Ellehetetlenül a Mátrai Erőmű?

Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:21

A WWF szerint az uniós szabályozók egyre inkább ellehetetlenítik az - épp eladás alatt álló - Mátrai Erőmű továbbműködtetését. Ezt az egység vezetője tagadja, de szerinte is újra kell gondolni a terület jövőjét. A kormány nem tisztáz.

Az eladási folyamat közepette felforrósodott a hangulat Magyarország második legnagyobb áramtermelője, a Mátrai Erőmű körül. Az Orbán-kormány ellentmondásosan nyilatkozik az egység továbbfejlesztéséről. Lázár János kancelláriaminiszter visszatérően úgy fogalmaz, hogy az ország jövőbeni energiatermelését felerészt nukleáris, felerészt pedig megújuló-alapon képzelik el.

Ezt látszik alátámasztani a - vele amúgy több ponton vitázó - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyi államtitkára, Aradszki András, aki a Párizsi Klímaegyezményre hivatkozva szénmentes jövőt jósol. Igaz, ugyanő biztosította - Orbán Viktorhoz hasonlóan - támogatásáról a helyi szénbányászatért küzdő lengyeleket és románokat. Mindemellett Süli János új atomügyi miniszter már első sajtótájékoztatóján szükségesnek nevezte a mátrai lignit valamilyen formájú hasznosítását. Államtitkára, Aszódi Attila eddigi atomügyi kormánybiztos ezt erősítve felhívta figyelmünket, hogy a 2011-es energiastratégia "atom-szén-zöld"-célkitűzése ma is érvényes. Aszódi és eddigi felettese, Lázár szavai viszont így már a tételes ellentmondást közelítik. Az NFM kérdéseinkre kevéssé oszlatta a homályt. Válaszuk leginkább úgy értelmezhető, hogy a stratégia inkább a Mátrai Erőmű 2030-ig leállítandó jelenlegi blokkjai működtetésére utalt. Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár ezt határozottan cáfolta. Szerinte a dokumentum igenis a hazai szénvagyon kiaknázásáról értekezett. Ám azóta a kormány csak leépített, így az ágazat megmentésére egyre kevesebb esélyt lát. Az erőműben azt remélik, hogy az új tulajdonos - legyen az akár Garancsi István vagy Mészáros Lőrinc - kijár a kormánynál egy, a jelenlegi méretük felét kitevő, 500 megawattos új lignitblokkot.

A WWF az erőművel kapcsolatos sokadik közleménye felhívja a figyelmet, hogy az Európai Unió 2020 utánra az egység jelenlegi légszennyezési mutatóinál jóval szigorúbb határértékeket fogadott el. A környezetvédelmi szervezet szerint jelentős költségekkel jár, ha az egyre kevésbé jövedelmező társaság vevője további kéntelenítők és nitrogénoxid-leválasztók üzembe állításával hosszú távon is továbbműködtetné a szénblokkokat. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a termelő a lignittel együtt elégetett fára biomassza-termelés jogcímén állami támogatást vesz fel, miközben jelentős bírálatok érik a szénerőművek különböző állami támogatásait. Vaszkó Csaba, a WWF hazai programvezetője nem a jelenlegi szénblokkok üzemidejének kitolására, hanem a terület energetikai hasznosítására összpontosítana.

Valaska József, a német többségi tulajdonú erőmű elnöke lapunknak kijelentette: az erőmű eddig semmilyen támogatást nem kapott. Az uniós szabályt még vizsgálják, de nem tartja biztosnak, hogy az a jelenlegi blokkokra is vonatkozik. Vaszkó Csabával egyetért, de megjegyezte: a WWF közleményeivel most láthatólag a vevőt segíti, amennyiben lenyomja a - körülmények változása okán amúgy is csökkenő - árat.

Szerző

Akadozott a Telekom és a Vodafone mobilhálózata

Az előfizetők egy részének visszajelzése szerint hétfő fél 12 körül akadozni kezdett a Telekom mobilszolgáltatása, többen sem tudtak hívást kezdeményezni, sem fogadni - írta a 24.hu. 

A szolgáltató Facebook-oldalára érkezett panaszok szerint volt, akinél több percbe telt a hívás felépülése, majd megszakadt a kapcsolat. Sokan arra panaszkodtak, hogy csak telekomos számokat tudtak hívni, de 20-as és 70-es számokat nem érnek el. Egy ügyfél szerint órák óta nem ér el Vodafone-os ismerősöket. A szolgáltató a közösségi portálon kért elnézést a kellemetlenségekért. Tájékoztatásuk szerint az előfizetők területtől független tapasztalhatnak hívásindítási problémát, a hiba elhárításán már dolgoznak az informatikai kollégák.

Bár felmerült annak gyanúja, hogy ez összefüggésben állhat a péntek este útjának induló pusztító zsarolóvírussal, a szolgáltató tájékoztatása szerint az akadozás nem emiatt van.

A Vodafone-hoz is hasonló panaszok érkeztek, az ügyfelek szintén hívásindítási és fogadási problémákat tapasztaltak, a bejegyzések szintén fél 12 körül kezdtek el érkezni a szolgáltató Facebook-oldalára. Volt, aki hálózaton belül sem érte el a másikat.

A Vodafone sajtóosztálya a Népszavának megerősítette, hogy hétfő délelőtt óta a Telekom rendszerében felmerült technikai probléma miatt a Vodafone és a Telekom hálózata között mindkét irányban fennakadások tapasztalhatók a hanghívás szolgáltatásban.

UPDATE: A Telekom mobilos ügyfelei a délelőtt folyamán átmeneti ideig esetenként, területtől függetlenül hívásindítási problémát tapasztalhattak. A probléma fél 1-re el is hárult. Ügyfeleink türelmét és megértését köszönjük! - közölte a Telekom közleményben. 

Szerző
Témák
Telekom Vodafone
Frissítve: 2017.05.15. 15:52

A Telenor üzent a zsarolóvírus kapcsán

Nem voltak veszélyben a lakossági felhasználók adatai és eszközei a múlt pénteken világszerte észlelt kibertámadássorozatban, a Telenor előfizetői változatlanul használhatják készülékeiken az internetet - ezt Sárvári Richárd, a Telenor megbízott műszaki vezérigazgató-helyettese közölte a mobilszolgáltató társaság új tarifacsomagjait bemutató sajtótájékoztató után.

Tájékoztatása szerint a WannaCry elnevezésű zsarolóvírus alapvetően vállalati belső hálózatokon alkalmazott protokollnak a gyengeségét használja ki, cégek eszközeit támadja meg. A Telenornak mindössze 30-40 munkaállomását érintette a kibertámadás - tette hozzá. A múlt péntek délután indult kibertámadás sorozat világszerte mintegy 150 országban okozott problémákat. A zsarolóvírus elérhetetlenné teszi a fertőzött számítógép egyes file-jait, ezzel megbénítva a gép működését. Egy brit kiberbiztonsági szakértőnek a vírusba rejtett internetes azonosító regisztrálásával sikerült a hét végén leállítania a vírus világméretű terjedését, de vasárnap már új változatok bukkantak fel az interneten, melyek nem tartalmazzák a "kikapcsolókódot", viszont ezek nem olyan kártékonyak. A sajtótájékoztatón Alexandra Reich, a távközlési vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy a Telenor csoportban és Magyarországon is elsőként, korlátlan belföldi mobilinternetet kínáló, okostelefonra optimalizált tarifacsaládot vezet be a cég. 

A négytagú tarifacsalád az új és a meglévő ügyfelek számára egyaránt elérhető, hűségszerződés nélkül. A piacon található egyéb lehetőségektől eltérően az új tarifacsomagban a sávszélesség sem korlátozott, azaz a mobilinternet az elérhető hálózati kapacitástól függő sávszélességen használható, ami 4G+-nál másodpercenként akár 250 megabites elméleti maximum letöltési sebességet is jelenthet - ismertette.  Kifejtette: az egyes csomagokat a tarifába foglalt hanghívás, illetve a külföldön használható adat mennyisége különbözteti meg egymástól, belföldön minden csomag korlátlan adatforgalmat biztosít. A legalacsonyabb árú csomag 50 perc beszélgetést és az Európai Unióban barangolva havonta 5 gigabájt (GB) adatot tartalmaz, a legdrágább csomag pedig korlátlan beszélgetést, roamingoláskor pedig 14 gigabájtot biztosít. A vezérigazgató arról viszont nem adott pontosabb tájékoztatást az MTI kérdésére, hogy az új tarifacsalád bevezetésének eredményeként milyen változásra számít az előfizetők számában, illetve a cég piaci részesedését illetően.

Alexandra Reich az új csomag bevezetését azzal indokolta, hogy míg a magyar hálózati infrastruktúra kiemelkedő, a világon a harmadik leggyorsabb átlagos letöltési sebességet kínálják a mobilhálózatok, a magyarok mobiladat használata ugyanakkor alulmúlja az uniós átlagot. Hozzátette, hogy az adatforgalom növelése érdekében a Telenor Magyarország 2016 és 2017-ben több mint 12 milliárd forintot fordít hálózatfejlesztésre és a beruházások révén a nagyvárosok mellett több mint 2700, hatezer fő alatti településre juttatja el a szélessávú mobilinternetet. A fejlesztések  a felhasználói szokásokban is tükröződnek: a Telenor ügyfeleinek 2G, 3G és 4G hálózaton használt átlagos havi adatforgalma 1,8 GB, ugyanez az érték a 4G hálózatot használók körében 3 GB.

Szerző
Frissítve: 2017.05.15. 14:47