Vissza a "sajnálatos eseményekhez"?

Publikálás dátuma
2017.05.17. 18:20
FOTÓ: Népszava
Az ügyészség szerint nem bűncselekmény, ha valaki ellenforradalomnak nevezi 1956-ot, a forradalmárokat pedig lefasisztázza - írja a hvg.hu.

Kiakadt a Terror Háza Múzeumot is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK) azon, hogy az ügyészség végül megszüntette a nyomozást az MSZP-s Havas Szófia ügyében, aki tavaly az orosz állami televízióban horthysta provokációnak nevezte az 1956-os forradalmat és arról beszélt, hogy az a nyugati titkosszolgálatok műve volt, illetve egy volt nácik által szervezett fasiszta-ellenforradalmi puccs.

A szocialista politikust a KDNP ifjúsági szekciója és a Jobbik is feljelentette emiatt, az ügyben eljáró X. és XVII. Kerületi Ügyészség azonban április végén végül megszüntette a nyomozást.

Az ügyészség azzal érvelt, hogy bár a kommunista rendszer bűneinek tagadása bűncselekmény lenne, Havas Szófia ezt nem tette meg, "bűncselekménynek csak az olyan véleménynyilvánítás tekinthető, amely a diktatúrákhoz kapcsolódó népirtásszerű, vagy súlyukban ehhez hasonló bűnök tényét tagadja, kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel", Havas pedig erről pont nem beszélt, csak a forradalmat nevezte ellenforradalomnak, az abban résztvevőket pedig nácinak és fasisztának.

A Schmidt Mária vezette KKETTK erre közleményt adott ki, amelyben azt írták, felháborítónak és morálisan vállalhatatlannak tartják az ügyészség döntését, miszerint nem bűncselekmény az 1956-os forradalmat és szabadságharcot ellenforradalomnak és '56 hőseit fasisztának nevezni, és a kijelentés maga az ügyészségi állásponttal együtt mélyen megsértette a nemzeti közösség egészét!

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Középfölde a PIM-ben

Publikálás dátuma
2017.05.17. 16:40

Hobbit-, tünde-, törp-  és orkjelölteket vár a Petőfi Irodalmi Múzeum nyári Hobbit-táborába, ahol Budapest és a PIM Középföldévé változik öt napra. 

- Mindig azokat a szépirodalmi alkotásokat keressük, amelyek színvonalasak, érdekesek, és minél több korosztályt képesek megszólítani. A tavalyi Sárkányok mindig lesznek című kiállításunkban is szerepet kapott. A hobbit mint sárkányt szerepeltető regény, és azóta foglalkoztat minket egy nyári tábor szervezésének gondolata - mondta lapunknak Kodolányi Judit, a nyári tábor egyik szervezője.

A táborba 10-12 éves gyerekeket várnak, de nem feltétel, hogy valaki már ismerje J. R. R. Tolkien A hobbit című könyvét, elég, ha imádja a mesevilágot. A gyerekeket szerep-, drámajátékok és közösségépítő programok várják és minden kaland a regény történetéhez kapcsolódik majd, ezen keresztül jutnak el a gyerekek a várva-várt kincsekhez.

A szervezők elmondták, céljuk az is, hogy  felébresszék a gyerekekben szunnyadó aktív, értő, kreatív olvasót. A tábor bázisa a PIM épülete, a Károlyi-palota, ami nemcsak egyszerűen helyszín, hanem egy aktív, befogadó tér is lesz, ezen kívül budapesti külső helyszínekre is szerveztek programokat. A PIM aktuális kiállításai is szerepet kapnak a tábor alatt, a regény cselekményéhez kapcsolódva múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vesznek majd a gyerekek

Info

Jelentkezés: június 9.

Időpont: július 3-7., 9-16:30 óráig
Helyszín: PIM

Szerző

Szájkosarat tenne Donald Trumpra a NATO?

A Foreign Policy információi szerint minden előadónak 2-4 perc áll majd a rendelkezésére, hogy megtartsa előadását a május végi, brüsszeli NATO-csúcson – írja az Independentre hivatkozva a 24.hu.

Az időkorlát bevezetésével a NATO burkolt célja az, hogy Donald Trump amerikai elnök ne csináljon nagy felhajtást. Elég érdekes, hogyan próbálnak felkészülni Trumpból. Mintha egy gyerekkel lenne dolguk, aki semmit nem tud a NATO-ról, nincs mélyreható politikai érdeklődése, semmi – mondta egy neve elhallgatását kérő informátor. Trump az elnökválasztási kampánya során többször kritizálta a szervezetet, mondván elavultnak tartja. A szakértők kíváncsian várják, hogyan fog reagálni a mérhetetlenül fontos, de fájdalmasan unalmas diplomáciai találkozóra. Még egy rövid NATO-csúcs is túl merev, túl formális, túl nehéz Trump számára. Nem fog neki tetszeni – nyilatkozott Jorge Benitez NATO-szakértő.

Szerző
Témák
NATO Trump