Kolozsvár - Kikerült az első román-magyar-német helységnévtábla

Publikálás dátuma
2017.05.16. 13:32
MTI Fotó: Biró István
A kolozsvári polgármesteri hivatal kedden kihelyeztette a város nyugati bejáratához az első román-magyar-német nyelvű helységnévtáblát.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta: szerették volna, hogy az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) szerdán kezdődő kolozsvári kongresszusa előtt a város valamennyi bejáratához és kijáratához kihelyezzék a többnyelvű táblákat, de egyelőre csak a Nagyvárad felőli bejárathoz sikerült a szükséges jóváhagyásokat megszerezni, illetve kiállítani. Az alpolgármester hozzátette: csak itt helyezhette ki saját területére a táblákat a város. A többi bejáratnál a közúti társaság területére kell építési engedélyt kiállítaniuk, és a társaság még nem válaszolt a megkeresésükre. 

Szerző

A drogmaffiáról írt, megölték

Mexikóban megöltek egy neves újságírót, aki a kábítószermaffia után nyomozott. 

Az 50 éves Javier Valdézt Sinaloa államban lőtték le. Valdézt 2011-en az Újságírókat Védő Bizottság (Committee to Protect Journalists, CPJ) nemzetközi sajtószabadság díjjal tüntetett ki a mexikói drogmaffiáról készített leleplező írásai miatt. Az újságíró tavaly, új könyvének bemutatóján azt mondta: „Újságírónak lenni ma Mexikóban azt jelenti, hogy felkerülsz egy feketelistára. Még ha testőrök védenek is, csak idő kérdése, hogy mikor döntenek úgy, hogy kivégeznek”. Valdéz három évtizede követte nyomon a Sinaloa drogkartell piszkos ügyeit.

Javier Valdéz idén az ötödik újságíró, akivel végzett a drogmaffia. A CPJ adatai szerint 1992 óta 38 újságírót öltek meg Mexikóban.

Szerző

Szocialista tévévita vádaskodásokkal

Tévévitán csapott össze hétfőn este a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkári posztjára pályázó három legesélyesebb jelölt. Susana Díaz andalúziai tartományi kormányfő, Patxi López volt házelnök, korábbi baszk miniszterelnök, illetve Pedro Sánchez, aki a tavalyi választási kudarc után mondott le a PSOE vezetéséről, de újra pályázik.

Patxi López az El País című lap beszámolója szerint arra kérte Susana Díazt, hogy ismerje el, mindhárman „száz százalékos PSOE-tagok”, ez ugyanis Díaz kampányának egyik vitatott jelszava. Pedro Sánchez az andalúziai kormányfőt okolja azért, hogy a PSOE vezetősége úgy döntött, tartózkodással segítik a konzervatív kormányfő, a néppárti Mariano Rajoy beiktatását, hogy véget vessenek a majd egy évig húzódott patthelyzetnek. Sánchez szerint Díaz azok között volt, akik rábeszélték a PSOE vezetését a „kapitulációra”, s azt követelte, hogy Susana Díaz ismerje el, ez hibás döntés volt.

Susana Díaz közölte, nem a tartózkodás volt a hiba, hanem az, hogy Sánchez vezetésével a PSOE minden idők legrosszabb eredményét érte el a parlamenti választáson. Díaz azt ígérte, ha őt választják meg, s nem sikerül győzelemre vezetnie a szocialistákat, lemond posztjáról, de ezért nem fogja majd másokra hárítani a felelősséget, ahogy Sánchez teszi. A volt főtitkár bejelentette, ha a PSOE tagsága újra őt helyezi a vezető tisztségbe, első dolga az lesz, hogy követelje Mariano Rajoy miniszterelnök lemondását. Patxi López arra figyelmeztetett, ha a megosztott PSOE képtelen lesz helyreállítani a pártegységet, esélyük sem lesz a megerősödésre, s a szocialista párt eltűnhet a politikai színtérről.

A PSOE 187 ezer aktivistája vasárnap szavaz arról, kit tartanak alkalmasnak a párt vezetésére. Az ABC című konzervatív lap gyorsfelmérése szerint hajszállal Susana Díazt látták jobbnak a vitában, de a két fő esélyes fej-fej mellett végzett, Díazt 44,4 százalék, Sánchezt 43,7 százalék látta győztesnek. Patxi Lópezre 9,1 százalék voksolt.

Szerző