Matolcsyéknak százmilliókért dolgozik a volt Orbán-szóvivő lánya

Publikálás dátuma
2017.05.17 07:04
Illusztráció: Népszava
Kétszáztizenhárommillió forintért rendezvényszervezési, konferenciaszervezési és kapcsolódó szolgáltatásokat rendelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban. 

A gyorsított közbeszerzési eljárással kiválasztott Akció BTL Kft.-t 30 hónapra szóló keretszerződéssel bízza meg az MNB. A tendergyőztes Akció BTL Kft.- 2011-ben alapította Borókai Flóra Sára. A cég egyszemélyes tulajdonos ügyvezetője, Borókai Gábornak, az első Orbán-kormány szóvivőjének lánya. Az MNB 2016-ban ugyanezen tárgyban írt ki közbeszerzést, azt az eljárást azonban visszavonta. Mivel a megkötendő szerződés teljesítésének időpontjaira, időtartamára vonatkozó igény változatlanul fennállt, ezért döntött a gyorsított eljárás kiírásáról.

Az Akció BTL-nek nem ez az első sikeres szereplése Matolcsyék közbeszerzési felhívásain. 2014. januárban szintén a jegybank rendezvényszervezési tenderét hódította el, annak az értéke 200 millió forint volt. Az Akció MNB-s karrierje 2013-ban kezdett felívelni 20 millió forintot meghaladó megbízással. Akkor hirdetmény nélküli eljáráson választották ki egyetlen ajánlattevőként a jegybank konferencia- és rendezvényszervezési feladataira. A 24,9 milliós szerződésről az RTL Klub 2014 novemberében megjegyezte, ez éppen alatta volt a 25 milliós határnak, ami már nyílt közbeszerzéssel járt volna. A cég honlapja alapján a híradóban akkor azt közölték, az Akció 2012-ben kezdett dolgozni az MNB-nek, dolgozói családi napot és mikulás rendezvényt, múzeumok majálisát szervezték, de ők rendezték a 4-es metró 2014. márciusi avatóünnepségét.

Ezúttal az MNB három területen számít az Akció BTL Kft. munkájára. A belső, gyerekprogramokkal ellátott dolgozói rendezvények és csapatépítő programok szervezésében. Teljes körű vagy részleges konferencia és egyéb rendezvények szervezésében – ebből évente legalább 35-öt tartanak. Valamint legalább 3 nemzetközi szintű protokoll esemény szervezésében. Utóbbi esetében a legnagyobb várható létszám 500 fő, az előbbieknél 300 illetve 1300 fő lehet.

Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart májusban

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:26
Fotó: Vajda József
Karbantartás miatt, május 13-tól 26-ig.
A lezárás idején a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más pályaudvarokra és állomásokra kerül át. A MÁV jelezte: a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére és indítására a vasúttársaság olyan menetrendet alkotott, amit összehangolt a Kelenföld-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel. A lezárás érinti a többi közt a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalat. Felhívták a figyelmet: a lezárással kapcsolatos információk elérhetők a mav.hu/keleti oldalon. A Keleti pályaudvar teljes lezárásakor olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom - olvasható a közleményben. Azt írták: több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron "javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma". Úgy folytatták: a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökken a műszaki üzemzavarok száma. Részletezték: a két hét alatt javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, és a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat. Karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba, lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.
Szerző

Az utcákról eltüntetett címlappal tiltakoztak a HVG-sek a cenzúra ellen

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:17

Fotó: HVG/ Reviczky Zsolt
Ők maguk mutatták meg azt, amit plakátként, hirdetésként már nem fogunk látni.
A Széll Kálmán téren mutatták meg azt, amit plakáton már fogunk látni.
"A sajtószabadság kicsi szigetekbe vonult, szorult vissza, a hirdetési piacot teljes mértékben eltérítették a lakájmédia irányába, és most ezt a csatornát is el akarják zárni.”
Hozzátette, politikai megrendelésre bontották fel velük a szerződést, más érdemi magyarázata, oka nincs annak, hogy a HVG címlapjait nem tűrték el többé a kormányközeli kézbe került plakátcégnél. A Mahir amúgy azzal indokolta a szerződésbontást, hogy a cég nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig az érdekeivel ellentétes.  Éppen ma jött ki egyébként a Riporterek Határok Nélkül friss sajtószabadság-rangsora, amelyen Magyarország tavalyhoz képest 14 helyet zuhanva már csak a 87. pozíciót foglalja el a 180 ország között.
Témák
HVG
Frissítve: 2019.04.18 18:18