Kávéval leöblített takony és vér a Bayer-civil találkozón

Publikálás dátuma
2017.05.16 07:05
Bayer Zsolt és a civilek, valamint ellenzékiek közös kávézása igazi összmagyar médiaesemény lehetett, mindenki ott volt, aki szá
Fotó: /
Mindkét tábor hívei - mármint Bayer Zsolt szimpatizánsai és ellenfelei - politikai műalkotással készültek a civilek és a publicista találkozójára. A bejáratnál felállított egyik installáció Soros Györgyöt jelenítette meg "itt a gazda" felirattal, a másik Orbán Viktort ábrázolta a Hitlerré fazonírozott Putyin, Bayer, valamint szovjet zászló társaságában.

A mostani kávézgatás azzal indult, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén táblákkal demonstráló aktivisták csendben tiltakoztak a készülő civil törvény ellen a Parlamentben. Bayer erre felhorgadt az egyik kormánypárti rádióban, és közölte, hogy legközelebb akár a „taknyukon és vérükön” kell kirángatni őket az Országházból, ha úgy adódik, „szanaszét kell verni a pofájukat”. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársai ezután beszélgetni hívták az újságírót.

Bayer pedig állt elébe, a helyszínt (egy tabáni kisvendéglő) és az időpontot (hétfő délelőtt 11 óra) ő jelölte meg. A sajtó munkatársai gyorsan megtöltötték az éttermet, a demonstrálók nagy része a teraszra és az utcára szorult. Közöttük volt a „gój motorosok” vezetője, Mészáros Imre is, aki Bayerhez hasonlóan törzsvendégnek számít az étteremben. Kérdésünkre elmondta, hogy bár nem mindenben ért egyet Bayerrel, hasonlóan gondolkodnak: „csak ő tollal küzd, mi pedig motorral”. Mészáros letett arról, hogy meghallgassa a beszélgetést. Odabent túl nagy a meleg. „Márpedig én nem szeretem a meleget. És a melegeket sem” - viccelt a maga módján.

Bayer csak utólag tájékoztatta a vendéglőt arról, hogy oda szervezte a találkozót. Az ott dolgozók egyáltalán nem bánták a felhajtást: Mondy István és Veress Anikó egybehangzóan állította, hogy a rendezvény jó reklámot csinál nekik. Elvégre Bayer is azért jár hozzájuk, mert szeret jókat enni. Azt pedig véletlenül se gondolja senki, hogy kifejezetten jobbos a hely. Megfordult már náluk Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila is, „mindenkit szívesen látunk”.

Az utcán időnként parázs vita folyt, egy idős asszony például – sejtelmünk sincs, miért – azt kiabálta, hogy 2006-ban „izraeli ágyúkkal lőtték a magyarokat”. A Bayer-csapat egyik férfitagja válogatottan trágár kifejezésekkel vette védelmébe a kormány nyugdíjpolitikáját. A 888.hu eközben közhírré tette, hogy újságíróit egy „Soros-provokátor” inzultálta. Az esetet nem láttuk, a portálon közzétett felvételekből nehéz kihámozni, mi történt – ugyanígy arról sem vagyunk meggyőződve, valóban az ellentáborból került-e ki a támadó.

A vendéglőben eközben a körülményekhez képest konszolidált stílusban, ám hangosítás nélkül beszélgettek Bayer Zsolt és vendégei. Néhány méterrel odébb már csak mondatfoszlányokat lehetett hallani. A századvéges Lánczi Tamás, a Schmidt Mária érdekeltségébe került Figyelő új főszerkesztője pár perc erejéig felmászott a söntéspultra, hogy legalább lásson valamit.

Bayer persze megbánta már azokat a bizonyos kijelentéseit. Visszautasította, hogy antiszemita és rasszista lenne, ugyanakkor idézetekkel próbálta alátámasztani, hogy mások sem mentesek a gyűlölködő szövegektől. Gulyás Márton civil aktivista elismerte, hogy elvétve ő is mond olyasmit, amit nem kellene. Bayer azonban nem egyszerű újságíró, megnyilvánulásai a Fidesz nem hivatalos kommunikációjaként értelmezhetők. Bayer szerint tévedés ilyesmit gondolni, ő igenis újságíró, nem a „párt ökle”.

A másfél óráig tartó beszélgetés után megkérdeztünk néhány résztvevőt: volt-e értelme a találkozónak? Nem volt haszontalan - adott kitérő választ Gulyás. Dojcsák Dalma, a TASZ vezérigazgatója szerint asztalhoz ülni mindig van értelme, és hasonló választ kaptunk Bayer Zsolttól is. Az LMP-s Szél Bernadett elmondta: amennyiben megszületik az a politikai nyilatkozat, amelyben a parlament kinyilvánítja, hogy visszafogja magát az erőszakra buzdításban, akkor volt értelme.

2017.05.16 07:05

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39