Viking kincsekre bukkant egy amatőr

Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:41
Fedeles tárolóedény FOTÓ: PROFIMEDIA
Fedeles tárolóedény FOTÓ: PROFIMEDIA

Fedeles tárolóedény FOTÓ: PROFIMEDIA

Az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeumban fog otthonra találni minden idők egyik legnagyobb Nagy-Britanniában talált vikingkincse, ám előbb a múzeumnak ki kell fizetnie mintegy kétmillió fontot (660 millió forint) a páratlanul gazdag lelet megtalálójának – írja az erdekesvilag.hu. Az ezeréves leletre Dereck McLennan amatőr kincskereső bukkant a skóciai Galloway egyik templomának kertjében 2014 augusztusában. A több mint száz műtárgy egy része Karoling, másik része ír eredetű, számos közülük aranyból, ezüstből készült.

A Galloway-kincs néven ismertté vált lelet David Harvie, II. Erzsébet uralkodó skóciai képviselője szerint “az egyik legfontosabb, amelyre eddig Skóciában bukkantak, nemzetközi jelentősége is páratlan, és átírja a skót történelem ezen periódusának értelmezését.”

Szerző

Zsarolóvírusok - Így védekezhetünk

Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:39
FOTÓ: THINKSTOCK
A kártevők egyre veszélyesebbé válnak. Ezekkel a támadásokkal sajnos együtt kell élni. A megelőzésnek egyetlen módja van, a tudatos számítógép használat.

A számítógépeket, telefonokat, szervereket és webhelyeket támadó kártevő szoftverek súlyos károkat okozhatnak mindenkinek: elveszhetnek az emberek adatai akár a hitelkártya adatok is, lehetőség nyílhat hamis személyazonosság felvételére, csalásra, fennakadás történhet akár az üzletmenetben is. Különösképpen elszaporodtak a zsarolóprogramok. Ez azt jelenti, hogy egy vírus megfertőzi a számítógépet, és titkosítja a rajta - szinkronizálás esetén a felhőben is - és az írható módban csatolt meghajtókon (a szerveren) tárolt adatokat. A zsaroló a váltságdíj ellenében dekódert küld, amivel vagy vissza lehet állítani az adatokat vagy nem. Ezekkel a támadásokkal sajnos együtt kell élni. A megelőzésnek egyetlen módja van, a tudatos számítógép használat.

1. Naprakész és jól működő víruskereső szoftver és tűzfal program alkalmazása. Mindenkinek a saját felelőssége, hogy semmilyen körülmények között ne kapcsolja ki. Ha a szoftver valamit üzen, és az nem érthető, kérje informatikus segítségét.

2. Mindig engedje frissülni az operációs rendszert. (Még akkor is, ha tudjuk, hogy a Microsoft frissítéseitől időnként kardjába dől a windows.) A mostani zsarolóvírus a windows biztonsági rését kihasználva támad.

3. Nagyon fontos a tudatos levelezés. Ne nyisson meg olyan levelet, amit nem tud beazonosítani, amit nem várt és mellékletet tartalmaz. Ha mégis megnyitotta, a mellékletet ne mentse el és ne nyissa meg. A thunderbird (ez egyszerűen telepíthető és testreszabható, ingyenes levelezőprogram) tanítható, programozható. Meg lehet mutatni a spameket és utána felismeri azokat. A leveleket lehet szűrni, csoportosítani.

4. Mindig szerveren vagy felhőben tárolja az adatait. Ez nem véd, de van mentés belőle, tehát maximum egy napi adat veszhet a támadás során. Ami csak a saját gépén van, az egyetlen példányban létezik, az potenciális áldozat.

5. Kommunikációs csatornákat (Skype, Facebook, Facebook messenger) szintén nagy körültekintéssel használja. Az ismeretleneket alapvetően utasítsa el. Ismerősöktől érkező információkat, csatolmányokat, linkeket is fenntartással fogadja, inkább kérdezzen vissza, hogy valódi volt-e a küldő szándéka. Az ismerősök szokatlan tevékenysége is legyen gyanús.

És talán a legfontosabb. Ha felmerül a gyanú, hogy áldozatul esett, azonnal szüntesse meg a hálózati kapcsolatot, kapcsolja ki a gépet és kérje szakember segítségét.

Ébresztő!
Szakértők szerint az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségétől (NSA) lopták el, más hackerszoftverekkel együtt. ,,Hagyományos fegyverekkel összevetve ez annak a forgatókönyvnek felel meg, mintha az amerikai hadseregtől ellopnák Tomahawk rakétáinak (manőverező robotrepülőgépeinek) egy részét" - írta blog-bejegyzésében Brad Smith, a Microsoft elnöke. "A közelmúltban tanúi voltunk, ahogy a CIA által elspájzolt biztonsági rések feltűntek a WikiLeaks oldalán, most pedig ez az NSA-től ellopott biztonsági rés sújtja világszerte a felhasználókat." Informatikai szakértők szerint régóta vitáznak arról, milyen egyensúlyt kellene tartaniuk a kormányzati hírszerző ügynökségeknek azon törekvésük között, hogy titokban tartsák a szoftverhibákat kémkedési és kiberháborús célokra, illetve, hogy megosszák az általuk felfedezett szoftverhibákat a technológiai cégekkel.
Egyelőre úgy tűnik, hogy sikerült elkerülniük a "kiberkáoszt" az európai kormányoknak és vállalatoknak, a helyzet stabilizálódni látszik - közölte Europol.

Szerző

Kikérik Trump hangfelvételeit

Ha Donald Trumpnak hangfelvételek vannak a birtokában a leváltott FBI-igazgatóval folytatott beszélgetéseiről, akkor ki kell szolgáltatnia azokat, erről demokrata és republikánus törvényhozók egyformán vélekednek – jelentette a Washington Post. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, volt republikánus elnökaspiráns erről az NBC „Találkozás a sajtóval” című műsorában nyilatkozott. Hasonlóképpen nyilatkozott Adam Schiff kaliforniai demokrata képviselő, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata kisebbségi vezetője, mondván, Trump Twitter-üzenete alapján a kongresszusnak be kell kérnie az elnök hangfelvételeit, ha léteznek. Schiff szerint rendkívül etikátlan volt, hogy Donald Trump saját bevallása alapján lojalitást kért James Comey FBI-főnöktől, s ha még az emberei ellen folyó vizsgálatok lezárását is szóba hozta, akkor egyértelműen az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolható.

Egy friss NBC/Wall Street Journal-felmérés szerint csupán az amerikaiak 29 százaléka helyesli James Comey menesztését, 78 százalék támogatná ugyanakkor, hogy a Trump-kampány emberei és Oroszország közötti esetleges összejátszás kivizsgálására független, különleges ügyészt nevezzenek ki.

Washingtoni pletykák szerint Sean Spicer, Trump szóvivője lehet a következő, akit menesztenek a Fehér Házból. Az elnök környezetéből ugyan cáfolták, hogy lapátra tennék Spicert, akit ismét kipécéztek a Saturday Night Live műsorában. Hírek szerint Trump a kommunikációs stáb jelentős átszervezésére készül, s azt is fontolgatja, hogy végképp eltörli a naponkénti szóvivői tájékoztatókat.

Szerző