Matolcsyéknak százmilliókért dolgozik a volt Orbán-szóvivő lánya

Publikálás dátuma
2017.05.17 07:04
Illusztráció: Népszava
Fotó: /
Kétszáztizenhárommillió forintért rendezvényszervezési, konferenciaszervezési és kapcsolódó szolgáltatásokat rendelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban. 

A gyorsított közbeszerzési eljárással kiválasztott Akció BTL Kft.-t 30 hónapra szóló keretszerződéssel bízza meg az MNB. A tendergyőztes Akció BTL Kft.- 2011-ben alapította Borókai Flóra Sára. A cég egyszemélyes tulajdonos ügyvezetője, Borókai Gábornak, az első Orbán-kormány szóvivőjének lánya. Az MNB 2016-ban ugyanezen tárgyban írt ki közbeszerzést, azt az eljárást azonban visszavonta. Mivel a megkötendő szerződés teljesítésének időpontjaira, időtartamára vonatkozó igény változatlanul fennállt, ezért döntött a gyorsított eljárás kiírásáról.

Az Akció BTL-nek nem ez az első sikeres szereplése Matolcsyék közbeszerzési felhívásain. 2014. januárban szintén a jegybank rendezvényszervezési tenderét hódította el, annak az értéke 200 millió forint volt. Az Akció MNB-s karrierje 2013-ban kezdett felívelni 20 millió forintot meghaladó megbízással. Akkor hirdetmény nélküli eljáráson választották ki egyetlen ajánlattevőként a jegybank konferencia- és rendezvényszervezési feladataira. A 24,9 milliós szerződésről az RTL Klub 2014 novemberében megjegyezte, ez éppen alatta volt a 25 milliós határnak, ami már nyílt közbeszerzéssel járt volna. A cég honlapja alapján a híradóban akkor azt közölték, az Akció 2012-ben kezdett dolgozni az MNB-nek, dolgozói családi napot és mikulás rendezvényt, múzeumok majálisát szervezték, de ők rendezték a 4-es metró 2014. márciusi avatóünnepségét.

Ezúttal az MNB három területen számít az Akció BTL Kft. munkájára. A belső, gyerekprogramokkal ellátott dolgozói rendezvények és csapatépítő programok szervezésében. Teljes körű vagy részleges konferencia és egyéb rendezvények szervezésében – ebből évente legalább 35-öt tartanak. Valamint legalább 3 nemzetközi szintű protokoll esemény szervezésében. Utóbbi esetében a legnagyobb várható létszám 500 fő, az előbbieknél 300 illetve 1300 fő lehet.

2017.05.17 07:04

Vezéráldozat a kincstári sakktáblán

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:42

Fotó: Népszava/
Leváltották a Magyar Államkincstár (MÁK) Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának (NYUFIG) szakmai igazgató-helyettesét – értesült a Népszava több kincstári forrásból.
Gondán Csaba lefokozását ugyan hivatalosan nem erősítette meg a szervezet sajtóirodája, de ezen nem lepődtünk meg, hiszen a múlt pénteki nyugdíj-átutalási botrány óta lapunk egyetlen kérdésére sem válaszoltak. Informátoraink szerint a több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász azért kerül alacsonyabb beosztásba, mert valakit meg kellett nevezni a példátlan technikai hiba felelőseként, miután Varga Mihály vizsgálatot indított az ügyben. A pénzügyminiszter ezt kedden Mesterházy Attila szocialista képviselő kérdésére válaszolva jelentette be. Az ügyben a MÁK vezetői nem álltak a nyilvánosság elé sem aznap, amikor nyugdíjasok tömege hiába várta bankja bejáratánál a megszokott kora reggeli időpontban, hogy pénzt vehessen fel a számlájára érkező nyugdíjából, sem pedig később, amikor egyértelművé vált, hogy a technikai hiba a kincstár központi informatikai rendszerében lépett fel. A szervezet azóta is kitart amellett, hogy a számlákon a lakossági pénzintézetek a jogszabályban rögzített napon éjfélig jóváírták az összegeket, tehát nem is történt semmi rendkívüli. Márpedig a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság korábbi vezetője, Barát Gábor lapunk kérdésére határozottan kijelentette, hogy az utóbbi negyed században ilyen csúszásra egyszer sem volt példa. A dátumot pedig csak a bankok dolgozóinak túlmunkájával sikerült tartani, a portfolio.hu magyarázata szerint az átutalások több csomagban érkeztek a pénzintézetekhez, amelyek még este 7 óra körül is fogadtak, és 21 óra után is jóváírtak az ügyfelek számláján tranzakciókat, amire szintén nem igen volt példa korábban. Több szakértő is arról beszélt az elmúlt napokban, hogy a MÁK központi rendszerében volt baj, a nyugdíjfolyósítótól időben és pontosan megérkeztek az összes számlás nyugdíjas adatai, de a kincstári rendszer hibájából az információk nem jutottak el az utalási lánc következő szereplőjéhez, a Giro Zrt-hez, amelynek feladata a kifizetéshez szükséges információk szétküldése a pénzintézeteknek. Innen nézve teljesen érthetetlen Gondán Csaba eltávolítása a folyósítási igazgató-helyettesi székből, hisz a hozzá tartozó feladatokat hibátlanul oldották meg a NYUFIG dolgozói. A Váci úton (a folyósító irodaházában) azt gondolják a munkatársak, hogy a lépéssel a kincstári vezérkar a Hold utcai központ működési hibáit akarja takargatni.
2019.01.18 14:42

Hétvégén visszatér a téli idő, többfelé hó is eshet

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:35

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Néhol -8 foknál is hidegebb lehet szombaton. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között alakul.
A hidegfront mögött visszatér a téli idő: átmenetileg szárazabb, majd ismét nedvesebb levegő érkezik. Szombat hajnalban ezért dél felől felhősödés kezdődik, késő délutánra pedig északkeleten is megvastagszik a felhőzet, és este délen már havazhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között alakul, de az Északi-középhegység derült, szélvédett völgyeiben, illetve az északkeleti határvidék hóval borított tájain ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. 
Vasárnap erősen felhős vagy borult idő várható, majd északon és nyugaton szakadozhat a felhőzet. Főként délen és keleten számíthatunk több helyen havazásra, hószállingózásra, a délkeleti megyékben átmenetileg havas eső is lehet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű.
2019.01.18 14:35