Előfizetés

Az LMP a kibervédelmi intézet vezetőinek meghallgatását kezdeményezi

Az LMP minél előbb tájékozódni akar arról, hogy milyen előkészületeket tesz a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a jövőre esedékes országgyűlési választások tisztaságának védelméért - írja közleményében Szél Bernadett, a Nemzetbiztonsági bizottság tagja, az LMP társelnök-frakcióvezetője.

Az amerikai és a francia elnökválasztásokat követően egyértelművé vált, hogy a politikában a kibertámadások jelentette veszély új valóságot teremtett, és ez alól sajnos korántsem biztos, hogy hazánk kivételt jelent majd. A múlt hét folyamán Magyarországot is elérő zsarolóvírus szintén arra figyelmeztet, hogy saját kibervédelme megerősítését egyetlen ország sem spórolhatja meg. Szél Bernadett ennek kapcsán kezdeményezi, hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetői számoljanak be a nemzetbiztonsági bizottság előtt a választások előtti kibervédelmi intézkedések állásáról.

Csatornapénzt csatornáztak be Orbán apjához?

Publikálás dátuma
2017.05.17. 13:33
Orbán Győző bányája - Népszava fotó/Vajda József
Miután a miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek a cége, a Dolomit Kft. az Érden és környékén zajló csatornaépítéshez, majd a budapesti szennyvízberuházáshoz is szállított aknaelemeket, részt vett a közel 25 milliárd forintos költségvetésű, húsz települést érintő tápiómenti csatornázási projektben is – tárta fel a Direkt36, melyből a hvg.hu idéz.

A lap azt írja, a tápiómenti csatornázás projektdokumentációjából kiderül, hogy több, az állami közbeszerzéseken jól szereplő építőipari cég is csatornázási elemek beszállítójaként alkalmazta az Orbán-céget: az Euroaszfalt Kft., az A-Híd Zrt. és a Penta Kft. annak ellenére rendelték meg a Dolomit Kft. aknaelemeit, hogy azok piaci források szerint drágábbak a konkurencia termékeinél, igaz, többek szerint a minőségük is jobb. A tápiómenti települések 2010 elején nyertek 24,8 milliárd forintos támogatást a csatornázásra, ebből 84 százalékot fizetett az Európai Unió. A beruházáshoz a lakosságnak is hozzá kellett járulnia, az önrész egy vagy két részletben fizetve 265 ezer forint volt ingatlanonként.

A tápiósági beruházás több tucat szállítólevele szerint a Dolomit Kft. 2013-ban és 2014-ben több száz tonna aknaelemet – különböző típusú aknagyűrűket, aknafenék elemeket és aknaszűkítőket – szállított a térségben fekvő Úri, Jászfelsőszentgyörgy és Farmos községek csatornázásához. Egyéb dokumentumok pedig azt is egyértelművé teszik, hogy a cég aknaelemeit felhasználták Tápiószele csatornázásához is.

A Dolomit Kft. bevétele 2012 és 2015 között közel kétszeresére, míg adózott eredménye több mint háromszorosára nőtt, de azt nehéz megbecsülni, hogy a 2016 májusában lezárt tápiómenti csatornázási projekt mennyivel járult hozzá a növekedéséhez. A projektdokumentációhoz csatolt szállítólevelek ugyanis nem tartalmazzák az árakat. Erről az érintett fővállalkozók rendelkezhetnének információval, akik viszont - a miniszterelnök apjának cégéhez hasonlóan - nem válaszoltak a kérdésekre.

A teljes cikk itt olvasható. 

Érettségi-figyelőt indított a Tanítanék Mozgalom

Közleményt adott ki az tan- és oktatási szabadságot, valamint a tanárok munkakörülményeinek javítását zászlójára tűző Tanítanék Mozgalom az idei érettségikkel kapcsolatban. Szerda reggel jelezték az Oktatási Hivatalnak: szemmel tartják az érettségiket, köztük a szakgimnáziumokban szerdán zajló ágazati szakmai érettségiket, hogy ne történhessen semmilyen méltánytalanság – írja a 444.

A Tanítanék szerint azért fontos a kiemelt figyelem, mert az új szakmai érettségi feltételeit csak négy hónappal a vizsgák előtt, 2016. decemberében tisztázta a köznevelési államtitkárság. Több iskolában nem álltak rendelkezésre megfelelő tankönyvek, feladatsorok, későn jelentek meg a kerettantervek. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is jogsértőnek jogsértőnek találta a vizsga bevezetését, de a tiltakozóknak is csak annyit sikerült kibulizniuk, hogy Palkovics László oktatási államtitkár egy héttel (!) az érettségik előtt írásban ígérte, hogy a tanulási nehézségekkel küzdők felmentéseiről szakmai vizsgákon az egyes intézményvezetők dönthetnek, és hogy továbbtanulásnál nem minden esetben kell a vizsga eredményét a pontokba beleszámolni. A mozgalom azt kéri a diákoktól és tanároktól, ha méltánytalanságot, netán jogsértést, hibás megoldókulcsot észlelnek, jelezzék a Tanítanék által létrehozott Google-felületen, ők pedig vállalják, hogy önkéntes jogi segítőkön keresztül segítséget nyújtanak, és eljuttatják a kétes ügyeket a nyilvánossághoz - olvasható a portálon.