Csúszik a ligetbeli színház újjáépítése

Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:14

A közlekedési kérdések tisztázásig felfüggesztették a városligeti színház újjáépítését - írja a Magyar Hírlap a Liget Budapest projektet irányító cégre hivatkozva. Az egykor az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán álló szecessziós épület tervezése folyamatban van. Tervezik a Kós Károly sétány autómentesítését, ennek következtében nagyobb forgalom terelődhet az Ajtósi Dürer sorra, így szükség lehet a Dózsa György úti kereszteződés átalakítására.

Szerző

Nem adják szó nélkül a Gyermekvárost

Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:10
A tiltakozók közül többen attól tartanak, a kormánynak csak a kastélyra fáj a foga. FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Nyílt levélben kéri a kormányt a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány, fontolja meg a nagy múltú intézmény bezárásával kapcsolatos terveket.

Félreértést feltételez a fóti Károlyi István Gyermekközpont - ismertebb nevén a Gyermekváros, a Gyeri - bezárásáról szóló kormányzati döntés mögött a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány. Mint ismert, a kormány országszerte felszámolná a "tömegszerű" intézményeket, beleértve a gyermekotthonokat is. A tervek szerint ezeket kisebb lakásotthonokkal váltanák ki, ebben érintett a Gyeri is, ami a fóti Károlyi-kastély mintegy hatvan hektáros területén működik.

"Megdöbbentő és számunkra is elgondolkodtató, hogy sokan abban a szellemben élnek, hogy a gyermekek a kastély lakói, ott élnek" - olvasható abban a nyílt levélben, amelyet mások mellett Orbán Viktor miniszterelnöknek, Lázár János kancelláriaminiszternek, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek és Czibere Károly szociális államtitkárnak is megküldött a gyermekközpont alapítványának kuratóriuma (amelynek egyik elnöke a Károlyi család ma is élő leszármazottja, Károlyi László gróf). Felhívták a döntéshozók figyelmét arra, hogy a központ jelentős szerkezetváltozáson ment át az elmúlt évtizedek során, a korábbi intézményes struktúrát már rég felváltotta - országos szinten az elsők között - a "családi otthonias nevelés".

Emlékeztettek: a kastély területén állami és uniós támogatásokkal családias otthonok épültek, a gondozottak néhány fős csoportokban, családként élik mindennapjaikat, maga a kastély évtizedek óta csupán a közösségi funkciók (rendezvények, összejövetelek) ellátására szolgál. Az elmúlt hónapokban többen is felemelték szavukat a Gyeri bezárása ellen, az intézmény egykori munkatársai és gondozottjai tüntetést szerveztek. A tiltakozók közül többen attól tartanak, a kormánynak csak a kastélyra fáj a foga.

"Tekintettel arra, hogy Önök külföldön, és elsősorban magyarok lakta területeken csupa olyan gyermekvédelmi programokat támogatnak, mint amit most Fóton szeretnének felszámolni, feltételezhetően biztos valami félreértés húzódhat a döntésük mögött, ezért kérjük, fontolják meg és gondolják át a további működés támogatását" - olvasható a kormánytagoknak írt levelében, amelyet azzal zár az alapítvány, várják az "esetleges" megbeszélés vagy egyeztetés indítványozását. Ez ugyanis a bezárásról szóló döntés megszületése előtt elmaradt.

A kormány ugyanakkor eltökéltnek tűnik. Május elején Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke (aki szerint elfogadhatatlan, hogy senkivel még csak nem is egyeztetnek az ügyben) Balog Zoltán miniszternél érdeklődött, mi lesz a fóti gyermekotthon lakóival, valamint a többi bezárni kívánt gyermekotthonnal. A miniszteri válasz arról tesz tanúbizonyságot, a kormányban továbbra is azt gondolják, a Gyeri még mindig "az 1950-es évekből származó gyermekvédelmi szemlélettel" működik. Úgy vélik, a gyermekotthoni kitagolás folyamata a legszélesebb szakmai konszenzuson alapszik, ezért külön egyeztetésre nincs szükség.

"Amiről Fóton beszélünk, az nem kitagolás. Nyolc-tíz fős otthonokból olyan intézményekbe költöztetnék át a gyerekeket, amelyek már most is túlzsúfoltak. Ez sokkal inkább betagolás" - mondta lapunknak Szabó Tímea. Az egyik ilyen intézet Hatvanban van, egy a város szélén elhelyezkedő, régi gyártelep területén. Miközben a fóti Gyermekközpont a város közepén található. "Így az a kormányzati érv sem állja meg a helyét, hogy az elszigetelt intézményeket akarják felszámolni" - mutatott rá a politikus. Hozzátette: a PM egyeztetést kezdeményez a Gyermekváros ügyében, ahova szakemberek, civil jogvédők és az intézmény képviselői mellett a kormány képviselőit is meghívják.

Szerző

Alig nőtt a létminimum

Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:08
Illusztráció: Thinkstock
Minimálisan, mindössze 600 forinttal emelkedett a létminimum értéke a tavalyihoz képest, amiben a zöldség és gyümölcs árának növekedése tükröződik - ismertette tegnap Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) felkérésére és a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával másodszor készített elemzésük eredményét. 

A számítás szerint egy egyedül élő aktív felnőttnek 2016-ban 88 619 forintra volt szüksége, hogy szerényen ki tudja elégíteni a szükségleteit, ám ebből a pénzből még nem telt neki megtakarításra. A tipikus 2 gyermeket nevelő párnak majdnem 257 ezer forint kellett ehhez, de a két gyermeket egyedül nevelő szülőnek is össze kellett szednie több mint 190 ezer forintot. A gyermekes családok helyzete nem javult, az egyedülálló szülőké kifejezetten rosszabb lett. Az egyedülálló nyugdíjasoknak 79 757 forintos fogyasztást hozott ki a számítás, egy nyugdíjas házaspárnak pedig 137 ezer forintra volt szüksége a tisztes megélhetéshez.

Egy szakemberek által összeállított élelmiszerkosárra költöttük a kiadásaink 31 százalékát, majdnem 23 százalékot visz el a háztartás fenntartása, és csaknem 9 százalék megy közlekedésre. Egészségügyre és testápolásra, illetve oktatásra és kultúrára kevesebbet költünk, mint telefonálásra.

A MASZSZ elnöke az adatok ismertetésekor hangsúlyozta, hogy az elemzést azért tartják fontosnak, mert legfőbb céljuk a dolgozói szegénység felszámolása. Kordás László emlékeztetett rá, hogy a magyar átlagbérek még mindig a legalacsonyabbak a visegrádi országok között, s a kormány a jövő évi költségvetésbe sem tervezte be a 2008 óta változatkan családi pótlék, vagy a számtalan egyéb szociális juttatás alapjául szolgáló nyugdíjminimum megemelését, ezért nem javul a legnehezebb helyzetben lévő szülők helyzete.

Szerző