Előfizetés

Szexbotrány - Bienerth: a sajtó aláássa az úszósportot

Publikálás dátuma
2017.05.16. 19:49
Bienerth Gusztáv, az úszószövetség elnöke FOTÓ: Vajda József
Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke éles hangvétellel, videóüzenetben reagált a szerinte a nyári, budapesti vizes világbajnokságot ért „támadásokra”.

A MÚSZ vezetője úgy fogalmazott, támadássorozat indult, amely alááshatja a magyar úszósportot, ha ezeknek a véleményeknek teret ad a sajtó.

„Hetente jelennek meg vádak és áskálódások, pedig a sportolóknak a világbajnokságra kell készülniük. Felhívnám a sajtó felelősségét ebben a kérdésben, ad-e teret olyan rágalmaknak, amelyek esetleg 7 évvel ezelőtti eseményeket melegítenek fel, ad-e helyet olyan véleményeknek, ahol a kérdésfeltételben már egy burkolt állítás és rágalom van” – mondta Bienerth.

Lapunk szombaton elsőként számolt be arról, hogy a debreceni úszóbajnokságon két fiatalkorú sportoló nemi aktusát telefonjával fölvette egy harmadik társuk, mindezt a lány tudta nélkül. A felvétel készítőjének klubja felbontotta a szerződését. Bienerth videóüzenetéből az derül ki, hogy mindenki árt az úszósportnak, aki erről beszámol…

Orbán focimániája - Elképesztő pénzszórásra készül a kormány

Publikálás dátuma
2017.05.16. 17:33
A Puskás Ferenc stadion a lebontás előtt - Az építkezésre 65,8 milliárd forintot különített el a kormány FOTÓ: Tóth Gergő
2010-ben még csak 66,8 milliárd forintot költött sporttámogatásra az állam, jövőre ennél majd négyszer többet, 237 millárdot költ – mutatott rá a 24.hu a jövő évre tervezett költségvetés alapján.

Hivatalba lépése óta az Orbán-kormány a három és félszeresére növelte az állami sporttámogatás összegét - ez derül ki a jövő évi és a 2010-es költségvetési adatokból. A számokból az is látszik, hogy a növekedés nem rögtön a Fidesz hatalomra jutásakor kezdődött: az első nagyobb ugrás 2013-ban volt, 2014-ben már 158,2 milliárd ment a sportra, azóta pedig nagyjából egyenletes a növekedés évről évre.

Az összeállításból egyértelművé válik, hogy más területekkel nem volt ilyen kegyes a kormány: oktatásra 2010-ben 2071 milliárd forint ment el, jövőre pedig 2342 milliárdot tervez erre a célra. Az egészségügyi kiadás 2397 milliárdról 2998 milliárdra nő: ez nagyjából 25 százalékos emelkedés, míg a sportnál 350 százalékos a bővülés

A sportberuházások közül a legnagyobb tétel jövőre a Puskás-stadion építése lesz, erre 65,8 milliárd forintot különített el a kormány – pontosan annyit, amennyit hat-hét éve még a teljes hazai sportélet kapott. Ám a stadion összköltsége ennél is több lesz: nettó 140, bruttó 190 milliárd.

A sport kivételezett helyzete egyébként abból is látszik, hogy az összes érvényesített adókedvezmény fele a sportcélú támogatás után járó összeg: tízszer annyi, mint amennyivel a filmgyártást segítik a cégek, és háromszorosa az előadó-művészet támogatására szánt pénzmennyiségnek - jegyzi meg a portál.

Zsarolóvírus - Kiderült, hány gép fertőződött meg hazánkban

Publikálás dátuma
2017.05.16. 17:12
Illusztráció: Thinkstock
Mindössze néhány száz eszközt fertőzött meg a WannaCry zsarolóvírus Magyarországon, mintegy 45 állami szervezetet ért támadás, de ezek, egy-két kivételtől eltekintve, nem jártak sikerrel - közölte az állami és önkormányzati szervek informatikai rendszereinek biztonságáért felelős Kormányzati Eseménykezelő Központ.

Az intézet arról is tájékoztatott, hogy további nagyszámú fertőzésre nem számít a közeljövőben, egészen addig, amíg a támadók a zsarolóvírus forráskódján nem változtatnak. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) folyamatosan nyomon követi az eseményeket, fogadja a támadásról a bejelentéseket, honlapján rendszeresen frissíti az információkat és az ügyfélköre részére technikai tanácsadást is nyújt - írták. Hozzátették: a tikosítással elérhetetlenné tett file-ok visszaállításában nem tudnak segíteni, mivel erre nincs ismert módszer, így csak a biztonsági mentések segítségével lehet visszaállítani az adatokat.

A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. közleményében a zsarolóvírus elleni küzdelemben a megelőzésre hívta fel a figyelmet, mivel a társaság szerint ez a leghatékonyabb módszer. Többek között ehhez nyújt segítséget a holland nemzeti rendőrség, az Europol, az Intel Security és a Kaspersky Lab együttműködésével tavaly létrehozott a NoMoreRansom.org weboldal, ahol a megelőzéshez hasznos információkat és a már megfejtett algoritmusú kártevők által okozott károk enyhítésére alkalmas megoldásokat gyűjtötték össze a szakértők - közölte a cég.

A Black CERT Biztonsági Központ a megelőzés érdekében egyebek között rendszeres biztonsági mentést javasol, minden nap végén online, valamint legalább heti egy offline mentést. Mindemellett fontos az operációs rendszerek folyamatos frissítése, ami nélkül internetezni legalább akkora felelőtlenség, mint viharos időben mentőmellény nélkül vízre szállni - fogalmazott az intézet.

Az ESET és a szintén IT-biztonsággal foglalkozó Sicontact Kft. közös közleményében egyéb megelőző lehetőségként említi, hogy a felhasználók ne nyissák meg az ismeretlen feladótól érkezett e-mailekben a mellékletet, főleg, ha ez tömörített állomány. Ha valaki mégis megnyitja, akkor ellenőrizze, hogy valóban valós tartalom érkezett, ami történhet akár a feladó ellenőrzésével is - hangsúlyozták.