Macron, a derűlátó populista

Publikálás dátuma
2017.05.19. 07:32
Magasak az elvárások az új elnökkel, Emmanuel Macronnal szemben FOTÓ: REUTERS/GONZALO FUENTES
Ivan Krasztev úgy véli, hogy Emmanuel Macron végeredményben az amerikai elnöknek is köszönheti a győzelmét.

„Macron az álmodozás mellett tette le a garast, miközben mások siránkoztak” – ez a címe Ivan Krasztev bolgár geopolitikus professzor tanulmányának, amelyet a közelmúltban publikált a francia elnökről. A szakértő szerint az elnökválasztáson olyan államférfi győzött, aki úgymond „új populizmust” teremtett: Európa-pártit és derűlátót. Hozzáteszi azonban, hogy jobb óvatosnak lenni, a diadal ugyanis még törékeny. Macronnak egyelőre nincs parlamenti többsége, sem kellő felhatalmazása reformelképzelései megvalósítására.

A bolgár tudós a szélesebb összefüggésekre is kitér tanulmányában. Krasztev úgy véli, hogy Macron végeredményben Donald Trumpnak is köszönheti a győzelmét. Az új amerikai elnök hatása volt az, hogy a nacionalista Marine Le Pen alulmaradt a másfél héttel ezelőtti francia voksoláson, s azt is a Trump-effektusnak tulajdonítja, hogy Ausztriában és Hollandiában is fűbe harapott a szélsőjobboldal. Majd hozzáteszi: nem Le Pen az egyetlen, akire rájár a rúd, hanem ott van Vlagyimir Putyin is, aki az „antimondialista forradalom” bűvkörében élt és él tovább. Úgy tartja: a jelenlegi európai események egyszerű másolatai annak, ahogyan végbement a Szovjetunió széthullása. Ez serkentette arra Putyint, hogy kendőzetlenül Marine Le Pen mögé sorakozzon föl.

Krasztev még ennél is messzebb megy, s azt jósolja, hogy Közép-Európa néhány vezetője is megszenvedi majd a Macron-győzelmet. Az Élysée-palota múlt vasárnap beiktatott új lakója kendőzés nélkül szembeszegült Budapesttel és Varsóval.

Aligha véletlen, hogy szinte Krasztev esszéjével egy időben jelent meg a Le Monde-ban Sylvie Kauffmann cikke a Macron-elnökség szerteröppenő pillangó-hatásáról. Kauffmann – aki a lap első és mindezidáig utolsó női főszerkesztője volt, a kádári esztendőkben pedig budapesti tudósító – első mondatának lényege az „újjáhangolás”. A kiváló Közép-Európa-szakértő szerint szűklátókörű volna kizárólag francia földre korlátozni a bekövetkezett események hatását, mivel az Atlanti-óceántól az Urálig érezteti hatását, fölismerhetetlenné varázsolja a geopolitikát. Már azzal is, hogy Trump is – akárcsak Putyin – retteg az erős Európától. Itt tartunk, hála a gall választóknak.

Szerző
Témák
Emmanuel Macron

Jeruzsálem várja messiását

Publikálás dátuma
2017.05.19. 07:31
Donald Trump az Air Force One fedélzetén. Az amerikai elnök kilenc napig lesz távol FOTÓ: REUTERS/KEVIN LAMARQUE
Az amerikai elnök ma kezdi első külföldi körútját. Donald Trump szeretne végre olyan sikert elérni, amit a média és az ellenzék is elismer.

Messiásként várják Izraelben Trumpot az izraeli bal és jobboldalon is – írja a liberális Haarec véleménycikkének szerzője. A jobboldaliak a republikánusok győzelme után előre örvendeztek: ez után minden másként lesz, mint elődje, Barack Obama idején. Az USA nem kényszeríti Izraelt béketárgyalásra a palesztinokkal, nem rója meg a telepépítésekért, a megszállásért, s nem kell a jobboldali-ortodox kormánynak úgy tennie, mintha beleegyezne a palesztinok államalapításába.

A Trump-adminisztráció ezeket a várakozásokat nem teljesítette: Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt az amerikai elnök Washingtonban felszólította, hogy álljon le a további építkezésekkel. Nem tapsolt a „zsidó nemzetállam” törvényesítésének, és nem utasította el a kétállamos megoldást. Ezek után az izraeli baloldal örvendezett: Trump lesz az az amerikai elnök, aki Benjamin (Bibi) Netanjahut végre kompromisszumra kényszeríti, s meghozza a rendezéses békét a hatnapos háború – és a megszállás – ötvenedik évfordulójára.

A Trump-út előkészületei jelezték az alig megoldható részletkérdések sokaságát. Ilyen például Jeruzsálem státusza. Az amerikai kormányzat többségének ellenállása miatt az USA nem helyezte át nagykövetségét Jeruzsálembe, pedig kongresszusi határozat kötelezi erre. Vitatott, hogy a Siratófal hol van. Egyes diplomaták szerint palesztin terület, mások a zsidó nép örökségének mondják. Trump imádkozik majd ott, és a világvallások együttműködéséről szól, de nem kér Netanjahu jelenlétéből. Az izraeli kormány visszafogott lélegzettel vár ezekben a napokban, mert akármennyire jól informált arról, mi is történik a Fehér Házban, Trumptól bármikor lehet nagy meglepetésekre számítani.

Az elnök nagyon szeretne végre olyan sikert, amelyet az általa állandóan támadott ellenzék és a média is elismer. Kampánya alatt többször is előállt azzal, hogy az ő alkuszi tehetségével képes lenne jó üzleteket – értsd megegyezést – elérni a térségben, miközben visszacsinálná a „rossz üzletet”, azaz az irániakkal kötött nukleáris megállapodást.

Az USA-tól várják, hogy tegyen rendet
A szíriai polgárháború gyilkos szövevénnyé lett. Az amerikai elnök leszámolna az Aszad rezsimmel, de ezt akadályozza zavaros viszonya Oroszországgal. Vlagyimir Putyin viszont nem engedi el Aszad kezét.
Amerika mindeközben felfegyverzi az IS ellen harcoló szíriai kurd hadsereget. Ez viszont Törökország heves rosszallását váltotta ki. Amerikától helyi szövetségesei azt várják, hogy erős fellépéssel „tegyen rendet”, s lépjen túl az Obama-korszak benemavatkozási attitűdjén.

Trump Először Rijádba megy, ami erős állásfoglalás a szaúdi politika mellett. Szaúdi Arábia részese a Jemenben folyó polgárháborúnak, ahol a másik hadviselő fél a helyi síita lázadókat pénzelő, fegyverrel ellátó Irán. Szíriában hasonló a helyzet. A szír elnököt, Bassár el-Aszadot Irán, a lázadókat a szaúdiak és más Öböl-államok támogatják. Katonai erővel is. Az „Iszlám Állam” (IS) terrorszervezet ellen mind a két fél fellép. Ugyanakkor a síita és szunnita erők közötti mély konfliktus erősebbnek látszik, mint a terror elleni front. (Iránra tekintve vásárol sok-sok milliárd dollárért újabb korszerű fegyvereket az olajkirályság Amerikától.)

Rijádban Trump 20 muzulmán ország vezetőivel is találkozik, ám itt aligha kell nyílt kritikától tartania muzulmánellenes kirohanásai miatt. Feltehetően többek között ott lesz a Nemzetközi Büntetőbíróság által körözött szudáni elnök is. Trumpnak ezek a találkozói jelzik, hogy elődjétől eltérően nem az emberekhez kíván szólni, hanem alkukat kötne a helyi despotákkal. Az emberi jogi szempontok, a demokrácia elvei, a szabadságjogok egyre kevésbé bukkannak fel. Ezt a témakört meghagyták a vatikáni találkozóra Ferenc pápával.

Volt FBI-főnök a különleges ügyész
A Fehér Háznak talán rossz napja lesz, az igazságszolgáltatásnak azonban jó – így jellemezte a CNN, hogy helyi idő szerint szerdán az FBI korábbi vezetőjét, Robert Muellert nevezeték ki különleges ügyésznek abban a vizsgálatban, amely Moszkva befolyását igyekszik feltárni a tavalyi amerikai elnökválasztás során.
Donald Trump közleményében optimistán nyilatkozott, mint mondta, bízik benne, hogy az „alapos vizsgálat" alátámasztja, hogy a kampánya „nem játszott össze külföldi szervezetekkel".

Több tízezer diák jövőjével játszadozik a kormány

Publikálás dátuma
2017.05.19. 07:03
Az érettségizők olyan feladatot is kaptak, amivel még csak nem is találkozhattak FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT
Először tettek ágazati szakmai érettségit a diákok: a minisztérium szerint minden rendben ment, az érintettek mást tapasztaltak.

– Tragédia, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium csinált. Korábban el nem lehetett képzelni, hogy egy új érettségi tárgyat néhány hónappal a vizsga előtt hirdessenek ki – mondta lapunknak a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiumának vezetője, Szenes György a szakmai érettségikkel kapcsolatban, amelyekkel idén kellett először szembenéznie a szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban tanuló mintegy 30 ezer diáknak. A szakértő szerint hivatalosan legalább két évvel korábban meg kellett volna tudniuk a diákoknak, mit takar a kötelező szakmai vizsga, ennek ellenére a pontos követelmények csak tavaly december végén jelentek meg. Ezt az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos is aggályosnak találta, a kormány mégsem változtatott a szabályokon.

A május 17-i vizsga után számos visszajelzés érkezett tanároktól, diákoktól. Voltak, aki arra panaszkodtak, több feladattípussal a tanévek során egyszer sem találkoztak. Akadtak olyan feladatok is, amelyekről korábban azt mondták, nem szerepelnek majd a vizsgalapon. Olykor a tanárok sem tudták, pontosan mit kell csinálni. A felkészülésben gondot jelentett, hogy nem álltak rendelkezésre megfelelő tankönyvek. Ennél is nagyobb gondot okozott országszerte a szaktanárok hiánya. Több iskolából érkezett jelzés, hogy a tanév során számos szakóra elmaradt, és nem volt ki helyettesítsen. A bizonytalanság miatt sokan inkább "rendes" gimnáziumi érettségit tettek.

– Az eredmények megismerésekor majd többet látunk, ha olyan mértékű lesz a bukási arány, lesz miért aggódnunk – erről már Tóth József beszélt a Népszavának. A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke szerint ha a gyengébb teljesítmények befolyásolják a diákok továbbtanulási lehetőségeit, az valóban méltatlan helyzetet teremt. Hangsúlyozta: ő úgy tapasztalta, a nehézségek ellenére a tanárok az utolsó pillanatban is "rátettek egy lapáttal", hogy a diákok a kellő ismeretek birtokában vizsgázhassanak, ezért tömeges bukásokra nem számít.

Mindezek ellenére a gazdasági tárca elégedett, az illetékesek szerint a vizsgák zavartalanul lezajlottak. Mint írták, ezért mindent meg is tettek: az új szakmai érettségi vizsgatárgyakhoz emelt- és középszintű írásbeli mintafeladatokat és szóbeli mintatételeket tettek közzé, szülői értekezleteket tartottak, különórákat szerveztek, felkészítették a vizsgáztató tanárokat. A gyakorlat azonban mást mutat: sok esetben a diákok mellett a tanárok is bizonytalanok voltak, mintafeladatokból sem volt elég.

A Tanítanék Mozgalom emlékeztetett: Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár még márciusban azt is megígérte, konferenciát szerveznek majd a szakképzési centrumok vezetőinek annak érdekében, hogy "az újítás miatt nem érje a diákokat jogsértés". A konferenciát nem tartották meg. Mindemellett a nyelvi érettségivel sincs minden rendben, azon a döntéshozók ugyancsak előkészítetlenül változtattak, a Tanítanékhoz múlt hét óta több jelzés is érkezett nyelvtanároktól a megoldókulcsok abszurd következetlenségeiről. A szervezet várja a további visszajelzéseket, hogy ne történhessen olyan méltánytalanság, jogsértés, ami kényszerpályára állítaná a most érettségizők életét.

Szerző