Újabb háromszázmillióval drágul a vizes vb

Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:03
A vizes vb főhelyszíne, a Duna Aréna FOTÓ: Molnár Ádám
Ráragyogott a szerencse a Delta Hungária Építő Kft-re: 298 millió forintért létesíthet VIP buszmegállókat és buszterminált a fővárosban a vizes világbajnokság idejére - derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A vizes vb-t szervező Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Kft., mint az már megszokott, ezúttal is hirdetmény nélküli meghívásos eljáráson adta oda a közmegrendelést. Így aztán a vizes vb piros betűs ünnep lehet a 2003-ban, Miskolcon alapított cég életében, mivel a szerződés értéke megközelíti a cég korábbi éveinek a teljes forgalmát. A Delta Hungária forgalma 2015-ig 350-400 millió forint között alakult.

A miskolci Foczkó-család tulajdonában lévő vállalkozás a korábbi években csak elvétve tűnt fel közbeszerzéseken, így 2010-ben a Váti Kht számára épített központi dokumentációs központ és irodát 35 millió forintért, illetve 2013-ban a Lechner Ödön tudásközpont számára épített tudásközpontot. Ezen kívül a cég 2015-ben indult a miskolci állatkertben a farkas-hiúz kifutó kialakítására kiírt tenderen, ám ez a beszerzés végül nem járt sikerrel. A vizes vb-t szervező Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Kft. viszont már többször is meghívta a vállalkozást ajánlattevőnek. Így a cég pályázott a margitszigeti Casinó felújítására, illetve a Hajós Alfréd sportuszoda körüli munkákra is.

Mint megírtuk: az úszó vb költségei folyamatosan nőnek, hiszen az eredetileg 30 milliárd forintos költségvetéssel tervezett világbajnokságra fordított közpénz mennyisége nemrég lépte át a 100 milliárdos határt, ám Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nemrégiben arra tett utalást, hogy végül 130 milliárdba is kerülhet Magyarországnak az úszó vb.

Szerző

Bayer Zsoltot feljelenti a Népszava újságírója

Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:02
Bayer Zsolt és a civilek, valamint ellenzékiek közös kávézása FOTÓ: Vajda József
Miközben békülékenyen kávézgatott civilekkel, ezúttal kollégánkat fenyegette meg Bayer Zsolt publicista, akinek kedvezményes lakásbérletéről tettünk fel kérdéseket a budavári önkormányzatnak.

Közérdekű adatigényléssel szerettük volna megtudni az I. kerületi önkormányzattól, hogy Bayer Zsolt illetve hozzátartozója hány forintért bérelt vagy bérel önkormányzati bérlakást a Várban. Kérdéseinket május 8-án küldtük el az önkormányzat sajtóirodájának. Másnap meg is érkezett a válasz. A budavári önkormányzat arra hivatkozva tagadta meg az információk kiadását, hogy az adatigénylés egyik törvényi feltételnek sem felel meg, az igényelt adatok nem közérdekű és nem közérdekből nyilvános adatok.

Kérdéseinket Bayer Zsoltnak nem tettük fel, valahogyan mégis "tudomására jutott". Ezt maga jelentette be Bádog nevű blogján május 12-én anélkül, hogy forrását felfedte volna. Egyelőre feltételezhető, hogy az önkormányzat egyik munkatársa segíthette valahogyan az információhoz, a sajtóirodán kívül ugyanis a kérdéseket szerzőnk mással nem osztotta meg.

Bayer a blogjában kifogásolta, hogy kíváncsiak voltunk arra, az önkormányzat nem csak személyesen őt, hanem közeli hozzátartozóját is részesítette-e kedvezményes díjú lakásbérlésben, és ha igen, hány forintot kellett fizetniük. Bayer a lapunknak címzett bejegyzését szerzőnknek szóló útmutatással zárta. "Ha mindezzel végzett, akkor annyit azért gondoljon végig, hogy sem a volt feleségem, sem a fiaim, sem a volt feleségem férje, sem pedig az ő kislányuk nem közszereplő. De nagyon nem. Úgyhogy alaposan gondolja meg, meddig megy el a szemétkedésben. Világos, Zsidai? Ajánlom, hogy világos legyen..."

A nyílt, félelmet keltő fenyegetés miatt kollégánk a rendőrséghez fordult, zaklatás gyanújával tett feljelentést. A zaklatás tényállásának ugyanis egyik típusa, amikor valaki azt látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be. Ez vétségnek minősül, s két év letöltendő szabadságvesztéssel büntethető. Kollégánk a rendőrségtől annak kiderítését is kéri, az önkormányzat számára küldött levelében szereplő tartalomhoz miképpen juthatott hozzá Bayer.

A fideszes publicista blogján nem adta hírül, az I. kerületben hol található a lakás és hány forintot fizettek és fizetnek ő illetve hozzátartozói a bérletért. A Népszava birtokába került önkormányzati lakásrendelet azonban adhat némi támpontot: eszerint ha szociális alapon adják ki, az összkomfortos lakás négyzetmétere 254 forint, a komfortosé 202 forint, a félkomfortosé 88 forint. Ha költségelvű díjszabást érvényesítenek, az összkomfortos és a komfortos lakás négyzetmétere is 425 forint, félkomfortos lakás esetén 251 forint. A harmadik kategória a piaci lakbér, ami a lakásra alkalmazható költségelvű lakbér kétszerese vagy háromszoros lehet.

Bayer blogbejegyzésében a kevés érdemi információ mellet önváddal is élt.

Ami a konkrétumokat illeti, Bayer azt állította, 1998-ban cserélte el a tulajdonában lévő öröklakást egy budavári önkormányzati lakásra. Mivel 2000-ben elvált feleségétől, a lakásból elköltözött, volt felesége, továbbá két fia azóta is, 1998 óta abban a lakásban él. A publicista tanáccsal is ellátta szerzőnket, hogyan tudná kideríteni, mennyit fizetnek az önkormányzati lakásért. "A bátor, tényfeltáró 'újságíró' keresse fel a ház lakóit, talál köztük volt egészségügyi minisztert is, de leginkább egyszerű civileket, és érdeklődjön tőlük, ők vajon mennyi bérleti díjat fizetnek, különösen a civileket ajánlom, ők nagyon fognak örülni a Népszava "újságírójának" és a lakásbérleti díjukra vonatkozó érdeklődésnek."

Bayer az Echo tévében maga hozta szóba várbeli lakását, amikor Nagy Gábor Tamás budavári polgármesterrel készített interjút. A Mélymagyar című műsor december 16-i adásában a fideszes kerületvezető kedvezményes lakásbérletére is kitértek röviden. A polgármester ugyanis 81 ezer forintért bérel egy 70 négyzetméteres lakást az általa vezetett önkormányzattól, Babits-sétányra nyíló kerttel, pesti Duna-parti kilátással a Táncsics Mihály utcában. Egy hasonló lakást bérletét a Várban 200-370 ezer forintból lehet megoldani - írta meg novemberben az ügyet feltáró Magyar Nemzet.

Ajánljuk, hogy világos legyen
Hiába is mondanánk Bayer Zsoltnak, hogy eddig és ne tovább. Hiába kérnénk megfontoltságra, vagy egyáltalán gondolkodásra az indulatos szavait, uszító népbutítását, sőt, sorozatos fenyegetőzését, fenyegetéseit illetően. Tőle tudjuk, ő csak egy "hülye", akinek tehát, ha egyszer elszáll az agya, bármit szabad. Legalábbis szerinte, s a gazdái szerint.
Szerintünk azonban nem. Éppen ezért most ismét őt - korántsem klasszikusként, csak a nyelvezet kedvéért, amelyet talán megért - arra szólítjuk fel Bayer Zsoltot: "alaposan gondolja meg, meddig megy el a szemétkedésben". Nemcsak Zsidai Péterrel szemben.
Kollégánk tisztességesen, a szakmai etika szabályai szerint járt el: a birtokába jutott információkat hiteles forrásból, a közadatot kezelő szervnél igyekezett ellenőrizni, feltette hivatalos kérdéseit az érintett önkormányzat illetékes osztályán. Sem a személyes adatokra hivatkozva adatot megtagadó önkormányzat, (amely ugyanakkor Zsidai Péter személyes adatait nem átallotta kiadni Bayer Zsoltnak, vagy más, jogosulatlan személynek!), sem pedig Bayer maga nem cáfolta eközben az alapinformációt: a piaci áron alul jutott-e a kormánypárti közíró, a Fidesz ötös számú pártkönyvének tulajdonosa egy önkormányzati bérlakáshoz. Azaz, mondjuk ki: jogtalan előnyhöz.
Nekünk tehát nincs miért megijednünk, sőt, most és a jövőre nézve mi "ajánljuk, hogy világos legyen": a Népszava munkatársait, a Népszavát nem lehet megfélemlíteni. Félnie csakis annak kell, akinek szégyellnivalója van - A Szerk.Szerző

Több ezer parkolóhely szűnhet meg Budapesten

Publikálás dátuma
2017.05.16. 00:54
Illusztráció: Népszava
Több ezer parkolóhely szűnhet meg a lakásépítések miatt Budapesten a Star Park Holding Zrt. vezérigazgatója szerint.

Dubitz András az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában a megoldások között említette, hogy az újonnan építendő ingatlanokban nagyobb parkolókat építhetnének, hogy ne csak az ott lakók vehessék azokat majd igénybe. Közölte, a belvárosban 1,5 milliótól 6 millió forintig terjednek a föld alatti parkolóhelyek árai.

Szerző
Témák
parkolóhely