U17 - Nem vallott kudarcot a válogatott

Publikálás dátuma
2017.05.17. 07:53

Hatodikként zárt az Európa-bajnokságon a magyar U17-es válogatott, így nem lesz ott a korosztályos világbajnokságon.

Visszavágtak a franciák a csoportkörben elszenvedett vereségért, hiszen tegnap a gólkirály-jelölt Gouiri találatával 1-0-ra legyőzték Magyarország csapatát a kontinenstorna zágrábi helyosztóján. Mindez azt jelenti, hogy Szélesi Zoltán szövetségi edző együttese hatodikként fejezte be szereplését, így nem tudta – a korosztály történetében először – kivívni a részvételt az októberi vb-n.

Szélesi Zoltán, szövetségi edző: "Az én szememben a srácok megnyerték a mai találkozót – mondta a Nemzeti Sportnak Szélesi Zoltán. – Az első meccstől az utolsóig büszke vagyok rájuk, a franciák ellen is jól futballoztak, mi irányítottuk a játékot, az ellenfélnek mindössze egy-két lehetősége volt, azok is az eladott labdáink után alakultak ki."

„A csoportmeccseken (ezeket az úgynevezett elitkörben játszották, a kvartett győzteseként jutott ki a válogatott az Eb-re – a szerk.) nem láttam ennyire jól játszani a csapatot, mint Horvátországban, ezzel számomra meglepetést okoztak. Attól függetlenül, hogy nem sikerült elérni az 5. helyet, a keddi mérkőzésen is voltak olyan periódusok, amikor a francia válogatottat odaszorítottuk a kapujához, ez pedig biztató. Remek korosztály ez” – nyilatkozta a Népszavának Lisztes Krisztián, aki jelenleg a Ferencváros utánpótlás szakmai-koordinátoraként tevékenykedik. – Fizikálisan, mentálisan nagyon jól bírták a srácok, úgyhogy azt gondolom, ebből a korosztályból van néhány olyan játékos, aki szép karrier előtt állhat. Hosszú még az út, a következő egy-két év lesz igazán fontos a későbbi karrierjük szempontjából. Jól teljesítettek a fiúk, büszkék lehetünk rájuk, ők is magukra. Kis szerencsével lehetett volna jobb és rosszabb is a szereplés, összességében azonban ez az eredmény reális – összegzett a korábbi 49-szeres válogatott labdarúgó.

Lisztes úgy gondolja, a két győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel záró nemzeti csapat Horvátországban bizonyította, hogy nem érdemtelenül harcolta ki az Eb-részvétel jogát, az együttessel kapcsolatban pedig kiemelte: tagjai csapatként dolgoztak, ráadásul bátor futballal érték el eredményeiket.

A szakember érdeklődésünkre arra is válaszolt, hogy meglátása szerint min múlhat egy-egy ígéretes, 16-17 éves labdarúgó karrierjének kiteljesedése. „A további jó munkán, hiszen a foci is a folyamatos jó munkáról szól. A jó választásokon; azon, hogy ki hova, melyik klubhoz kerül, s ott hogyan fejlődik tovább. Az Eb-n szereplő kerettagok lassan már a felnőtt focihoz közelítenek, az ő korukban egyre inkább a teljesítmény és az eredményesség fog számítani. Rengeteg munka vár még a csapattagokra, ám egyelőre jó úton járnak, ez több játékosnál is látható.”

Az U17-es válogatott 11 év után mutatta meg magát ismét nemzetközi megmérettetésen.

Az U17-es magyar válogatott szereplése az Eb-n
Csoportmérkőzések:
05.03. – Magyarország–Franciaország 3-2 (1-1)
Magyar gólszerzők: Csoboth Kevin (38., 41.), Bencze Márk (52.)
05.06. – Skócia–Magyarország 1-1 (1-0)
Gól: Szerető Krisztofer (52.)
05.09. – Feröer-szigetek–Magyarország 0-4 (0-3)
Gólszerzők: Torvund Alexander (24., 29.), Szoboszlai Dominik (26., 48.)
Negyeddöntő:
05.12. – Magyarország–Törökország 0-1 (0-1)
Az 5. helyért:
05. 16. – Magyarország–Franciaország 0-1 (0-1)

Szerző

Halovány lilák

Publikálás dátuma
2017.05.17. 07:52
Nem állnak jól az újpestiek FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Megszakítás nélkül a 111. idényét futja a magyar labdarúgás élvonalában a liga történetének harmadik legsikeresebb együttese, a 20-szoros bajnok Újpest. A Ferencváros 2006-os visszasorolása miatt ez kuriózum, hiszen azóta is az IV. kerület csapata az egyetlen, amely ilyen páratlan sorozattal büszkélkedhet. A jelen azonban kevésbé fényes.

Az együttes évek óta képtelen odaérni a bajnokságban a nemzetközi kupaindulást garantáló helyekre. Noha 2017 tavaszán ez volt a cél, a kitűzésekkel ellentétben a 31. játéknap után még az is meglehet, hogy a következő idényt nem a legmagasabb osztályban kezdik a lilák – ettől pillanatnyilag négy pont választja el a csapatot.

A patinás egylet vesszőfutásának – mint általában a kudarcoknak – több tényezője van. Ezek közül az elsődleges nyilvánvalóan az egyesületet sújtó átigazolási tilalom, amelynek köszönhetően tavaly nyáron és idén télen sem csatlakozhattak új játékosok a csapathoz.

Ennek tudatában sokan már az idény kezdetén biztos kiesőként emlegették a lila-fehéreket, ám a csapat rácáfolt a kétkedőkre: bár volt időszak az ősszel, amikor egyhuzamban kilenc találkozón maradt nyeretlen az Újpest, a tavaszi szezon elején még arra is volt sansz, hogy a dobogós csapatokat vegye üldözőbe a gárda. Ennek lehetősége éppen a Ferencvárossal szemben 1-0-ra elveszített találkozó után szállt tova – mint azóta kiderült, ebben az évadban végérvényesen.

Pedig az ősi riválist már újra saját otthonában, a Szusza Ferenc Stadionban fogadhatta az együttes. Az elhúzódó, sokszor már-már követhetetlen felújítási munkálatok kárvallottjaként vidéki albérletbe kényszerülő Újpest a megszokott közegben sem táltosodott meg: a Megyeri úti visszatérés óta két döntetlen mellett négy vereség a lila-fehér mérleg házigazdaként.

Az utolsó lehetőség a javításra vendéglátóként szombaton, a Haladással szemben adódik, ám a szurkolók már a legrosszabbra gondolnak. A Mildenberger utca környékén azt számolgatják, hogy amennyiben akkor sem sikerül pontot szerezni, azzal nemcsak tovább duzzad az immáron három vereséget számláló negatív széria, hanem a presztízsnél is nagyobb téttel bír majd az idényzáró, amely az Üllői útra szólítja a kedvenceket.

Igazán közel a kieséshez egyébként legutóbb az 1992/1993-as kiírás végén állt az Újpest, amely akkor a Hatvan ellen kínkeservesen, egy összesítésben 2-1-re megnyert osztályozó útján vívta ki a bennmaradást. Érdekes egybeesés, hogy éppen akkor, tehát 24 éve volt utoljára bajnok az a Kispest Honvéd, amelynek mai megfelelője, a Budapest Honvéd újra az aranyérem közelében van…

Válaszok nélkül
Az Újpest gyengélkedése kapcsán hétfő délután kerestük a klub sajtóosztályát, kérdéseinkre azonban lapzártánkig nem érkezett válasz.

Az NB I állása:

1. Budapest Honvéd 31 18 5 8 49-28 59

2. Videoton 31 17 8 6 61-26 59

3. FTC 31 13 10 8 51-40 49

4. Vasas 31 14 6 11 47-38 48

5. Paks 31 11 11 9 38-33 44

6. Haladás 31 12 7 12 40-42 43

7. Újpest 31 9 12 10 45-48 39

8. Debrecen 31 10 8 13 37-40 38

9. DVTK 31 10 6 15 38-55 36

10. Mezőkövesd 31 9 9 13 35-51 36

11. MTK Budapest 31 8 11 12 25-35 35

12. Gyirmót 31 4 9 18 18-48 21

Szerző

Népzeneoktatás ünnepe a Krúdy-negyedben

Május 19-én és 20-án (pénteken és szombaton) hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Magyar Népzeneoktatás Ünnepét az óbudai Krúdy-negyedben – tájékoztatta a Népszavát Szerényi Béla, a szervező Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, a Magyar Hangszermíves Céh elnöke.

Az Óbudai Társaskörben rendezendő nyitókoncert előtt felavatják a 2015-ben elhunyt Kobzos Kiss Tamás emlékhelyét, Raffay Dávid szobrász és Monus Béla népi iparművész alkotásait. Szombaton a Fő téren, a Zichy kastélykertben és a Kobuci kertben délelőtt tíztől este tízig tartanak a programok: alap-, közép- és felsőfokon népzenét tanuló növendékek mellett a Hurdy Gang, Herczku Ágnes (ének) és a Nikola Parov Quartet, Balogh Kálmán (cimbalom) triója, valamint Virágvölgyi Mária és a Hölgykorszorú lép színpadra.

Új koncertcimbalmot is felavatnak, és megrendezik a nagykunsági citeravirtuózról és hangszerkészítőről elnevezett Tuka Zsigmond Országos Citeraversenyt. Az Esernyős Óbudai Kulturális Pont eközben Néphagyományok az óvodában címmel tart országos művészetpedagógiai konferenciát. A kiegészítő programok között ÖrömZeneTér (aprók táncháza), valamint kézműves vásár, mesterség- és könyvbemutatók szerepelnek.

Szerző