Skócia kivárna az EU-csatlakozással

Publikálás dátuma
2017.05.16 07:34
FOTÓ: Jeff Overs/BBC handout via REUTERS
Nicola Sturgeon, a skót első miniszter megerősítette, hogy a független Skócia csak fokozatosan térne vissza az Európai Unióba, először az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz (EFTA) vagy az Európai Gazdasági Térséghez (EEA) csatlakozna. 

Mivel Skóciának kevés befolyása van arra, hogyan alakulnak a Brexit-tárgyalások, mondta Sturgeon a BBC1-en, az Andrew Marr Show-ban, lehetséges, ha nem is a legjobb megoldás, hogy lesz olyan időszak, amikor az EFTÁ-n vagy az EEA-n keresztül lenne hozzáférése az EU egységes piacához. Ebben az esetben azonban Skóciának nem lenne beleszólása az uniós politika alakításába.

A skóciai ellenzék szerint Sturgeon álláspontja zavaros az EU-tagság kérdésében. A konzervatívok képmutatással vádolják, mivel az újabb függetlenségi népszavazás kiírásának szükségességét Sturgeon éppen azzal indokolta, hogy a Brexit miatt Skócia elveszítené hozzáférését az EU egységes piacához. A skót helyi kormányzat vezetője ugyanakkor most elismerte, egyáltalán nem biztos, hogy a Nagy-Britanniából való kiválás esetén Skócia azonnal felételét kérné az EU-ba. Első lépésként Norvégia és Izland példáját, vagy Svájc példáját követnék. Az EU egységes piacához való hozzáférés azonban akár évi 100 millió fontba is kerülne az önállóvá váló Skóciának. Stugeron szerint nyilatkozatában egyszerűen elismerte azt a realitást, hogy nem ígérheti, Skócia 2019 márciusától azonnal az Európai Unió tagja lesz.

Szerző

May: Már nem lehetséges a megállapodásos kilépés a jövő héten

Publikálás dátuma
2019.03.20 22:06

Fotó: AFP/ JONATHAN BRADY
A brit miniszterelnök kiemelte: ez annak a következménye, hogy a londoni parlament két év alatt sem tudott egyetértésre jutni.
Theresa May brit miniszterelnök szerint a londoni parlament két év alatt sem volt képes egyetértésre jutni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) módjáról, és ennek következményeként az Egyesült Királyság már nem tud időben, vagyis jövő pénteken elfogadott Brexit-megállapodással kilépni az Európai Unióból – írja az MTI. Mint megírtuk, ezer nappal a népszavazás után, egy nappal az EU kulcsfontosságú csúcstalálkozója és alig több mint egy héttel a március 29-én késő estére kitűzött kapuzárás előtt Theresa May Donald Tuskhoz, az Európa Tanács elnökéhez intézett hivatalos levélben kérte az 50. cikkely tényleges életbe lépésének elhalasztását. Mint az már előzetesen kiszivárgott, May viszonylag rövid időre, június 30-ig kér hosszabbítást. A határidő jelentősége, – ahogy erre a kormányfő Jeremy Corbynnal, az ellenzék vezérével folytatott pengeváltása során utalt, – ez az utolsó nap, amíg az Egyesült Királyság anélkül őrizheti meg tagsági igazolványát, hogy részt kelljen vennie a május végén sorra kerülő európai parlamenti választáson.

Rasszista kijelentések miatt feljelentették Brigitte Bardot-t

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:05
Brigitte Bardot
Fotó: AFP
A 84 éves színésznő a Franciaországhoz tartozó Réunion lakosairól többek közt azt mondta, "vademberek génjeit őrzik magukban". Állatvédők szerint a szigeten gyakori az állatok bántalmazása.
Keresetlen kifejezésekkel teli levelet írt az Indiai-óceánban fekvő Réunion prefektusának Brigitte Bardot, az elszánt állatvédő aktivista hírében álló 84 esztendős egykori filmcsillag - számol be róla a hvg.hu. A színésznőt az bőszítette fel, hogy állatvédők szerint a Madagaszkártól keletre fekvő szigeten megszokott az állatok bántalmazása, és egyes vallási szertartásokban eltűrik az állatáldozatot.

A levélben Bardot „degeneráltnak” nevezte a Franciaország tengeren túli megyéjének számító terület lakosait, akik szerinte „a vademberek génjeit őrzik magukban”, és „barbár módon” bánnak az állatokkal.
Ezen kívül felemlegette a környék állítólagos kannibál múltját is.

Bardot szavai nagy felháborodást váltottak ki a többségében afrikaiak lakta szigeten, amelynek első embere, Amaury de Saint-Quentin közölte, feljelenti Bardot-t fajgyűlöletet szító kijelentések miatt.

Az egykori idolt 1997 óta már öt alkalommal elmarasztalta bíróság rasszista megnyilvánulások miatt, amelyek főleg a franciaországi muszlimok ellen irányultak.