Matolcsyéknak százmilliókért dolgozik a volt Orbán-szóvivő lánya

Publikálás dátuma
2017.05.17 07:04
Illusztráció: Népszava
Kétszáztizenhárommillió forintért rendezvényszervezési, konferenciaszervezési és kapcsolódó szolgáltatásokat rendelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban. 

A gyorsított közbeszerzési eljárással kiválasztott Akció BTL Kft.-t 30 hónapra szóló keretszerződéssel bízza meg az MNB. A tendergyőztes Akció BTL Kft.- 2011-ben alapította Borókai Flóra Sára. A cég egyszemélyes tulajdonos ügyvezetője, Borókai Gábornak, az első Orbán-kormány szóvivőjének lánya. Az MNB 2016-ban ugyanezen tárgyban írt ki közbeszerzést, azt az eljárást azonban visszavonta. Mivel a megkötendő szerződés teljesítésének időpontjaira, időtartamára vonatkozó igény változatlanul fennállt, ezért döntött a gyorsított eljárás kiírásáról.

Az Akció BTL-nek nem ez az első sikeres szereplése Matolcsyék közbeszerzési felhívásain. 2014. januárban szintén a jegybank rendezvényszervezési tenderét hódította el, annak az értéke 200 millió forint volt. Az Akció MNB-s karrierje 2013-ban kezdett felívelni 20 millió forintot meghaladó megbízással. Akkor hirdetmény nélküli eljáráson választották ki egyetlen ajánlattevőként a jegybank konferencia- és rendezvényszervezési feladataira. A 24,9 milliós szerződésről az RTL Klub 2014 novemberében megjegyezte, ez éppen alatta volt a 25 milliós határnak, ami már nyílt közbeszerzéssel járt volna. A cég honlapja alapján a híradóban akkor azt közölték, az Akció 2012-ben kezdett dolgozni az MNB-nek, dolgozói családi napot és mikulás rendezvényt, múzeumok majálisát szervezték, de ők rendezték a 4-es metró 2014. márciusi avatóünnepségét.

Ezúttal az MNB három területen számít az Akció BTL Kft. munkájára. A belső, gyerekprogramokkal ellátott dolgozói rendezvények és csapatépítő programok szervezésében. Teljes körű vagy részleges konferencia és egyéb rendezvények szervezésében – ebből évente legalább 35-öt tartanak. Valamint legalább 3 nemzetközi szintű protokoll esemény szervezésében. Utóbbi esetében a legnagyobb várható létszám 500 fő, az előbbieknél 300 illetve 1300 fő lehet.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző