Határrendészeket vettek őrizetbe

Hivatali vesztegetés elfogadása miatt vettek őrizetbe több, a Röszkei Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészt, az ügyészség tíz ember esetében indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Keresztes Imre főügyész azt írta, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult nyomozás adatai szerint a röszkei határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészek rendszeresen kértek és fogadtak el a Magyarország területéről kilépő, illetve ide belépő külföldi állampolgároktól jogtalan előnyért készpénzt, amelynek összege alkalmanként változó volt.

A gyanúsítottak beosztotti állománykategóriába tartoznak, vezető beosztású vagy tiszti rendfokozatú rendőr nincs köztük. A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn és kedden a Készenléti Rendőrség munkatársainak közreműködésével számos helyszínen tartott házkutatást, ezek során nagy összegű készpénzt - forintot és valutát - foglalt le. A főügyészség 32 rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük többen beismerték a bűncselekmény elkövetését.

Az ügyben 10 rendőrt vettek őrizetbe, az ügyészség indítványozta az előzetes letartóztatásukat, tekintettel arra, hogy a bűncselekményt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, így fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, emellett a gyanúsítottak jelenléte az eljárási cselekményeknél másképp feltehetően nem lenne biztosítható, valamint a katonai büntetőeljárásban meghatározott speciális, szolgálati és fegyelmi okból sem hagyhatók szabadlábon. A gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa még szerdán dönt.

Szerző

Fashion Week Ausztrália - Nézegesse!

Publikálás dátuma
2017.05.17. 12:35

KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT! - FOTÓK:  REUTERS / JASON REED

Az ókorban a divatot diktáló görögök ( a rómaiak ruházatán érzékelhető volt a görög hatás) öltözete bő, levegős, a test köré művészien redőzött textília volt, amelynek fő díszítő eleme az egyedi redőzés és az övrész. A szövött anyagokat lenből, gyapjúból, pamutból készítették. Kedvelték a telt erős színeket, és gyakran használtak szalagokat díszítésre. Vagyis már akkor is divatoztak. A divat néha szörnyű, néha ostoba, néha rasszista, néha liberális, máskor meg konzeravatív, sőt: van, amikor durva politikai törekvések szolgálatába áll. Egyszóval ilyen meg olyan, de VAN. És vélhetőleg lesz is. Most épp Ausztráliában tartották meg a divat élvonalába tartozó, a gyakran már abszurdba hajló kreációknak is teret adó fashion weeek-et. Az egy-egy ilyen eseményen felbukkanó költemény - eltüntetve a vadhajtásokat - szelidített formában, vagy épp csak-egy-egy újszerű megoldású részletében később feltűnhet a hétköznapi viseltben is. 

Szerző

Divat lett a villanypásztor

Publikálás dátuma
2017.05.17. 12:08
Thinkstock illusztráció
Egyre többen kerítik körbe villanypásztorral a földjeiket, de arra is sok példát találni, hogy a kerítést szerelik fel elektromos védődrótokkal – írja a Délmagyarország.

A napokban futott végig a hír a sajtón, hogy a magyar-szerb határon áramot vezettek a kerítésbe, emiatt egy munkás megsérült. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az európai uniós előírásoknak megfelel a határzárba épített elektromos rendszer, emberi életre nem veszélyes. Vagyis valószínűleg ott is villanypásztort használnak.

Jóval többen vásárolnak villanypásztort, mint tíz évvel ezelőtt, amióta mi is foglalkozunk az árusításával – mondta a lapnak egy kereskedő, akinél kapható a villanypásztor tizenöt Joule ütőerőig, ahogy a szakember fogalmaz, aki teljesen veszélytelennek tartja a szerkezetet. A tizenöt Joule erősség a maximum, ami átfuthat a drótokon, az áramforrástól függetlenül. Magyarul, nem „tekerhet rá” senki annál többet, mint amennyit elbírnak a drótok. A helyi nagygazdálkodók szerint pedig egyszerűen olcsósága miatt terjedt el az ilyen őrzés: nem kell pásztort fogadni..

Az élőerős őrzés töredékéért tudják üzemeltetni az elektromos védőberendezést emberi életre egyik sem veszélyes, teljesen szabvány szerinti szerkezetek. az őrzés három havi költségébe kerül, majd ezt követően pár ezer forint havonta a fizetnivaló. A magántulajdonú, természetvédelmi területen kívül eső földet bárki körbekerítheti villanypásztorral – a környezetvédelmi területen kell csupán engedélyt kérni erre. Villanypásztorokat forgalmaznak állattenyésztési üzletekben is, ám a kereskedelmi forgalomba hozott terméket engedélyeztetni kell. Igaz, sokan maguknak eszkábálnak ilyet.

A cikkből az is kiderül, hogy a villanypásztorokat – legyenek bár házi barkácsolásúak – a Hírközlési Felügyelet feladata ellenőriznide többnyire akkor van dolguk, ha egy ilyen szerkezet más elektromos berendezés működését zavarja.

Szerző