Előfizetés

Cseh kormányválság - Van új pénzügyminiszter-jelölt

Ivan Pilnyt, a cseh képviselőház gazdasági bizottságának az elnökét jelölte szerdán az ANO mozgalom az új pénzügyminiszternek. Bohuslav Sobotka szociáldemokrata (CSSD) kormányfő, miután találkozott Pilnyvel, közölte: az ANO döntését elfogadja, és javasolni fogja az államfőnek Pilny kinevezését a pénzügyminiszteri tisztségbe. 

"Számomra Ivan Pilny elfogadható jelölt, és kész vagyok kinevezését előterjeszteni az államfőnek" - mondta Sobotka újságíróknak. Ivan Pilny Andrej Babist, az ANO elnökét váltaná a pénzügyminiszteri bársonyszékben. Pilny az ANO képviselője a parlamentben.

"Babisnak a kormányból történő menesztésével és az új pénzügyminiszter kinevezésével befejeződhet az a feszültség, amelyet Babis váltott ki azzal, hogy nem akarta vállalni a politikai felelősséget korábbi tevékenységéért" - jelentette ki Sobotka. Úgy vélte: Babis távozásával véget érhet a koalícióban és a kormányban keletkezett válságos helyzet. A legkisebb koalíciós párt, a kereszténydemokrata KDU-CSL közölte: számára Pilny elfogadható jelölt a pénzügyminiszteri tisztségre.

A szlovákiai származású multimilliárdos Andrej Babist, első kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert adócsalással és a korábban tulajdonában lévő sajtóorgánumok saját politikai céljaira való törvénytelen felhasználásával gyanúsítják. Andrej Babis a vádakat elutasítja, és ellene folyó politikai kampánynak minősíti. Babis eredetileg nem akart lemondani, de később megváltoztatta álláspontját, és közölte, kész távozni a kormányból a probléma megoldása érdekében.

Az esetleges előrehozott parlamenti választás kiírását mindhárom koalíciós párt - CSSD, ANO, KDU-CSL - elutasította, s az októberre kiírt választások eredménye alapján felálló új kormány megalakulásáig hatalmon akarnak maradni.

Sobotka május 5-én javasolta Milos Zemannak Babis leváltását, de az államfő a kérésnek eddig nem tett eleget. Zeman csütörtökön reggel tér vissza kínai látogatásáról, és szóvivője útján közölte, hogy a belpolitikai, kormányzati problémákkal csak jövő kedden kíván foglalkozni. A kormányfő szerdán megerősítette: elvárja, hogy Zeman azonnal visszaérkezése után azonnal intézkedjen.

Gyurcsány már nem titkolózik

Publikálás dátuma
2017.05.17. 19:56
FOTÓ: Molnár Ádám
A Demokratikus Koalíció (DK) elnökének kérésére minősített adatokként kell kezelni az általa korábban megfogalmazott, Orbán Viktor kormányfőt érintő információkat, amelyeket szerdán átadott a parlament nemzetbiztonsági bizottsága elnökének. Molnár Zsolt (MSZP), a testület elnöke elmondta: az információk valóságtartalmáról nem tudott meggyőződni.

Közölte: Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági bizottság hivatalos helyiségében tájékoztatta az általa korábban a nyilvánosság előtt elmondottakkal összefüggésben. A találkozóról szó szerinti jegyzőkönyv készült. Az elhangzottak a DK-elnök kérésére a továbbiakban minősített információkként kezelendők, azok másokkal nem megoszthatók - tette hozzá Molnár Zsolt.

A bizottsági elnök jelezte: a jegyzőkönyvben szereplő állításokat kizárólag a Gyurcsány Ferenc által elmondottakból ismeri, azok valóságtartalmáról meggyőződni nem tudott és nem is tud.

Korábban az MSZP kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság hallgassa meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt, miután a volt miniszterelnök azzal vádolta meg a jelenlegi kormányfőt, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja őt.

A meghívásra a Fidesz úgy reagált, hogy az MSZP és Gyurcsány Ferenc rendezze a belső háborúit egymás között. Mint írták, azt javasolják, hogy Gyurcsány Ferencet a parlament egészségüggyel foglalkozó bizottsága hallgassa meg, a szocialistákat pedig négyes metró-ügyben az ügyészség.

A nemzetbiztonsági bizottság múlt szerdai ülése után Molnár Zsolt sajnálatosnak nevezte, hogy a kormányfő, sem Gyurcsány Ferenc nem jelent meg a testület ülésén. Közölte: az ülésen a szolgálatok jelen lévő vezetői azt a tájékoztatást adták, hogy 1990 óta hivatalban lévő magyar miniszterelnökkel kapcsolatban a nemzeti szuverenitást érintő biztonsági kockázat nem merült fel. A testület többi tagja is megerősítette, a titkosszolgálatok azt mondták: a miniszterelnökkel kapcsolatban semmilyen terhelő adat, információ nem áll rendelkezésre.

Putyin: ostobák, vagy tisztességtelenek az amerikai politikusok

Publikálás dátuma
2017.05.17. 19:26
FOTÓ: Getty Images, Lintao Zhang
A politikai skizofrénia megnyilvánulásának minősítette szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban titkokat fedett fel Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek.

"Az Egyesült Államokban politikai skizofrénia van kialakulóban, semmi mással nem tudom magyarázni a hivatalban lévő elnök elleni vádat, miszerint valamiféle titkokat árult volna el Lavrovnak" - jelentette ki Putyin a Szocsiban Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Az orosz vezető azzal tréfálkozott, hogy fegyelmit ad Lavrovnak, amiért az sem vele, sem az orosz titkosszolgálatokkal nem osztotta meg az állítólagos titkokat. Putyin felajánlotta, hogy Moszkva, ha abba az amerikai kormány is beleegyezik, az amerikai kongresszus rendelkezésére bocsátja Trump és Lavrov tárgyalásának leiratát.

Amerikai sajtójelentések szerint Trump az izraeli titkosszolgálattól kapott értesülések alapján arról tájékoztatta Lavrovot, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet egy, az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgép felrobbantására készül, laptopba beépített pokolgéppel.

Putyin hangot adott véleményének, hogy az amerikai politikusok által a belpolitikai küzdelem hevében felkorbácsolt "oroszellenes hangulat", valamint azok az állítások, hogy Moszkva beavatkozott az amerikai belügyekbe, magának az Egyesült Államoknak ártanak.

"(Az amerikai politikusok) vagy nem értik, hogy a saját hazájuknak okoznak kárt, és akkor egyszerűen ostobák, vagy pedig mindent értenek, és ebben az esetben veszélyes és tisztességtelen emberek" - hangoztatta.

Az orosz elnök nem nevezte meg konkrétan, hogy kinek a magatartását kifogásolja Washingtonban. Mint mondta, Moszkvában először mulatságosnak tartották az orosz beavatkozással kapcsolatos amerikai állításokat, ám ezek utóbb kezdtek aggasztóvá válni, mert Putyin szerint nehéz kitalálni, hogy aki ilyen értelmetlen dolgokat terjeszt, az legközelebb mivel áll elő. "Akárhogy is, ez az Egyesült Államok ügye, nem akartunk és nem fogunk abba beavatkozni" - tette hozzá.

Putyin elnök a sajtótájékoztatón kitért az elől, hogy véleményt nyilvánítson Trump hivatali tevékenységéről, kijelentve, hogy az értékelés az amerikai szavazók dolga.

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy milyen titkos információt osztott meg Lavrovval Trump.

Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó ugyanerre a kérdésre felelve kijelentette: "Bármilyen kapcsolatfelvétel egy olyan ország elnökével, mint Amerika, fontos és értékes. De mi sohasem kommentáljuk a megtartott tárgyalások tartalmát".

Usakov közölte, "számítani lehet" arra, hogy a G20-csoport hamburgi tanácskozásán létrejön Putyin és Trump csúcstalálkozója, bár erről nem született meg a végleges megállapodás Moszkva és Washington között.

Gentiloni, a G7-csoport soros, olasz elnöksége nevében az orosz elnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Putyinnal a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködés, valamint a líbiai, a szíriai és az afganisztáni válság rendezése érdekében való összefogás lehetőségeiről tárgyalt. A tanácskozáson szó esett az ukrajnai és a Koreai-félszigeten kialakult helyzetről is.

Putyin a sajtótájékoztatón "titkosnak" nevezte azt az üzenetet, amelyet Gentiloni közvetítésével küld a G7-csoport vezetőinek.
Az olasz kormányfő egyébként hangsúlyozta, hogy Róma elfogadhatatlannak tartja az Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett uniós gazdasági szankciók automatikus meghosszabbítását.