Újabb elnök vesztét okozhatja az Autómosó

Publikálás dátuma
2017.05.20 07:33
Michel Temer eddig sem tartozott a legnépszerűbb elnökök közé. FOTÓ: Getty Images
Fotó: /
A tavalyi év „mottója” Brazíliában a „Fora Dilma! volt", vagyis Dilma takarodj. Az idei év mottója vélhetően már a „Fora Temer!" lesz. Sőt, arra is nagy az esély, hogy Dilma Rousseff korábbi munkáspárti elnökhöz hasonlóan az őt váltó államfő, Michel Temer ellen is felelőssége vonási eljárást (impeachment) indítanak egy vesztegetési ügy miatt.

Csütörtökön több városban is folytatódtak a héten kezdődött tüntetések, s a „Fora Temer!" transzparenseket lobogtató emberek a 76 éves politikus távozását követelték. „Nem fogok lemondani” – mondta este egy televíziós közvetítés során a centrista elnök, aki a sokéves baloldali kormányzás után jobbra tolta Brazíliát. „Nem vásároltam meg senki hallgatását” – tette hozzá. Azok a hangfelvételek azonban, amelyek állítólag az O Globo brazil napilap tulajdonában vannak, nem ezt támasztják alá.

Az igen rossz minőségű felvételen azt hallani, amint Temer Joesley Batistával, a JBS húsipari vállalat vezetőjével beszél. Bár alig érteni, amit mondanak, egy rész világosan kivehető: amikor a korábbi házelnök, a korrupció miatt börtönben ülő Eduardo Cunha megvesztegetéséről beszélnek. Batista arra utal, hogy már fizetett Cunhának a hallgatásért cserébe, mire az elnök azt válaszolja: „Csak így tovább, rendben?” – idézi a BBC.

A felvételt egyébként maga Joesley Batista rögzítette titokban. Az nem derül ki, hogy miről is kellene hallgatnia Cunhának, de szinte kétségtelen, hogy a Lava Jato (Autómosó) névre keresztelt nyomozásról van szó. A 2014-ben indított vizsgálat fényt derített az ország legnagyobb korrupciós botrányára, amelyben az állami olajvállalat, és számos politikus érintve volt. A nyomozás még mindig tart. Bár eddig csak rebesgették, hogy Temer is nyakig benne volt az illegális tranzakciókban, a felvétellel közvetlenül érintetté vált, s a Legfelsőbb Bíróság már jóvá is hagyta a vizsgálatot az ügyben. Temer egyébként nem tagadta, hogy tavaly márciusban lezajlott az ominózus beszélgetés, sőt, elismerte, hogy a felvétel eredeti. Ennek ellenére állítja: nem hagyta jóvá semmilyen pénz kifizetését.

A nép nem bízik az elnökben
Michel Temer eddig sem tartozott a legnépszerűbb elnökök közé. A brazil társadalom rendkívül megosztott, és bár sokan követelték az előző államfő, Dilma Rousseff távozását, Temert csak nagyon kevesen tartották alkalmasnak a vezetésre. Népszerűségi indexe már az elnöki mandátum kezdetén rendkívül alacsony volt, s ez mit sem változott: az Ibope márciusi felmérése szerint csupán a brazilok 17 százaléka bízik benne. Ezen nem segített, hogy az utóbbi hónapokban komoly megszorító intézkedéseket vezetett be, miközben kabinetje harmada ellen korrupció miatt vizsgálat folyik.
Szerző
2017.05.20 07:33

Nem lesz szavazás kedden a Brexitről

Publikálás dátuma
2018.12.10 17:09

Fotó: AFP/
Ezt Theresa May jelentette be soron kívül tartott parlamenti felszólalásában.
Az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz kedden a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról – mondta soron kívül tartott hétfő délutáni parlamenti felszólalásában Theresa May brit miniszterelnök. Korábban May szóvivője még arról beszélt, a terveknek megfelelően megtartják kedd este a szavazást, a BBC viszont úgy értesült a kabinet három, meg nem nevezett tagjától, hogy a kormány mégis a szavazás elhalasztásáról döntött. A Downing Street szóvivője hétfői tájékoztatóján kijelentette, hogy Theresa May a hétvégén az Európai Unió vezetőivel tartott telefonos megbeszéléseket, és erről hétfőn konferenciahívásban számolt be kabinetje tagjainak. A konferenciahívásról már hétfő délelőtt hírek terjedtek el a brit médiában, azzal a feltételezéssel, hogy May a szavazás elhalasztást közli kormányának tisztviselőivel. Ezt erősítették meg a közszolgálati médiának nyilatkozó kormányzati források.  
2018.12.10 17:09

Már Trump börtönbe küldését emlegetik

Publikálás dátuma
2018.12.10 16:45
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/ ALEX EDELMAN
Az amerikai elnökre is rávetül azoknak a vesztegetési vádaknak az árnyéka, amelyeket korábbi ügyvédjével szemben fogalmazott meg az ügyészség.
Michael Cohen intézte ügyvédként azoknak a hallgatási pénzeknek a kiutalását, amelyeket a 2016-os elnökválasztási kampány idején két olyan nő kapott, aki azt állította, hogy korábban szexuális kapcsolata volt Trumppal. Az ügyészségi beadványok a már korábban perbe fogott Cohennel szemben most először kötik Trump személyét ezekhez a kifizetésekhez, amelyek attól váltak egy magánember magánügyéből bűncselekménnyé, hogy az amerikai törvények nagyon szigorúan szabályozzák a politikai kampánykeretek felhasználását.  Miközben Cohen körül felforrósodott a levegő, Robert Mueller különleges ügyész is előállt újabb megállapításokkal azzal kapcsolatban, hogy milyen érintkezés volt 2016-ban Trump kampánystábja és az orosz kormányzathoz kötődő közvetítők között. E megállapítások szerint az oroszok már a kampány kezdetén igyekeztek befolyást gyakorolni Trumpra, és ennek során nem csupán az akkori republikánus elnökjelölt politikai érdekeire, hanem Trump, az ismert nagyvállalkozó üzleti érdekeire is próbáltak rájátszani.    Vezető demokrata párti politikusok vasárnap már olyan nyilatkozatokat tettek a Cohen ügyében benyújtott ügyészségi papírokra reagálva, amelyekben felvetették az elnök elmozdítására irányuló bűnvádi eljárás megindításának az eshetőségét. Arról is beszéltek, hogy amint Trump távozik hivatalából, a hallgatási pénzek miatt csaknem bizonyosan vádat emelnek majd ellene, és csak az őt követő elnökön fog múlni, kegyelmet kap-e, elkerülheti-e a börtönt.  Jerry Nader demokrata párti képviselő, aki a novemberben tartott választások nyomán demokrata többségűvé vált képviselőházban az igazságügyi bizottság vezetését veszi át, úgy fogalmazott, hogy a Michael Cohen ügyében beterjesztett ügyészségi iratokból kitűnik: Trump nagyszabású csalás középpontjában áll.  A szóban forgó ügyészségi dokumentumok nem tartalmaznak olyan kifejezett állítást, hogy az akkori elnökjelölt bűncselekményt követett el, azt viszont kifejezetten tartalmazzák, hogy Trump utasította Cohent, fizessen a Stormy Daniels néven ismert pornósztárnak és a Karen McDougal korábbi Playboy-modellnek. Eközben a Fehér Házban lázasan keresik a legalkalmasabb személyt, ki legyen az utódja John Kellynek, az elnöki hivatal vezetőjének, aki az év végével távozik posztjáról. A megürülő tisztség eddigi várományosának tekintett Nick Ayers közölte, hogy ő nem áll rendelkezésre, az elnök pedig dühödt Twitter-bejegyzésben álhírnek nevezte azt, hogy már döntésre jutott volna Ayers személyét illetően. Közölte, hogy még nem választotta ki a legalkalmasabb jelöltet. Értesülések szerint Ayers, aki eddig Mike Pence alelnök irodavezetője volt, abban nem tudott megállapodásra jutni Trumppal, hogy mennyi időre venné át a Fehér Ház apparátusának az irányítását. Kellemetlen hétvégéje volt Jared Kushnernek, az elnök vejének is, akiről azt írta a New York Times, hogy tanácsokat adott Mohamed bin Szalmán szaúdi koronahercegnek, hogyan kezelje a Hasogdzsi-gyilkosság után kialakult válsághelyzetet. 
2018.12.10 16:45
Frissítve: 2018.12.10 16:45