Botka: visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat

A 13. havi nyugdíj visszaadását, az egészségügyi és a gyógyszerellátás rendszerének teljes újragondolását, a nyugdíjminimum emelését, biztonságot nyújtó rokkantnyugdíjat ígért az MSZP miniszterelnök-jelöltje az országos nyugdíjas parlament szerdai rendezvényén.

Botka László arról beszélt, hogy 2010 után a kormányon lévők "nemhogy visszaadták a 13. havi nyugdíjat, hanem elvettek még egyet". "Mi vissza fogjuk adni a 13. havi nyugdíjat" - fogalmazott, a svájci indexáláshoz visszatérést, az öregségi nyugdíjminimum megduplázását, a 100 ezer forint alatti juttatások esetében "érdemi korrekciót", valamint a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének megteremtését ígérve.

A politikus szerint Magyarországon az elégedetlenség egyre nagyobb, az emberek mind kiszolgáltatottabbak a rendszernek. Sokan egyre kevésbé bíznak abban, hogy a mai politikusok megoldást adnak problémáikra, ám éppen az idősek azok, akik kisebb arányban mondanak le a változtatás igényéről - jegyezte meg.

Az idősek megéltek már néhány változást, tudják, minden lehetséges, tudják, hogy az öröknek gondolt rezsimek is véget érnek egyszer - mondta a szocialista politikus az Országház felsőházi termében tartott, a Táncsics Alapítvány által szervezett rendezvényen. Megemlítette, hogy aki ehhez a korosztályhoz tartozik, az "látott már radikális fiatal politikust milliárdos oligarchává válni, látta már a szabadság legnagyobb hirdetőjét zsarnokká fejlődni".

Botka László hozzátette: az a céljuk, hogy minél több "tapasztalt polgár" álljon társadalmi igazságosságot hirdető pártprogramjuk mellé. Országjárásán azt tapasztalta, hogy egyre nagyobb a reménytelenség és a kiábrándultság, az emberek pedig félnek a holnaptól - mondta. Milliók küzdenek mindennapi megélhetési problémákkal, százezer ember nyugdíja alig ötvenezer forint vagy ennél is kevesebb, az idősek felének juttatása pedig százezer forint alatt marad - sorolta, azt a következtetést vonva le, hogy Magyarországon ma egymilliónál több nyugdíjas szegénységben él.

Ez így nem mehet tovább. Elfogadhatatlan, hogy az állam nem nyújt segítséget azoknak, akik egy életen át kemény munkával keresték meg a kenyerüket - jelentette ki Botka László, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a nyugdíjminimum kilenc éve 28 500 forint, miközben Szlovákiában harminc év munka után, átszámítva 80 ezer forint ez az összeg. A célunk, hogy felszámoljuk az igazságtalanságot, és végre a társadalom minden tagja megkapja az őt megillető elismerést - fogalmazott az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Szerző
2017.05.17 12:47

Blokád alá vette az ellenzék a parlamenti pulpitust

Publikálás dátuma
2018.12.12 10:30

Fotó: / Molnár Ádám
Összellenzéki blokáddal próbálják megakadályozni, hogy elindulhasson a fideszes törvénygyár.
Közel 20 ellenzéki képviselő foglalta el szerdán reggel a parlamentben a házelnöki pulpitust, ezzel próbálják megakadályozni, hogy a kormánypárti kétharmad megszavazza a rabszolgatörvényt és a közigazgatási bíróságok felállítását.
Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője élőben is követi, ahogy többek között Szél Bernadett, Tóth Bertalan, Mellár Tamás, Vadai Ágnes blokkolja a pulpitus két oldalát és négy lépcsőjét. Hírek szerint a terembe készül az országgyűlési őrség is, hogy felszámolja a blokádot - a kormánypárti képviselők jelen vannak, Orbán Viktor némi késéssel érkezett meg.
Az ellenzék így már félórája blokkolja a parlamenti szavazást, miközben szelfiznek, élő közvetítést vagy éppen interjút adnak. A Jobbik a Pénzügyminisztérium előtt már bemutatott molinóval tiltakozik, még nem csatlakoztak a pulpitust elfoglaló csoporthoz.

Orbán: szeretném végezni a munkámat

Tordai Bence videóinterjút próbált készíteni a miniszterelnökkel, hogy miért akarják megszavazni a rabszolgatörvényt, mikor azt, a lakosság 85 százaléka (a valós szám 83  százalék) is ellenzi. „Szeretném végezni a munkámat” - válaszolt mosolyogva, de nem az eredeti kérdésre Orbán Viktor, akit Kocsis Máté próbált kimenteni szorultnak tűnő helyzetéből.
2018.12.12 10:30
Frissítve: 2018.12.12 10:58

Készenléti rendőrök vették körbe a Parlamentet

Publikálás dátuma
2018.12.12 10:15
Rendőrautók sorakoznak az Alkotmány utcában
Fotó: / Molnár Ádám
Teljes rendőri készültség előzi meg a rabszolgatörvény elfogadását, a Képviselői Irodaházat is közrefogják a rendőrök.
Több száz méter hosszan állnak készenléti rendőrök a Képviselői Irodaház és a Parlament épülete között a Széchenyi rakparton, sorfalat állítottak fel a Pesti alsó rakpart az Országház mellett futó szakaszán is.
A fokozott készültség valószínűleg a parlamenti ülésnek szól, szerdán fogadják el ugyanis a közigazgatási bíróságok felállítását és az agrártörvény módosítását – valamint a rabszolgatörvényt is, amivel 400 órára emelik a vállalható túlórák számát, egyértelműen a munkaadók kérésére. 
2018.12.12 10:15
Frissítve: 2018.12.12 10:26