Előfizetés

Metróbaleset - Novemberig vizsgálják a Pillangó utcai ütközést

Novemberig várhatóan lezárja a tavaly decemberben a Pillangó utcai metrómegállónál történt baleset vizsgálatát az NFM Közlekedésbiztonsági Szervezet - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden.

Az eddigi legfontosabb megállapítások szerint a vonat berendezései megfeleltek a követelményeknek, a járművezető az előírt sebességet nem lépte túl. A szerelvénynek a balesetkor tapasztalt mértékű megcsúszása csak rendkívüli, extrém csúszós pályán, az időjárás kedvezőtlen alakulása esetén következhet be. A vizsgálat jelenlegi szakaszában egyeztetések folynak az üzemeltetővel és a gyártóval a hasonló események elkerülése érdekében szükséges intézkedésekről. 

A szervezet balesetvizsgálói meghallgatták az érintett személyzetet, az egyik sérültet, beszerezték és kiértékelték a rendelkezésre álló adatrögzítők adatait. Felvették a kapcsolatot a szerelvény üzembentartójával, gyártójának magyarországi képviselőivel, hazai beszállítójával; segítségükkel beszerezték a szerelvény részletes műszaki dokumentációját és további adatrögzítők adatait. Az említett szervezetek bevonásával és rendőrségi részvétellel éjszakai üzemben futáspróbákat tartottak a balesetben érintett és egy másik szerelvénnyel.

A 2-es metró vonalán a Pillangó utcánál tavaly december 5-én történt baleset, egy érkező metrószerelvény nekiütközött az előtte lévő, már az állomás peronja mellett álló vonatnak. A balesetben tízen megsérültek.

Nem sürgős az EP-nek Kovács Béla felfüggesztése

Publikálás dátuma
2017.05.16. 19:05
Kovács Béla a nemzetbiztonsági bizottság korábbi ülésén FOTÓ: Népszava
Az Európai Parlament (EP) nem kereste meg a Legfőbb Ügyészséget (LÜ) Kovács Béla (Jobbik) EP-képviselő mentelmi jogának újabb felfüggesztése miatt - mondta Fazekas Géza, az LÜ szóvivője újságírói kérdésre egy keddi háttérbeszélgetésen. 

Fazekas Géza ismertette: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján, fiktív gyakornoki foglalkoztatás gyanújával, költségvetési csalás miatt indult nyomozásban tavaly szeptemberben kérték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az EP korábbi, ugyancsak Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó döntése ugyanis csak a kémkedési ügyre vonatkozott. Mivel a mentelmi jog felfüggesztése konkrét bűncselekményhez kapcsolódik, újra kérniük kellett a mentelmi jog felfüggesztését - magyarázta. 

A szóvivő azt mondta: az EP-től annyi tájékoztatást kapott az ügyészség, hogy a jogi bizottság elé utalták az ügyet, ahol a raportőrt jelöltek ki. Arra az újságírói kérdésre, mennyiben nehezíti az eljárást, hogy ennyi idő alatt nem függesztették fel a képviselő mentelmi jogát, Fazekas Géza azt mondta: amíg nem függesztik fel a mentelmi jogot, nem járhatnak el, "meg van kötve a kezünk". Ez "nyilván nem segíti az eljárást" - hangsúlyozta.

Az LÜ korábban azt közölte, hogy a gyanú szerint Kovács Béla 2012-2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy emberrel, akik a szerződések szerint a képviselő mellett Brüsszelben több hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek. Az ügyészség szerint azonban a négy ember nem járt Brüsszelben, és ott nem dolgozott a politikusnak. Mindezzel Kovács Béla jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak - közölte még tavaly az ügyészség. 

A politikus mentelmi jogát egy másik ügyben függesztette fel az Európai Parlament tavaly október 14-én. Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat. A mentelmi jog felfüggesztését követően a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Bélát tavaly december 4-én. A politikus panasszal élt, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést is előterjesztett. A panaszt a Legfőbb Ügyészség elutasította.

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője arról tájékoztatott kedden, hogy az ügyben 2017. június 20-áig hosszabbították meg nyomozást.

500 dolgozójától válik meg a TEVA-gyár

Ábrahám Ambrus
Publikálás dátuma
2017.05.16. 18:58
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Fokozatosan jövő év végig bezárja gödöllői gyárát az izraeli kézben lévő Teva gyógyszergyár – tudta meg lapunk. Az elhatározásról kedd délután értesítették a dolgozókat. Paplanos Péter, a gyógyszeripari vállalat kommunikációs vezetője kora este megerősítette a Népszavának a döntést, annyiban azonban próbálta enyhíteni azt, hogy megjegyezte: ez egyelőre egy terv. Ebben az szerepel, hogy 500 dolgozót idén, további 200-at pedig jövő év végéig küldenek el az üzemből. Ezzel lényegében megszűnik a termelés a cég gödöllői egységénél.

Arra a kérdésünkre, hogy mi áll a háttérben annyit reagált: a vállalatcsoport globálisan szervezi át működését, s a globális igényekhez alakítja tevékenységét. Ennek a következménye a gödöllői lépés. Hozzátette, hogy ez a debreceni és a sajóbábonyi egységüket, valamint a társaság hazai kereskedelmi tevékenységét nem érinti, ezeken a területeken hasonló lépésekre nem kell számítani. (A helyzettel kapcsolatban késő délután kerestük a helyi önkormányzatot is, ám akit találtunk, ők nem tudtak a vállalat döntéséről.)

Paplanos Péter a leépítés és a gyárbezárás ütemezésével kapcsolatban csak annyit jegyzett meg: erről még nem tudnak pontos képet festeni. Először ugyanis az érdekképviselettel kell egyeztetni, s csak az után tudnak a részletekről beszélni. Előre láthatóan ebben a kérdésben június végére áll össze a részletes forgatókönyv. Az gödöllői gyáregység épületével kapcsolatban azért kérdésünkre kifejtette: egyelőre az az elképzelés, hogy új gazdája lesz az ingatlannak.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint váratlanul ért mindenkit a döntés. Jelezte: már dolgoznak azon, hogy előkészítsék az ilyenkor szokásos csomagokat a dolgozók számára. Szavai szerint sajnálatos, s nagyon szomorú a helyzet, ám a honi gyógyszeripar területén nagyon komoly szakemberhiány tapasztalható. Éppen ezért nem reménytelen, s komolyan bíznak abban, hogy a most elbocsátandók közül nagyon sokan a szakmán belül kapnak munkát. Ezzel együtt az érdekvédelem – lényegében a munkaadóval történő egyeztetésekkel egyidőben – már most azon dolgozik, hogy azok, akik más megoldásokban gondolkodnak a lehető legtöbb segítséget megkapjanak a vállalattól és az érdekképviselettől. A maguk részéről ennek érdekében minél hamarabb szeretnék megkezdeni az erről szóló egyeztetéseket a vállalat vezetőivel.

A kormány ígéri: segít a dolgozóknak
A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt figyelemmel kíséri a Teva Gyógyszergyár Zrt. elbocsátandó munkavállalóinak sorsát - ígéri közleményében a kabinet.
Az érintett Pest megyében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat április végi adatai szerint több mint 5200 betöltetlen versenypiaci álláshely volt, ami a vállalat munkavállalóinak mielőbbi elhelyezkedését nagyban megkönnyítheti.
Az OFA Nonprofit Kft. haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei kormányhivatallal, a szakszervezettel, illetve a leépítést bejelentő céggel, emellett mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében. 

Kapcsolódó
Óriási leépítés jöhet a TEVA-nál