy beszélnek erről a folyamatról, hogy bővítés, én azonban szívesebben fogalmazok úgy, hogy Európa újra-egyesítéséről van szó”.  

Federica Mogherini hangsúlyozta: az EU és a Balkán közötti kapcsolat létrejötte a térség sok országát segítette a Jugoszlávia felbomlását követő háború következményeinek feldolgozásában. Ezek az országok „hosszú és nehéz út előtt állnak, de biztosra vehető, hogy végig is járják, mert valamennyiükre közös jövő vár az Európai Unión belül."

Federica Mogherini emlékeztetett arra is: sokan arra számítottak, hogy a Brexit dominó-hatást vált ki. Az Európa-barát francia elnökjelölt győzelme azonban azt igazolja, tévedtek. 

Forrás: BBC