Feljelentést tettek a CÖF támogatása miatt

Publikálás dátuma
2017.05.19. 16:44
FOTÓ: NÉPSZAVA
A Jobbik feljelentést tett amiatt, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF) 508 millió forint támogatást kapott 2016-ban a Magyar Villamos Művektől (MVM) - közölte Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint az elmúlt 7-8 évben nem lehetett tudni, hogy a szervezet miből finanszírozza a kormánypártokat támogató akcióit. Hozzátette: kiderült, hogy az MVM támogatta a CÖF civil tájékoztatási tevékenységét, s felmerül a gyanúja annak, hogy a szervezet Vona Gábor Jobbik-, illetve Gyurcsány Ferenc DK-elnököt egy bohóc társaságában ábrázoló plakátjai ebből a forrásból, közpénzből készültek.

Szávay István szerint ez felveti a hűtlen kezelés gyanúját, ezért a Legfőbb Ügyészségen feljelentést tett. A jobbikos politikus azt is elmondta, valamennyi tárcától választ vár arra, hogy a hozzájuk tartozó intézmények támogatták-e a CÖF-öt.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette ki, hogy „az MVM által előállított pénz, az állami vállalat lévén, az adófizetők pénze”. Ezzel cáfolta az MVM-et, amely azt állította a kormányközeli CÖF-nek támogatásként adott bő félmilliárd forinttal kapcsolatban, hogy „a társadalmi felelősségvállalási aktivitását nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi.

Szerző
Témák
Jobbik CÖF

Körözik a ligetvédőt bántalmazó kopaszt - Videó!

Publikálás dátuma
2017.05.19. 16:24
Népszava fotó/Vajda József
Garázdaság és súlyos testi sértés kísérlete miatt nyomoz a rendőrség az úszó vb helyszínét védő kopaszokkal szemben.

A civil aktivisták fizikai bántalmazása miatt két nyomozást indított csütörtökön a zuglói rendőrkapitányság azonosító jelzést nem viselő őrző-védő emberekkel szemben. Az egyik biztonsági őr a délelőtt folyamán az egyik ligetvédőt vitte földre, aki a szinkronúszó versenyek építési területének kiterjesztését akadályozta meg - mobil kerítéseket döntött le. A biztonsági őr perceken át nem volt hajlandó elengedni földre szorított áldozatát, mintha ő kapott volna sokkot az általa alkalmazott agresszió miatt. Az egyik szemtanú szerint az ellenállásra képtelenné tett aktivistát a földön is ütötte. Őt garázdasággal gyanúsítják.

A délutáni volt a súlyosabb eset. Ekkor az építési területre behajtó kamionok útjába ülőkordont igyekeztek vonni a ligetvédők. Egyiküket célzottan fejen ütötte az egyik kopasz biztonsági. A rendőrség vele szemben körözést adott ki a fényképét is közzétették, de személyleírása is olvasható a rendőrség honlapján. A férfinak a megkésett késett rendőri intézkedés közben sikerült elhagynia a munkaterületet.

A ligetvédők közül csütörtökön egy francia állampolgárt állítottak elő, aki még este elhagyta a zuglói kapitányságot. Péntek reggel a Városligeti tó medertől a Olof Palme sétány-Paál László sétány-Dvorák sétány által határolt közterületre érvényes területfoglalási engedéllyel rendelkező Antal Nikolettát vitték be a rendőrök. A zöldvédő aktivista négy órát töltött a XIV. kerületi kapitányságon, telefonja adatait lefoglalták. Őt a ligetvédőt földre teperő biztonsági őr megütésével gyanúsítják. Antal csütörtök délelőtt ennél súlyosabb bántalmazást szenvedett el. Az egyik idősebb őrzővédő a karját húzta, majd megütötte, a földhöz vágta. A mentősök azt mondták, feltehetően agyrázkódást szenvedett.

A George Washington szoborig frissen lezárt parkban a kivitelezők egy földmunka géppel kezdtek dolgozni, betongyűrűket is látni a helyszínen. Az arra járók sorban méltánytalankodtak amiatt, hogy ezzel megszüntették parki sétányt a Vajdahunyad vár és az Olof Palme sétány között.

Szerző

Magyar százmilliárdok vándorolnak Erdélybe

A Vajdaság és Kárpátalja után Erdélyre is kiterjeszti a magyar közösségek megerősítését szolgáló gazdaságfejlesztési programjait a magyar kormány. A Mezőség Maros megyei részét felölelő első, egymilliárd forintos keretösszegű mintaprogram beindítását pénteken jelentette be Marosvásárhelyen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

Nem időszakos beavatkozásról van szó, mostantól a nemzetpolitika stabil pillére lesz az a támogatás, amely a magyar közösségek gazdasági értelemben vett megerősítését szolgálják - mondta rá az államtitkár, aki szerint 2017 az egész közösség gazdasági megerősödését megcélzó, a magyarokat sújtó gazdaságpolitikai hátrányokat és sérelmeket kiegyensúlyozó fejlesztési program beindulásának éveként - történelmi jelentőségű, sorsfordító esztendővé válik az erdélyi magyarság életében.

A Vajdaság példájára alapozva, ahol ötvenmilliárd forintnál tart már a kifizetett támogatások összege, a gazdaságdiplomáciai államtitkár azt is jelezte: hosszabb távon az erdélyi gazdaságfejlesztési programok a százmilliárd forintos nagyságrendet is elérhetik.

Szerző