Előfizetés

Merkel nem bízza el magát

Jens Spahn, a német kereszténydemokraták elnökségi tagja a vasárnapi észak-rajna-vesztfáliai választást egyfajta jelzésnek tartja a szeptember 24-én esedékes parlamenti választás közeledtével.

Úgy véli, hogy ha a tartományban a CDU a szabaddemokrata FDP-vel lép koalícióra, az szövetségi szinten is minta lehet. Mint mondta, ha a két párt együttműködése sikeres lesz, akkor az azt mutatja, hogy együttműködésük szövetségi szinten is működőképes. A közölt végeredmény szerint a CDU-FDP koalíció egyedüli hátránya, hogy a két párt kis többségre támaszkodhatna a tartományi parlamentben. Biztosabb kormányzást tenne lehetővé a CDU és az SPD nagykoalíciója.

A CDU belpolitikai ügyekben illetékes politikusa, Wolfgang Bosbach azonban óva intett bármiféle elbizakodottságtól. „Csak azt tudom tanácsolni a pártomnak, hogy két lábbal maradjon a földön, s kerüljön minden arroganciát és fölényeskedést” – figyelmeztetett a Die Weltben. Hozzátette, „egy tartományi választást nyertünk meg. Se többet, se kevesebbet. Ez még nem dönti el a parlamenti választást” – közölte.

A voksolás során a tartományban a CDU 72 képviselői helyre tett szert, az SPD 69-re, az FDP 28-ra. 16 mandátuma lett a jobboldali radikális Alternatívának, s csak 14-et szereztek a Zöldek. Nem jutott be a tartományi parlamentbe a Balpárt, amelynek eredetileg még 5 százalékos eredményt jósoltak.

Macron felrobbanthatja a jobboldalt

Publikálás dátuma
2017.05.15. 10:28
Fotó: REUTERS/Francois Lenoir
Ma nevezi meg miniszterelnökét Emmanuel Macron, vasárnap beiktatott francia elnök. A centrista politikus mozgalmas napot bonyolít le, hiszen késő délután máris Berlinbe vezet az útja, a német fővárosban Angela Merkel kancellárral találkozik. Macron első elnöki beszédében vasárnap ambiciózus tervet vázolt fel ígéretet tett arra, hogy visszaadja az önbizalmat Franciaországnak és segít az Európai Unió újjáépítésében.

A kormányfői tisztségre a jobboldali, republikánus politikust, Édouard Philippe-t, Le Havre polgármesterét látják a legesélyesebbnek. 1970-ben született, s 2012-ben választották meg Seine-Maritime parlamenti képviselőjének. Egykor két évig a szocialisták tagja volt. Tavaly részt vett Alain Juppé elnökválasztási kampányában, ám a Bordeaux-i polgármester alulmaradt a Republikánusok előválasztásának második fordulójában Francois Fillonnal szemben. Philippe a konzervatív párt balszárnyához sorolható, aki osztja Macron liberális gazdasági elképzeléseit.

Macrontól azért okos döntés, ha republikánust tesz meg miniszterelnökének, mert Franciaország már a júniusi parlamenti választásra készül, s többségre kell szert tennie a törvényhozásban. Ezt pedig csak úgy érheti el, ha mozgalma, az En marche! sok szavazót csábít át más pártoktól. Felmérések szerint Macron megválasztásával még nagyobb az esély arra, hogy az En marche! megnyerje a választást. A Harris iroda május 11-én közzétett felmérése szerint a párt a centrista MoDemmel együtt a voksok 29 százalékát szerezheti meg a voksolás első fordulójában. A Republikánusok és a Nemzeti Front (FN) 20-20 százalékon állnak. Marine Le Pen számára azonban nagy csapás, hogy a jobbszárnyhoz sorolható unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen múlt hét elején bejelentette,felhagy a politizálással, s a családnak szenteli életét. Az OpinionWay még május elsején tette közzé, hogy az En marche! 249-286 képviselői helyre tehet szert, ez a becslés azonban még Macron győzelme előtt született.

Philippe Moreau-Chevrolet politikai elemző rámutatott, ha Macron jobboldali politikust nevez ki kormányfőnek, akkor képes lesz felrobbantani a jobboldalt a parlamenti választás előtt. „Ugyanezt már megtette a baloldallal is” – vélekedett. Ezzel arra utalt, hogy számos szocialista politikust csábított már át mozgalmához. Mindenképpen többségre kellene szert tennie a törvényhozásban, mert csak így tudná keresztülvinni a munkapiaci reformjait, a nyugdíjrendszer, az oktatásügy átalakítását.

Pusztít a zsarolóvírus - A világ kormányai is felelősek?

Publikálás dátuma
2017.05.15. 10:25
Fotó: REUTERS/Kacper Pempel
A Microsoft szerint a világ kormányait is felelősség terheli amiatt, hogy péntek óta egy zsarolóvírus tombol az interneten.

 A számítógépes óriás jogi osztályának vezetője, Brad Smith szerint a hatóságok nem figyelmeztették az embereket kellőképpen a rájuk leselkedő veszélyre. Az amerikai titkosszolgálatok, a CIA és az NSA is felelős azért, hogy fény derült a hackerek által kihasznált szoftverkódokra. Smith felszólította a kormányokat, hívják fel a figyelmet a biztonsági lyukakra, s azokat ne saját érdekeiknek megfelelően aknázzák ki.

Az Európai Unió bűnüldöző szerve, az Europol szerint a zsarolóvírus a világ 150 országában 200 ezer számítógépes rendszert támadott meg. Egy a Microsoft operációs rendszerében keletkezett biztonsági részt használt ki. Szakértők úgy vélik, hogy a rést az NSA amerikai titkosszolgálat aknázta ki kezdetben, később hackerek is felfigyeltek rá. Közben sikerült azonosítani egy IP címet, ahonnan a támadást indíthatták.