Előfizetés

Oroszországban nem gyógyíthatják a háborús bűnöst

A hágai Nemzetközi Törvényszék nem fogadta el az orosz kormány garanciáit és nem engedélyezi, hogy a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladić ideiglenesen szabadlábra kerüljön, s Oroszországba utazzon gyógykezelésre – olvasható a Vajdaság Ma honlapján. A bírók úgy vélik, a scheveningeni fegyintézetben megfelelő egészségügyi ellátást kap.

Az indoklás szerint az orosz fél garanciái mellett sincsenek meggyőződve arról, hogy Mladić gyógykezelését követően vissza fog menni Hágába, másfelől viszont teljesen megfelelőnek tartják azt az egészségügyi ellátást, amiben Mladić jelenleg is részesül.

A háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladić védői azt kérték a bírói tanácstól, hogy sürgősen tegye lehetővé, hogy védencük Moszkvába utazzon további gyógykezelésre, mert egészségi állapota jelentős mértékben megromlott és ez az egyedüli módja annak, hogy megérje az első fokú ítélet meghozatalát, írja a Tanjug.

Pokollá teszik a koalíció életét

Bugár Béla, a szlováiai Most-Híd párt elnöke szerint a képviselői levelek kapcsán felmerült támadások annak az eredményei, hogy az ellenzék kijelentette, hogy poklot csinál a koalíció életéből. 

A Híd elnöke a TA3 politikai műsorának vendége volt, közölte a bumm.sk a TASR hírügynökségre hivatkozva. Ha valaki azt állítja, hogy a képviselők leveleit a parlamentben olvasgatták, az a parlament alelnöke szerint egy közönséges hazudozó. "Ezt mindenkinek elmondom, akár a bíróság előtt is" - mondta Bugár.

"Ha el akarjuk olvasni valaki leveleit, akkor már olyan módszerek vannak rá, hogy észre sem veszik, hogy ki lett nyitva a boríték" - konstatálta a Híd első embere. "Ha ezt tettük volna, nem szólalnék meg" - zárta ki a levelek olvasását. "Nagyon nagy feszültség kezd kialakulni, mintha minden, amit tennénk a koalícióval az rossz lenne" - mondta Bugár Béla, valamint hozzátette, hogy az egész botrány csak annak a következménye, hogy az ellenzék pokollá akarja tenni a kormányzó politikusok életét.

A parlament alelnöke nem tudja felmérni, hogy Igor Matovič, az Egyszerű Emberek nevű párt elnökének mandátumáról születik-e majd döntés júniusban. A pártelnök szerint Matovičot a saját politikai stílusa érte utol, amikor a gyűlölet, amit terjeszt egy bumeránghoz hasonlóan visszatért. Az ő döntése, hogy egy ismeretlen férfi fenyegetése miatt nem jár a parlamentbe, nem oldja meg a helyzetet. "Nem megoldás, hogy meggyengítem az ellenzéket és nem fogok munkába járni" - zárta a politikus.

Letartóztatták az Orbántól menedékjogot kérő neonácit

Publikálás dátuma
2017.05.15. 10:31
Horst Mahler - Fotó: Miguel Villagran/Getty Images
Sopronban fogták el a német hatóság által körözött 81 éves Horst Mahlert. A soproni rendőrök hétfőn őrizetbe vették a férfit - közölte lapunkkal az ORFK, miután a Mitteldeutsche Zeitung azt írta: politikai menedékjogot kért Orbán Viktor miniszterelnöktől a német jobboldali szélsőséges. A 81 éves Horst Mahler közleményben azt írta, "a magyar nép szabadságszeretetében bízva helyezi sorsát az Orbán-kormány kezébe".

Egy szélsőjobboldali honlapon azt írta, május 12-én kérte a „magyar nép vezetőjét, Orbán Viktort, hogy adjon Magyarországon menedékjogot”. A magyarok „szabadságszeretetében” bízva döntött úgy, hogy sorsát „a kormánya kezébe adja”. A közlemény végén aláírása szerepel. Az egykori ügyvéd, a jelenleg 81 éves Mahler még április 9-én jelentette be, hogy menedékjogot kér egy „nyitott, szuverén államtól”. 2009 óta ül börtönben izgatás és holokauszttagadás miatt. 

Na de ki is az a Horst Mahler, aki aligha használta véletlenül Orbán megszólítására a Führer kifejezést? Az RAF-ügyvédje, majd a neonáci NPD aktivistája középosztálybeli családból származik, apja fogorvos volt. Családjával 1945-ben elmenekült Sziléziából, majd 1949-ben Nyugat-Berlinbe költöztek. 

Azért szökött el Németországból, mert áprilisban folytatnia kellett volna a gyűlöletbeszéd miatt rá kirótt börtönbüntetést. A 81 éves volt terrorista előre haladott cukorbetegségben küzd, ezért 2015-ben ideiglenes felfüggesztették a szabadságvesztés végrehajtását, ám most újra rács mögé került volna. A rendelkezésünkre álló információk szerint Horst Mahlert őrizetbe vették Magyarországon – mondta Ken Heidenreich, a müncheni főügyészség szóvivője a német lapnak.

Annyiban mindenképp hasonlít a magyar kormányfőre, hogy az identitása az évek múlásával folyamatosan változik. Társalapítója az RAF-nek, a nyugatnémet szélsőbaloldal terrorszervezetének. Mahler segített bebörtönzött terroristák bírósági szökésében – Andreas Baader RAF-vezér például neki köszönhette szabadulását. De részt vett bankrablásokban is, ezekért halmazati büntetésként 14 évet kapott. Társai emberrablásokkal akarták kizsarolni szabadulását. A '90-es években Mahler már a szélsőjobb felé vette az irányt. Ügyvédként, - amíg praktizálhatott -, a neonáci NPD-t képviselte a párt betiltásáról szóló alkotmánybírósági eljárás során.