civilek;Bayer Zsolt;TASZ;Társaság a Szabadságjogokért;kávézás;

2017-05-16 07:05:00

Kávéval leöblített takony és vér a Bayer-civil találkozón

Mindkét tábor hívei - mármint Bayer Zsolt szimpatizánsai és ellenfelei - politikai műalkotással készültek a civilek és a publicista találkozójára. A bejáratnál felállított egyik installáció Soros Györgyöt jelenítette meg "itt a gazda" felirattal, a másik Orbán Viktort ábrázolta a Hitlerré fazonírozott Putyin, Bayer, valamint szovjet zászló társaságában.

A mostani kávézgatás azzal indult, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén táblákkal demonstráló aktivisták csendben tiltakoztak a készülő civil törvény ellen a Parlamentben. Bayer erre felhorgadt az egyik kormánypárti rádióban, és közölte, hogy legközelebb akár a „taknyukon és vérükön” kell kirángatni őket az Országházból, ha úgy adódik, „szanaszét kell verni a pofájukat”. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársai ezután beszélgetni hívták az újságírót.

Bayer pedig állt elébe, a helyszínt (egy tabáni kisvendéglő) és az időpontot (hétfő délelőtt 11 óra) ő jelölte meg. A sajtó munkatársai gyorsan megtöltötték az éttermet, a demonstrálók nagy része a teraszra és az utcára szorult. Közöttük volt a „gój motorosok” vezetője, Mészáros Imre is, aki Bayerhez hasonlóan törzsvendégnek számít az étteremben. Kérdésünkre elmondta, hogy bár nem mindenben ért egyet Bayerrel, hasonlóan gondolkodnak: „csak ő tollal küzd, mi pedig motorral”. Mészáros letett arról, hogy meghallgassa a beszélgetést. Odabent túl nagy a meleg. „Márpedig én nem szeretem a meleget. És a melegeket sem” - viccelt a maga módján.

Bayer csak utólag tájékoztatta a vendéglőt arról, hogy oda szervezte a találkozót. Az ott dolgozók egyáltalán nem bánták a felhajtást: Mondy István és Veress Anikó egybehangzóan állította, hogy a rendezvény jó reklámot csinál nekik. Elvégre Bayer is azért jár hozzájuk, mert szeret jókat enni. Azt pedig véletlenül se gondolja senki, hogy kifejezetten jobbos a hely. Megfordult már náluk Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila is, „mindenkit szívesen látunk”.

Az utcán időnként parázs vita folyt, egy idős asszony például – sejtelmünk sincs, miért – azt kiabálta, hogy 2006-ban „izraeli ágyúkkal lőtték a magyarokat”. A Bayer-csapat egyik férfitagja válogatottan trágár kifejezésekkel vette védelmébe a kormány nyugdíjpolitikáját. A 888.hu eközben közhírré tette, hogy újságíróit egy „Soros-provokátor” inzultálta. Az esetet nem láttuk, a portálon közzétett felvételekből nehéz kihámozni, mi történt – ugyanígy arról sem vagyunk meggyőződve, valóban az ellentáborból került-e ki a támadó.

A vendéglőben eközben a körülményekhez képest konszolidált stílusban, ám hangosítás nélkül beszélgettek Bayer Zsolt és vendégei. Néhány méterrel odébb már csak mondatfoszlányokat lehetett hallani. A századvéges Lánczi Tamás, a Schmidt Mária érdekeltségébe került Figyelő új főszerkesztője pár perc erejéig felmászott a söntéspultra, hogy legalább lásson valamit.

Bayer persze megbánta már azokat a bizonyos kijelentéseit. Visszautasította, hogy antiszemita és rasszista lenne, ugyanakkor idézetekkel próbálta alátámasztani, hogy mások sem mentesek a gyűlölködő szövegektől. Gulyás Márton civil aktivista elismerte, hogy elvétve ő is mond olyasmit, amit nem kellene. Bayer azonban nem egyszerű újságíró, megnyilvánulásai a Fidesz nem hivatalos kommunikációjaként értelmezhetők. Bayer szerint tévedés ilyesmit gondolni, ő igenis újságíró, nem a „párt ökle”.

A másfél óráig tartó beszélgetés után megkérdeztünk néhány résztvevőt: volt-e értelme a találkozónak? Nem volt haszontalan - adott kitérő választ Gulyás. Dojcsák Dalma, a TASZ vezérigazgatója szerint asztalhoz ülni mindig van értelme, és hasonló választ kaptunk Bayer Zsolttól is. Az LMP-s Szél Bernadett elmondta: amennyiben megszületik az a politikai nyilatkozat, amelyben a parlament kinyilvánítja, hogy visszafogja magát az erőszakra buzdításban, akkor volt értelme.